Suomi
Gamereactor
arviot
Darksiders III

Darksiders III

Se pahasti myöhässä oleva kolmas ratsumies

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Darksiders-pelisarja on uinunut horrostilassa jo kuutisen vuotta edellisosansa jälkeen. Julkaisija THQ:n myrskyisä konkurssi ja alkuperäiskehittäjätiimi Vigil Gamesin mureneminen ei vastoin odotuksia kuitenkaan polttanut siltaa kolmannelta peliltä. Nyt Zeldasta, Diablosta sekä etenkin tuoreimman osansa myötä Souls-peleistä inspiraatiota ammentava seikkailupeli palaa monia alkuperäiskehittäjiä rekrytoineen Gunfire Gamesin komennossa.

Darksiders ei ikinä pyrkinytkään olemaan mikään omaleimaisuuden multihuipentuma. Pelaajan tehtäväksi sälytetään jumalallinen vastuu maailman pelastamisesta kerta toisensa jälkeen. Ensimmäisen pelin pääsankarina häärinyt Sota, yksi maailmanlopun ratsumiehistä oli klassinen voimamies ja jatko-osan kylmäverinen Kuolema puolestaan hyinen fantasiavelho taikoineen. Kolmas osa esittelee meille Raivon, naispuolisen ratsumiehen ja maagin, jonka voima piilee nopeudessa sekä tuhoisissa erikoisvoimissa.

Minuun pelisarjassa vetosi alusta asti sen klassista raamatullista maailmanloppua sekä kevyempiä fantasiavaikutteita sekoitteleva estetiikka. Se pitääkin mielenkiinnon yllä melko aavistettavista juonenkäänteistään huolimatta edelleen. Katolilaisessa lopunpäivien fiilistelyssä on jotain sopivan painostavaa ja kiehtovaa. Itse pelattavuus lainaa paljon Zeldasta, ja pelaajan tehtävänä on edelleen edetä alueelta toiselle uusien kykyjen voimauttamana pelimaailmaa tutkien, pulmia ratkoen sekä pomohirviöitä kaataen. Hommaa jatketaan tällä kertaa mukiinmenevänä välipalana, mutta ei läheskään esikuvaksi asetetun Souls-sarjan perillisen asemaan oikeuttavana eepoksena.

Darksiders IIIDarksiders IIIDarksiders IIIDarksiders III
Tämä on mainos:

Raivo, uusi malttamaton sankarittaremme saapuu Neuvoston lähettämänä tuomitulle, lähinnä apokalyptista taistelukenttää muistuttavalle maapallolle pysäyttämään Seitsemän Kuolemansynnin aikeita omin voiminensa. Suoraviivainen tehtävä ei tietenkään ole aivan sitä miltä se näyttää, ja tie kohteeseen mutkittelee kuten tällaiselta seikkailupeliltä on lupa odottaa. Peli aloitetaan perinpohjaisella kertauksella, joka tuntuu äkkiseltään aika raskaalta.

Ikimuistoinen kerronta ei sinänsä ole mikään Darksidersin leipälaji, mutta ammattimainen toteutus pitää fiiliksen kohtuullisesti yllä jopa raivostuttavimpien pulmien sekä turhauttavimpien taistelukohtausten läpi. Pelin tapahtumat on ajoitettu näppärästi rinnakkain ensimmäisen osan kanssa ja täten pelisarjan ystäville on tarjolla viihdyttäviä nyökkäyksiä muiden tuttujen tapahtumien sekä hahmojen suuntaan. Kuolemansyntien käyttäminen pomovastuksina on temaattisesti mainio ajatus, jonka potentiaalia ei kuitenkaan hyödynnetä kokonaisvaltaisesti ihan loppuun asti.

Darksiders 3 ei ole taistelumekaniikaltaan enää niin tutun suoraviivainen turpakäräjä, vaan uusi pelityyli painottaa vahvasti nopeutta ja taitavia yhdistelmähyökkäyksiä hieman Souls-pelien tapaan. Tämä vasaran sijasta skalpellia vaativa pelattavuus kysyy pelaajalta entistä enemmän tarkkuutta, taitoa sekä hermoja. Rivivihollisten nujertaminen on peruskauraa, mutta välipomot sekä Raivon pääkohteena lymyilevät Kuolemansynnit antavat pelaajalle piinkovan vastuksen. Ruoskia, taikavoimia sekä tikareita suosiva maagimme on hauska, mutta samalla haastava pelattava. Iskua ei ole varaa ottaa läheskään siinä määrin kuin aikaisemmin, eikä vihollisia kohdata enää yhtä suurissa laumoissa. Harmillisesti myös itsepäiseksi osoittautuva kamera heittää satunnaisia kapuloita sujuvan etenemisen rattaisiin.

Darksiders IIIDarksiders IIIDarksiders IIIDarksiders III
Tämä on mainos:

Tasosuunnittelullaan Gunfire Games haluaa tarjota pelaajalle aiempaa laajemman ja vapaasti samoiltavan maailman valloillaan olevan nykytrendin mukaisesti. Kaikkialle ei luonnollisesti pääse välittömästi ja alueita availlaan uusien kykyjen myötä samaan tapaan kuin vaikkapa klassisessa Okamissa. Valitettavasti Darksidersille ominaiset tyrmät ja luolastot ovat tällä kertaa turhan usein perin monotonisia kokonaisuuksia, jotka eivät useinkaan nosta suupieliä hymyyn riemunkiljahduksista puhumattakaan. Pelimaailma ei ylipäätään yllä siihen värikkääseen ja omaleimaiseen loistoon kuin mitä Darksiders 2 meille tarjosi.

Audiovisuaalisena kokonaisuutena Darksiders 3 tuntuu suoraan sanottuna henkäykseltä vuosien takaa. Vaikka grafiikassa ei periaatteessa ole mitään suurempaa vikaa, ei se onnistu vakuuttamaan edellisosia enempää pitkästä kehitysajastaan huolimatta. Sarjakuvamaisen väkivallan ja värikkäiden partikkelitehosteiden yhdistäminen rujoon ja tuhottuun maailmaan on lähtökohtana hyvä, mutta se tuntuu tässä vaiheessa jo aivan liian tutulta. Ylidramaattinen ääninäyttely ja jylhä musiikki sopivat teemaan, mutta kumpikin vaatisi hieman lisää oivaltavuutta.

Suurin ongelma, mikä kolmatta Darksidersia vaivaa, on outo ajoitus. Tällä hetkellä markkinoilla on yksinkertaisesti niin monta loistavaa peliä, että keskinkertainen toimintaseikkailu hukkuu väistämättä massan alle. Se tarjoaa liian vähän ja liian myöhään. Pelisarjan vannoutuneet ystävät saavat tästä silti viihdykettä irti, kunhan pelattavuuden muutokset sekä ajoittaiset bugit eivät herätä pelaajan omaa raivoa.

Darksiders IIIDarksiders IIIDarksiders IIIDarksiders III
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Aimo annos pelattavaa, avara pelimaailma
-
Nöyrä ulkoasu, yllätyksetön kokonaisuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

THQ Nordic osti Gunfire Gamesin

THQ Nordic osti Gunfire Gamesin

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Gunfire Gamesin perustivat Vigil Gamesin veteraanit, ja studiolla on ollut työn alla Darksiders-pelejä jo useita vuosia. Nyt Darksidersin julkaisija THQ Nordic on...

Darksiders III ei mene kaupaksi

Darksiders III ei mene kaupaksi

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Darksiders III julkaistiin 27. marraskuuta PC:lle, PS4:lle ja Xbox Onelle. Gamereactorin arvion voi lukea täältä. Valitettavasti myynnit eivät ole olleet hyvät, joka...Ladataan seuraavaa sisältöä