Suomi
Gamereactor
arviot
Dead Rising 4

Dead Rising 4

1001 tapaa niputtaa zombi

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sankarireportteri Frank West on jälleen täydellisen jutun ja totuuden perässä. Mies käy tutkimassa huhuja armeijan salaisesta tutkimuksesta ja törmää pahaa enteileviin merkkeihin zombeista. Willameten kaupunki on taas täynnä eläviä kuolleita eikä Frank malta pysyä erossa ongelmista. Pulitzerin kiilto silmissä mies lähtee henkensä kaupalla veriselle matkalle kohti mehevää artikkelia ja selvittämään totuutta zombiepidemian syistä.

Pelin oudon sekava ja mielenkiinnoton alku olettaa selvästi, että pelisarjan aikaisemmat osat olisivat ainakin jollain tavalla tuttuja. Seikkailun kuitenkin käynnistyessä on varsin selvää, että itse tarina on sivuseikka. Pääpaino on Frankin hilpeässä persoonassa ja niissä lukemattomissa eri tavoissa, millä zombien örinän voi hiljentää. Zombieitahan sitten riittää.

Toimintapainotteinen avoimen maailman peli sisältää vihamielisiä zombeja aivan loputtomiin. Näitä eläviä kuolleita tunkee jokaisesta mahdollisesta raosta ja joita parhaimmillaan ruutuun mahtuu satoja. Yleisesti maailma on siis varsin "eläväinen", jos niin voi sanoa. Pelialue ei ole suurimmasta päästä, mutta joka paikan tutkimisessa saa vierähtämään kyllä varsin pitkään.

Peliä pelataan kolmannen persoonan vinkkelistä ja pitkälti ideana on liikkua paikasta toiseen zombimassojen läpi erilaisia tehtäviä puuhastellen. Matkalla tehtävästä toiseen pelaaja pääsee harventamaan zombipopulaatiota monin tavoin: potkien, lyöden, ampuen ja räjäytellenkin erilaisia aseita käyttäen, joihin lukeutuvat myös monenmuotoiset kulkuneuvot. Veriset yhteenotot yleensä vielä kuorrutetaan pelihahmon lakonisilla vitseillä ja yleisestikin mustalla hirtehishuumorilla.

Tämä on mainos:

Jatkuvan lahtaamisen lisäksi pelaajan tulee käyttää kameraa, joka pyrkii täyttämään pelin seikkailu- ja tutkimuselementtien virkaa. Monikäyttöinen kamera sisältää perinteisen kuvan ottamisen lisäksi yökiikaritilan sekä erillisen analysointinäytön. Vaihdellen näyttöjä pelaaja voi hyvän reportterin tavoin tutkia ympäristöä ja löytää vihjeitä, jotka vievät tarinassa eteenpäin. Kuvien ottamisesta saa myös lisäpisteitä, joista parhaat pisteet saa hilpeillä selfie -kuvilla veristen ruumiskasojen kanssa. Kameran linssin läpi tuijottelu ja tietyn yksityiskohdan etsiminen tuntuu kuitenkin vähän päälleliimatulle väkinäiselle lisäykselle, mikä hiukan hidastaa pelin tempoa.

Dead Rising 4

Jos zombieita löytyy pelistä paljon niin löytyy myös keinoja tappaa niitä. Pelin koukkuna toimii maailman interaktiivisten tavaroiden määrä, mikä on paljoudellaan suorastaan ahdistavaa. Kaiken maailman roinaa lojuu joka paikassa, ja lähes kaikkea voi käyttää nitistämään alati lähestyvät örisijät. Jos mieli halajaa tarkistaa jokaisen esillä olevan tavaran, ei pelissä pääsisi koskaan etenemään. Sen takia tuntuukin pahalle juosta iloisesti vilkkuvien tarvikeikonien ohi ja ajatella, että mitähän kivaa jää nytkin kokematta. Hauskaa on, että osa kerättävistä tavaroista on täysin turhaa. Kukkasumuttimella suihkuttelu ei juuri estä zombieta hönkimästä päälle. Jottei tavarat ja keinot pääse populaation harventamisessa loppumaan, pystyy pelaaja myös yhdistelemään keräämiään tavaroita keskenään kulkuneuvoja myöten, tehdäkseen entistä mielenkiintoisempia tappoja. Suosikikseni nousi kranaatteja täyteen teipattu moukari, joka suoranaisesti räjäytti zombilaumat ympäriltäni iskujen saattelemana.

Zombi- ja tavarapaljouden lisäksi peliin on lisätty yllättävän iso määrä erilaista vaatetusta. Niin kuin aseita ja muita hyötytavaroita, myös asusteita voi ostaa zombiparoilta kerättyjä rahoja vastaan. Tämän lisäksi ylle puettavaa löytyy pitkin pelimaailmaa esimerkiksi komeroista tai vaikka palolaitokselta. Hauskaksi vaatteiden vaihdon keskinäisen vapaan sekoittelun tekee se, että peli on onnistunut moitteettomasti hyödyntämään pelimoottorilla tehtyjä välidemoja, jossa pelaajan valinnat pysyvät mukana ja jopa pienesti vaikuttavat demoon. Esimerkiksi naaman suojaavan kypärän kanssa välidemoissa hahmon puhe on varsin hiljaista ja epäselvää. Myös tapon yhteydessä lentänyt veri tarttuu vaatteisiin, jolloin välidemoissa voi välillä olla vaikea nähdä Frankia kaiken sen punaisen hurmeen alta.

Tämä on mainos:

Toiminnantäytteinen peli vie pelaajaa eteenpäin sopivan monipuolisesti, joten noin 10 tunnin läpijuoksussa ei kerkeä tylsää tulemaan. Kuitenkin pelistä hohkaa varsin vanhanaikainen ja kliseinen tomintapelirakenne, mikä ei massiivisten zombi- ja tavaramäärien ulkopuolelta tarjoile mitään ihmeellistä. Tutunoloiset tehtävät pelastuksien ja keräilyjen parissa johtaa pieniin välipomojen kukistamisiin. Lopussa odottaa jopa ärsyttävän vaikeaksi kehkeytyvä lopputaistelu ison monsun kanssa.

Peli muodostuu seitsemästä eri tapauksesta, jotka pisteytetään löydetyn tavaran ja tehtyjen tehtävien määrästä. Tapauksien yhteensummaus valokuvien ja päähahmon selostuksen kera on varsin viihdyttävää ja mukava tapa pitää pelaaja kartalla tarinan tapahtumista. Alkupuolella nähty täysin erillinen yksittäinen animaatiopätkä jäi vähän mysteeriksi: miksi sellainen on kokonaisuuteen lisätty.

Myöskään graafinen ilme, vaikkakin huoliteltu, ei sisällä mitään ennennäkemätöntä. Sentään kymmenpäiset zombiraukat lentelevät ilmaan iskujen ja räjähdysten saattelemana ilman minkäänlaista nykimistä, joten optimointi pelille on tehty oikein. Alussa aika tyhjäksi ja etäiseksi jääneet hahmot löytävät sisältöä tarinan edetessä ja lopussa pääosasta henkilöitä on oppinut jo tykkäämään. Myös ääninäyttely tuntuu saaneen enemmän uskottavuutta pelin aikana, mitä nyt loppupuolen välidemot bugittivat jättäen suurimman osan puheista pois eikä tekstejäkään ollut nähtävissä.

Hetkellistä hauskaa ajanvietettä antava Dead Rising 4 nousee loppujen lopuksi vain piirun verran tusinapelien yläpuolelle. Vanhahtava pelitunnelma ja epäselvästi huumorin sekä vakavan synkistelyn välillä tasapainoileva teema ei paranna vaikeustason julmettua nousua pelin loppupuolella. Toisaalta kustomoinnin määrä niin aseissa kuin vaatteissakin on ällistyttävä, ja kun vihollisiakin riittää loputtomiin ei verinen puuhailu lopu ihan heti kesken. Parhaat hetket koin juostessani pinkit laskettelumonot jalassa, alkkareissa, minkkiturkissa ja hitsauskypärä päässä hutkien zombilaumoja taivaalle kranaatein varustetulla lekallani. Lopullinen saldo pelistä: yli 12 500 zombien tappoa ja yli 30 000 litraa vuodatettua verta vihollisista.

Dead Rising 4
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Muokkauksen älytön määrä, päähahmon asenne, hyvin toimivat välivideot
-
Vähän epäselvä linjaus teemassa, kliseinen puhkikulutettu pelitunnelma, epäreilu vaikeustason muutos lopussa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Capcom Vancouver sulkee ovensa

Capcom Vancouver sulkee ovensa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Capcom sulkee kokonaan Dead Rising -sarjasta vastanneen Vancouverin studionsa, ja työnsä menettää 158 ihmistä. Capcom Vancouver tunnettiin ennen nimellä Blue Castle...

0
Dante, Mega-Man ja Sissel Dead Risingiin

Dante, Mega-Man ja Sissel Dead Risingiin

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Capcom Heroes on oleva uusi tapa pelata Dead Rising 4:ää, ja nimensä mukaisesti siinä saa pelata Capcomin tunnetuilla hahmoilla. Tarkkaan ottaen kyseessä on Frank...Ladataan seuraavaa sisältöä