Suomi
Gamereactor
arviot
Cuphead: The Delicious Last Course

Cuphead: The Delicious Last Course

Cupheadin viimeinen tarjoilu on kertakaikkisen herkullinen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Omalaatuisella visuaalisella ilmeellään hurmannut Cuphead on saanut odottaa virallista lisäsisältöään yllättävän kauan, liki viisi vuotta. Vaan kuten sanonta kuuluu, hyvää kannattaa odottaa ja The Delicous Last Course on todellakin odotuksen arvoinen lisä alkuperäiseen peliin.

HQ

Cupheadin perusluonne ei tietenkään muutu lisälevyn myötä miksikään. 1930-lukujen animaatioita mukaileva tyyli ja pomotaisteluihin perustuva rakenne ovat edelleen ennallaan. Alkuunsa sisältöä vain vaikuttaa olevan yllättävän vähän: vain yksi uusi saari pomoineen ja yksi uusi hahmo. Jutun juoni onkin siinä, kuinka paljon esimerkiksi uusi hahmo kokonaisuuteen vaikuttaa.

Cuphead: The Delicious Last Course

Näkyvin lisä on siis neiti Chalice, joka lisärin myötä on pelattava hahmo. Chalice otetaan käyttöön riimulla, minkä vuoksi muita voimariimuja ei Chalicella pelatessa voi käyttää. Tämä ei haittaa, sillä hahmon liikkeet poikkeavat pelimekaniikan osalta Cupheadin ja Mugmanin liikkeistä riittävästi. Oleellisin lisä on parry-liikkeen lisääminen väistön yhteyteen. Toisella hypyllä torjunnat eivät enää onnistu. Chalice voi myös kierähtää vihollisten ohi ottamatta animaation aikana vahinkoa. Lisäksi Chalicella on valmiina neljäs osumapiste, minkä lisäksi hahmo voi tehdä tuplahypyn.

Teoriassa Chalicella pelaaminen helpottaa peliä hieman, mutta myös muuttaa alkuperäisten taisteluiden strategiaa aavistuksen toisenlaiseksi. Koska torjunnat tehdään nyt sivuttaisella liikkeellä, ahtaissa paikoissa torjunnan tekeminen vaatii entistäkin tarkempaa ajoitusta. Toisaalta tuplahyppäämällä ja kierähtämällä joidenkin hyökkäysten väistely on huomattavasti aiempaa helpompaa ja vaikkapa sivuttain vierivissä kentissä roikkuvien kolikoiden hakeminen helpottuu selvästi. Joka tapauksessa, Chalicella pelaaminen on riittävän erilaista motivoidakseen uudelle kierrokselle myös alkuperäisen pelin parissa, mikä tietysti kertoo omaa tarinaansa itse pelin laadukkuudesta.

Tämä on mainos:
Cuphead: The Delicious Last Course

Varsinkin lisälevyn uudet kentät ovat huikeita. Jokainen uusi pomotaistelu on monivaiheinen, mielikuvituksellinen ja värikäs kamppailu. Studio MDHR:n pitkä työ näkyy ennen kaikkea taisteluiden animaatiossa halki eri vaiheiden. Jokaiseen taisteluun on nyt upotettu huomattavasti enemmän animaatioita, minkä vuoksi kaikki vaiheet ovat visuaalisesti erilaisia ja taitavasti tyyliteltyjä. Eron huomaa jopa selkeästi alkuperäisen pelin pomotaisteluihin palatessa.

Ideoita ei myöskään ole suotta jätetty käyttämättä. Omat suosikkini olivat ehdottomasti lentokoneen siivellä käytävä Doggone Dogfight ja jatkuvasti muuttuva Bootlegger Boogie. Nämä taistelut alleviivaavat kaikkea sitä, mikä Cupheadissa pelinä on erinomaista. Taistelut elävät jatkuvasti, niitä on suorastaan ilo katsella ja kuunnella, minkä lisäksi haaste on tiukkaa, mutta reilua. Uudelleen yrittämällä ja taistelusta itsestään oppimalla homma etenee kevyesti hikoillen ja voiton hetkellä riemun tunne ohjaimen varressa on kertakaikkisen huikea. Tämän Cuphead osasi jo aiemmin, nyt kaikkea sitä on vain viritelty piiru kerrallaan paremmaksi.

Cuphead: The Delicious Last Course
Tämä on mainos:

Oikeastaan ainoana itseäni harmittamaan jääneenä asiana sivuttain vieriviä kenttiä ei lisälevyn mukana tule ainuttakaan. Niiden sijasta mukana on viisi haastekenttää, jotka tulee selvittää pelkän torjunnan avulla. Eipä sinänsä, nämäkin haasteet ovat erinomaisia ja loppuun asti ajateltuja, mutta edes yhden tasoloikkanirvanan olisin kylkeen vielä suonut.

Cuphead: The Delicious Last Course on näennäisestä niukkuudestaan huolimatta esimerkillinen lisä alkuperäiseen peliin. Sen lisäksi, että uudet kentät ovat erinomaisia, neiti Chalicella pelaaminen ja muutaman uuden esineen kokeileminen innostavat uudestaan myös peruspelin pariin. Lisäri tuntuu nimenomaan lisältä koko peliin, jota ilman ei enää haluaisi olla, eikä se jää pääpelin sivutuotteeksi missään vaiheessa. Toivottavasti Cupheadin riemukkaita taisteluita nähdään joskus vielä jatkossakin.

09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Neiti Chalice on erinomainen lisä peruspeliin, uudet kentät ovat loistavia, ne täydentävät peruspeliä täydellisesti
-
Olisin halunnut edes yhden tasohyppelykentän
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä