Suomi
Gamereactor
arviot
Cooking Mama: Sweet Shop

Cooking Mama: Sweet Shop

Tie pelaajan sydämeen käy laadukkaan leipomispelin kautta

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Pelaajat ovat päässeet pyörittelemään digitaalisia kakkusia Cooking Mama -sarjan avulla jo vuosien ajan. Sarjan ensimmäinen osa näki uuninvalon yli kymmenen vuotta sitten, ja lukuisia jatko-osia sekä spin-offeja on leivottu useille laitteille. Sweet Shop on sarjan viimeisin tuotos, jonka valmistuminen länsimaiselle yleisölle kesti kolmisen vuotta. Japanissa pelin parissa on herkuteltu jo vuodesta 2014. Aika siis kääräistä hihat ja pistää pannu kuumaksi.

Pelin tavoite on yksinkertaisesti työstää monenmoisia herkkuja ja myydä niitä puodissa lisätienestin toivossa. Peli alkaa muutaman reseptin voimin ja onnistuneista leivonnaisista palkitaan uusilla resepteillä. Kakkujen myynti onnistuu asettelemalla herkut puotiin ja odottelemalla asiakasvirtaa paikalle. Ansaituilla rahoilla ehostetaan kaupan sisustusta, jotta asiakkaat tulisivat vielä takaisin. Kaiken keskiössä on kuitenkin herkkujen leipominen mahdollisimman hyvin.

Niin kuin oikeankin leipomisen parissa, Cooking Mama: Sweet Shopissa herkun tekeminen on jaoteltu erinäisiin osiin. Itseasiassa peli seuraa varsin yksityiskohtaisesti oikeaa leipomista ja tarjoilee pelaajalle leivonnan oleelliset vaiheet omina pikkupeleinään. Vähän Wario World -tyyppisissä pikkupeleissä tilanteisiin pitää yleensä reagoida nopeasti, ja aikaa vastaan taistellaan lähes koko ajan. 60 reseptin kanssa riittää puuhasteltavaa, sillä jokainen kakkunen sisältää vähintään neljä vaihetta pelattavaksi. Luonnollisesti osa minipeleistä toistuu reseptistä toiseen, sillä tietyt vaiheet ovat oikeastikin samoja herkkuja vääntäessä. Pelaaja pääsee muun muassa hajottamaan munia, sekoittamaan taikinaa, pilkkomaan suklaata ja niin edelleen. Monipuolisuus ja nopeatempoisuus ovat pelin selkeitä valttikortteja.

Cooking Mama: Sweet ShopCooking Mama: Sweet ShopCooking Mama: Sweet Shop

Peli on ensisijaisesti tarkoitettu stylus-kynällä hallittavaksi. Kyllä herkkujen työstäminen käsinkin onnistuu, mutta varsinkin omat nakkisormeni eivät aina saaneet sekoitettua taikinaa toivotulla vauhdilla tai pelastettua nallepannaria palamiselta. Toisaalta ei stylus-kynäkään aina asiaa auttanut, joten pientä epätarkkuutta osassa tehtävistä tuntui olevan. Asiaa ei myöskään auttanut pelin hiukan epäselvät ohjeet joissakin minipeleissä. Ajan lähtiessä juoksemaan oli välillä vaikea ymmärtää kuvapohjaista opastusta toivotuista menettelytavoista. Onneksi pelissä on harjoittelutila, ja hetken ihmettelyn jälkeen kokkausten salat alkavat hahmottua.

Tämä on mainos:

Hyvin tyypilliseen japanilaiseen Nintendo-pelitapaan on Cooking Mama: Sweet shopin graafinen ilme värikylläinen ja suloinen. Pastellivärien kirjolla rikastettu peli saa työstettävät herkut näyttämään suussa sulavilta. Pelin selkeä ilme huokuu positiivisuutta ja istuu hienosti tarjoiltuun sympaattiseen tunnelmaan, jota taustalla pimputteleva harmiton saluunamusiikki korostaa. Kokkauksessa auttava Mama-hahmo on miellyttävän hyväntuulinen, mutta aivan liian nuori kutsuttavaksi Mamaksi tuntematta pientä vääryyttä sisällään. Sellainen pullantuoksuinen pehmeä mummonalku olisi istunut huomattavasti paremmin herkkureseptien mestariksi.

Itsekin leipomisesta pitävänä pidin Cooking Mama: Sweet Shopia sopivan omaperäisenä ja hauskana pelikokemuksena. Puuhailtavaa riittää, ja yhteys oikeisiin leipomisaskareisiin tuo syvyyttä pelaamiseen. Lähes 4-vuotias poikani ahdistui aikaa vastaan pelaamista, mutta ymmärrän sen pelimekaaniselta kantilta. Ainoa asia, mikä alkoi tökkiä, on hyvin onnistuneen suorituksen jälkeen Maman tokaisema "Wow, even better than Mama" -lause. Hahmo viljelee sitä joka ikiseen mahdolliseen väliin, ja sen aiheuttaman rasituksen takia olen alkanut harkita lettuni pohjaan polttamista ja maidon läikyttelyä lattialle.

Cooking Mama: Sweet ShopCooking Mama: Sweet Shop
HQ
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Paljon puuhailtavaa, sympaattinen tunnelma, aitoihin toimenpiteisiin pohjautuvat tehtävät, omaperäinen
-
"Wow, even better than Mama" -hokema, herkkujen oikeiden reseptien puute, epätarkka ohjaus osissa tehtävistä, epäselvät ohjeet osissa tehtävistä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä