Suomi
Gamereactor
arviot
Dead Space IOS

Dead Space IOS

Avaruudessa ei muuta kuulukaan kuin huutoa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Toiseen osaansa edennyt Dead Space -sarja on poikinut pari sivutuotetta, kuten erinomaisen viihdyttävän raideräiskintä Dead Space: Extractionin ja kivuliaisuudessaan lasimurskapihviin verrattavan Dead Space: Ignitionin. Applen kannettaville leluille kyhätty Dead Space IOS on jotain tältä väliltä: näyttävää ja tunnelmallista, mutta sisältököyhää ja kömpelöä.

HQ
Dead Space IOS

Avaruuskauhistelun kehystarina valottaa tapahtumia juuri ennen virallista kakkososaa. Pelaaja ohjaa insinööri Vandalia, joka jujutetaan särkemään kaivostukikohta Sprawlin kriittisiä mekanismeja. Vandal luulee olevansa osa harjoituksia, joilla testataan Sprawlin kykyä toimia kriisitilanteissa. Ohjeita antaneet esimiehet paljastuvat kuitenkin hulluiksi kultisteiksi, jotka haluavat vapauttaa mutanttimöröt sokeutuneen ja kuuroutuneen avaruusaseman miehistön riesaksi, ja Vandal jää taistelemaan hengestään keskelle kamalaa läjää karmeita niljahirviöitä.

Pelin juoni on ohkainen kuin hampurilaisen ympärille kääritty voipaperi, eikä sitä käsitelläkään juuri sen paremmin. Onneksi juoni itsessään ei koskaan ole ollut Dead Space -sarjassa pääosassa. Dead Space IOS keskittyy nytkin äärimmäisen näyttävään ja hermoja riipivään tunnelmaan, jossa jokainen hetki on ladattu piripintaan ahdistusta ja pelkoa seuraavan nurkan takana vaativista kauhuista. Tässä Dead Space onnistuukin erinomaisesti - peli on selvästi iOS-alustojen komeinta kärkeä, ja äänimaailma on sanalla sanoen henkeäsalpaavan painostava. Sprawlin jokainen kolkka on täynnä sihinää, kolinaa, kuolevien korinaa ja vapautuneesti roiskittua hurmetta. Sprawlin käytävillä ei ole kiva kulkea, ja satunnaisesti se onnistuu pelottamaan aidosti jopa kaltaistani paatunutta viihdenarkomaania.

Dead Space IOS
Tämä on mainos:

Pelattavuus sen sijaan ei ole yhtä mallikkaasti toteutettu. Kosketusnäyttö sopii mainiosti perusohjaamiseen, näytön toisen sivun toimiessa liikesensorina ja toisen kääntäessä kuvakulmaa. Jahka päästään taistelemiseen, homma leviää käsiin.

Pelissä on lähitaisteluita enemmän kuin riittävästi, sillä raadot saattavat hypätä yhtäkkiä pystyyn ja käydä suoraan iholle. Plasmasahalla sohitaan pyyhkäisemällä sormea ruudulla ylöspäin, mutta tämä liike sattuu kääntämään myös kameraa ylös. Näin pelaaja siis iskee hirviötä ja päätyy tuijottamaan yläviistoon. Tästä on lopulta vähän varsinaista haittaa, sillä iskuja voi jakaa vaikka punnitsisikin kattotiilien taiteellisia ominaisuuksia. Se on vain osoitus siitä, että ohjailtavuutta ei ole suunniteltu ihan loppuun asti.

Dead Space IOS

Ohjauksessa on kuitenkin hankalampiakin virheitä. Joskus peli ei reagoi ampumiskäskyyn, vaan pelaaja voi vain tuijottaa kuinka hirviömäinen mörökölli raahustaa lattiaa pitkin pelaajan nilkkoja natustamaan. Dead Space ei myöskään usko erillisiin toimintoikoneihin, vaan pelimaailman saloja manipuloidaan käplimällä niitä suoraan. Näin pelaaja siis irroittaa kätensä joko liikkumiselta tai tähtäämiseltä voidakseen avata kaappeja, mikä on enemmän työlästä kuin pelin tunnelmaa kohottavaa. Jotkut perverssit pitävät siitä, että ohjaus on kömpelöä, sillä se ilmeisesti tehostaa paniikin tunnetta. Itse en kuulunut tähän sakkiin. Hyi.

Tämä on mainos:

Dead Space IOS jää ristiriitaiseksi kokemukseksi. Se on tuotantoarvoiltaan häkellyttävän hieno osoitus siitä, mihin iOS oikeastaan kykenee, ja parhaimmillaan se on tukahduttavan pelottava. Ohjailtavuuden puutteet kuitenkin latistavat tunnelmaa, eivätkä ohut tarina tai suoraviivainen eteneminen paljoa lämmitä. Vielä kun huomioi pelin korkean hinnan, hankkimista kannattaa harkita kahdesti. Tuskin ostamisesta pettyy, mutta mitään huippukokemusta muuten kuin tuotantoarvojen vuoksi ei kannata odottaa.

Dead Space IOSDead Space IOS
Dead Space IOSDead Space IOS
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Uskomaton tunnelma, kaunis grafiikka, pelottavat äänet
-
Ohjailtavuuden monet viat, onneton udelleenpeluuarvo, korkea hinta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Dead Space IOSScore

Dead Space IOS

ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Dead Space hyökkää nyt myös Applen kannettaville. Jori tarkasti ovatko necromorphit kotona ja millä mielellä.Ladataan seuraavaa sisältöä