Suomi
Gamereactor
arviot
Maldita Castilla Ex

Cursed Castilla EX

Retrotunnelmointi ihastuttaa, mutta saa myös kiroilemaan

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Voi niitä aikoja, kun ruoho oli vielä vihreää ja pelit olivat pelejä. Muistan hakanneeni hampaat irvessä ja rystyset valkoisena Ghosts'n Goblinsia ja muita vastaavia tasoloikkia Kuusnepalla, enkä silti päässyt koskaan kovin pitkälle. 80-luvulla olin kuitenkin vielä varsin pieni ja kokematon pelaaja. Nyt ajat ovat kuitenkin muuttuneet, vai ovatko sittenkään?

Cursed Castilla EX on muutaman vuoden takainen tasoloikka, joka iskee suoraan kultaisen 80-luvun suoneen. Alun perin tietokoneille kyhätty rakkauden osoitus tekijän oman lapsuuden pelikokemuksia kohtaan, on nyt saanut käsittelyn Nintendon käsikonsolille. Tunnelma, graafinen ilme ja ennen kaikkea vaikeusaste on hiottu täydellisyyteen muistuttamaan vanhoista kunnon hyvistä peliajoista.

Pelin maailmaan on avautunut portti, josta tulvii pahuutta sisään. Leónin kuningas on kasannut luotettavimmat ritarinsa apuun taistelemaan pahuutta vastaan ja sulkemaan portin lopullisesti. Mukanaan ja matkalta löydettyjen lukuisten aseiden turvin alkaa ritareiden armoton taisto pahuutta vastaan rauhallisemman elämän puolesta.

Cursed Castilla EX seuraa retrojuuriaan yksinkertaista ohjattavuuttaan myöten. Sivusuunnassa liikuteltavaa sankaria ohjataan oikealle ja vasemmalle hyppy- ja heittonapin avustuksella. Eteen tulevia vihulaisia lopetetaan heittämällä heitä päin loputtomia tikareita tai muita löydettyjä aseita. Joka puolelta tulevia esteitä ja vaaroja väistellään parhaansa mukaan hyppien ja kääntyillen, kunnes tyypillinen kolmen sydämen energiamittari on kulutettu. Matkan varrelta kerätään parempia aseita ja lisäenergiaa eteen tulevista aarrearkuista ja tapetuista olioista.

Tämä on mainos:
Maldita Castilla ExMaldita Castilla ExMaldita Castilla ExMaldita Castilla Ex

Pelin audiovisuaalinen anti vie pelaajansa suoraan nostalgian sydämeen. Pikselihahmot ovat ihanan tyyliteltyjä ja luovat juuri oikeanlaista tunnelmaa. Taustat ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan näyttäviä ja toimivat kivasti 3D-tilassa. Ilmeen kruunaa pelihallin kolikkopelikehykset, josta 3DS:n kosketusnäytön osio sisältää toimivat ohjaimet, napit ja hauskasti avattavan huoltopaneelin kolikkoreikineen. Kokonaisuutta sitoo yhteen vielä tunnelmaan täydellisesti istuva chiptune-musiikki ja sympaattiset piippailuäänet.

Niinkin kivasti kun tämä Kirottu Linna tuo muistoja hyvistä ajoista, ei se myöskään unohda sen ajan vähemmän kivoja asioita. Cursed Castilla EX on nimittäin aika pirun vaikea peli. Reilun oloisen aloituksen jälkeen vaikeustaso nousee nopeasti todella jyrkästi, ja kiroiluni määrästä kanssamatkustajat metrossa varmaan luulivat minun pelaavan jotain merirosvoaiheista. Pelihahmolla olevat kolme sydäntä energiana on kulutettu varsin nopeasti, kun vihamielisiä olioita hönkii joka puolelta kimppuun. Vihulaisten ja muiden vaarojen kirjo on positiivisen mittava, joten jos vain eteenpäin selviää, tapoja kuolla on joka lähtöön. Ja jollei tuossa olisi jo tarpeeksi hikoiltavaa niin pelissä juoksee vielä aikakin, jonka loppuessa kuolema korjaa. Onneksi sentään virtuaalikolikkojen määrää ei ole rajattu, sillä jatkomahdollisuuden käyttö tulee varsin tutuksi. Tämä tosin tarkoittaa, että kerätyt pisteet menevät sen sileän tien.

Cursed Castilla EX on viimeisen päälle huoliteltu tuulahdus vanhaa kunnon retromeininkiä. Karu vaikeustaso saattaa pelottaa, mutta sinnikkyydellä ja isolla läjällä virtuaalikolikoita hidasta etenemistä tuntuisi pelissä tapahtuvan. Niin hyvässä kuin pahassakin entisaikojen tasoloikalle kumartava peli on juuri oikea valinta Nintendo 3DS:lle. Onnistuneen 3D-versioinnin myötä mukana on iloa ja surua niin vanhoille pelijäärille kuin uusille tulokkaillekin.

Tämä on mainos:
Maldita Castilla ExMaldita Castilla ExMaldita Castilla ExMaldita Castilla Ex
HQ
HQ
Maldita Castilla Ex
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Retrofiilis, kolikkopeliraamit, loputtomat virtuaalikolikot
-
Karu vaikeustaso
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä