Suomi
Gamereactor
arviot
Crypt Stalker

Crypt Stalker todistaa, että halvalla voi saada hyvää

Crypt Stalker on onnistunut paketti uusioretroa tasoloikkaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ulkoasu voi joskus hämätä. Crypt Stalker on niin uskollisesti 8-bittisen ajan Nintendo-peliltä näyttävä tuotos, että oli pakko ihan tarkistaa, että kyseessä on todellakin uusi peli. Paketointi täydentää hämmentävää vaikutelmaa muutenkin, sillä ostohintaan saa mukaan myös ehdan Game Boy -pelin.

Imitoimalle ajalleen uskollisesti Crypt Stalker ei liikaa kiusaa tarinalla. Sankari Gladys kuuluu virallisten maailman pelastajien klaaniin ja tehtävänä ei olekaan sen enempää eikä vähempää kuin mainittu maailman pelastaminen alakerran liekkimeren pahiksilta. Homma hoidetaan luonnollisesti tasolta toiselle loikkien ja viholliset Castlevaniasta käännetyllä ruoskalla huitoen.

Ruoskan ohella Gladys saa reppuunsa myös pistoolin, jonka ammuksia voi päivittää matkalta poimittavilla bonuksilla. Aseen panokset muuttuvat puolestaan hieman Contran tyylisesti jakautuviksi, hakeutuviksi tai vaikkapa liekehtiviksi versioiksi hieman köykäisestä alkupistoolista. Kumpikaan käytettävissä olevasta asetyypistä ei jää turhaksi lisäykseksi. Pistoolista loppuvat tietenkin panokset, mutta ovelalla kenttäsuunnittelulla tuetaan toistuvasti myös ruoskalla huiskimista.

Tämä on mainos:

Suunnittelunsa osalta Crypt Stalker tekee mielenkiintoisen tempun: pelin vaikutteita voisi listata vaikka kuinka, mutta peli onnistuu tuntumaan silti omaperäiseltä teokselta. Tähän osasyynä on ehkä se, että objektiivisesti arvioituna moni niistä vaikutteita antaneista peleistä imuroi jo aikanaan vaikutteita niistä muista aikalaispeleistä. Niin hyviä pelejä kuin esimerkiksi Kabuki Quantum Fighter ja Shadow of the Ninja olivatkin, kyllä niistäkin näin jälkeenpäin katsottuna paistoi aika selvästi muiden NES-pelien jäljet. Tähän väliin Crypt Stalker sujahtaa iloisen ongelmattomasti.

Crypt Stalker ei vähän yllättäen myöskään ole mitenkään tuskaisen vaikea, lähinnä hieman hikoiluttavasti haastava. Kokenut loikkaaja painelee pelin perusvaikeustasolla läpi noin tunnissa, mutta ei siinä vielä kaikki! Jo alkuperäisessä PC-painoksessa mukana ollut Game Boy -käännös on mukana ja vieläpä nerokkaasti aikakauden mukaisena oikeasti alustalle suunniteltuna versiona pelkän vihermustan ulkoasun sijasta. Game Boy -versio tuo todella nostalgisesti mieleen esimerkiksi Capcomin pelien kannettavat käännökset ysärin alusta. Tämän lisäksi mukana on myös pelin epävirallinen jatko-osa, eli käytännössä lähinnä nippu uusia kenttiä.

Muutaman euron hintaiseksi nostalgiapaketiksi Crypt Stalker on hieno ja perusteellinen teos. Aikakauden erikoispiirteitä noudatetaan todella uskollisesti ja peli yksinkertaisesti vain rokkaa koko kestonsa ajan. Kontrollit ovat tiukat, pikselitaide on onnistunutta ja ei äänipuolessakaan isompaa vikaa ole. Mikäli mieli tekee jotain suoraviivaisen nostalgista toimintaa ja vanhat pelit on jo pelattu puhki, Crypt Stalkerille kannattaa antaa ehdottomasti mahdollisuus.

Crypt StalkerCrypt StalkerCrypt StalkerCrypt Stalker
Tämä on mainos:
Crypt StalkerCrypt StalkerCrypt StalkerCrypt Stalker
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Hyvin suunniteltu kokonaisuus, hintaansa nähden paljon pelattavaa, hiottu toteutus
-
Ei järin omaperäinen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä