Suomi
Gamereactor
arviot
Deliver Us The Moon

Deliver Us The Moon

Nimestään huolimatta tunnelmallinen sci-fi-seikkailu jättää Kuun toimittamatta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

KeokeN Interactive potkaisi Deliver Us The Moon -projektinsa käyntiin Kickstarterissa
jo vuosia sitten. Pieni hollantilaispulju on työstänyt sci-fi-peliään intohimoisesti onnistuneen rahoituksen siivin, ja vihdoin peli on valmis.

Lähitulevaisuudessa maapallon luonnonvarat on käytetty loppuun, ja etsiessään ratkaisuja
energiakriisiinsä ihmiset kääntävät katseensa Kuuhun. Uusi lupaava energiamuoto löytyy ja toivo elää Kuun pinnalle rakennetun aseman varassa. Yhtenä päivänä kuitenkin kaikki kommunikaatio asemaan katkeaa ja energian saanti sen myötä. Ihmiskunnan viimeisenä toivona matkaan lähetetään yksinäinen astronautti aktivoimaan energialähteet ja selvittämään, mitä Kuussa oikein tapahtui.

Deliver Us The Moon on enemmänkin interaktiivista tunnelmointia kuin varsinainen peli.
Hahmoa toki ohjataan läpi tasojen ja pelaaja pääsee ratkomaan pieniä pulmia matkan varrella, mutta pelillinen anti on varsin vähäistä ja haasteet kevyitä. Pelissä lähinnä tarkastellaan vastaantulevaa aineistoa ja kuunnellaan eri hahmojen keskusteluja selvitettäessä mysteeriä kuuaseman sammumiseen ja autioitumiseen. Eteneminen ei kuitenkaan velvoita kuuntelemaan kaikkea lähdemateriaalia. Onneksi tarina on mielenkiintoinen ja se esitetään sopivan lyhyissä paloissa, jotta sitä seuraa mielellään etenemisen ohella.

Pelin perspektiivi vaihtelee ensimmäisen ja kolmannen persoonan välillä riippuen tilanteesta ja tilasta, missä hahmo milläkin hetkellä on. Tyypillistä FPS-liikkumista on maustettu luonnollisen oloisella kiihdytyksellä liikkeelle lähtiessä, joka kieltämättä alkuun tuntuu oudolta. Rauhallisen liikkumisen lisäksi hahmo voi käyttää käsiskanneria etsimään tietoa ja laserleikkuria availemaan muun muassa teräslukkoja. Minimalistista pelattavuutta siivittämään Deliver Us
The Moonissa pelaaja pääsee hetkellisesti myös ohjaamaan leijuvaa robottia ja kuuautoa.

Tämä on mainos:
Deliver Us The MoonDeliver Us The MoonDeliver Us The MoonDeliver Us The Moon

Pelissä eteen tulevat pulmat ovat selkeitä, ja ne on liitetty uskottavasti osaksi pelimaailmaa.
Pelaajan pitää esimerkiksi käynnistää koneita, johdottaa uusiksi generaattoreita, linjata satelliitteja ja sitä rataa. Jos vain hetken jaksaa asioita miettiä ja tarkastella ympäristöä, pulmaan kuin pulmaan löytyy ratkaisu helposti. Toiminnalliset osuudet perustuvat usein aikarajoituksiin, jotka saadaan aikaiseksi hapen loppumisella. Muuten varsin uskottavasti luodussa sci-fiympäristössä onkin huvittavaa nähdä, kuinka hahmon avaruuspuku voi sisältää happea maksimissaan vain alle kolmen minuutin edestä. Tämä siitäkin huolimatta, että
sisätiloissakaan hahmo ei pukuaan poista. Sisätiloissa hapen puute ei ole kuitenkaan ongelma.

Deliver Us The Moonin grafiikka tukee näyttävästi tunnelmallista seikkailua. Ulkoasu on
hiukan steriilin oloinen mutta silti yksityiskohtainen ja tyylikäs. Hahmomallinnus on huoliteltu kivasti, ja kolkko avaruusasema sisältää paljon irtoroinaa sekä uskottavan oloisia teknisiä vempaimia valoineen. Ainoastaan hahmon hieman rajoittunut ja kankea animaatio iskee silmään muuten vakuuttavassa kokonaisuudessa. Pelaamisen yhteydessä huomasin, että
lähdemateriaali olisi toiminut todella hyvin VR:lläkin pelattavaksi tarinavetoisen ja yksityiskohtiin keskittyvän minimalistisen pelattavuuden ansiosta. Downward Spiral: Horus on vastaavasta toiminnasta oiva esimerkki.

Äänipuoli on tyypillisen huomiota herättämätöntä, mutta ääninäyttely on sujuvaa.
Autiolla avaruusasemalla voiton vie kuitenkin musiikki. Rauhalliset ambient-sävelmät maalaavat mystiikan tuntua hiukan melankolisin painatuksin. Musiikki muistuttaa ja korostaa pelistä selkeästi hohkaavaa Interstellar-elokuvan tunnelmointia antaen kivaa syvyyttä yksinäisen astronautin avaruudessa fiilistelyyn ja mysteerin selvittelyyn.

Tämä on mainos:

Päälle kolmen tunnin pelaamisen jälkeen, juuri kun tarina olisi edennyt ratkaiseviin hetkiin, alkavat lopputekstit rullata. Yllättyneen olon lisäksi tunsin itseni varsin petetyksi ja kävin välittömästi varmistamassa, etten vahingossa pelaa demoversiota pelistä. Totuus on, että kokonaisena pelinä markkinoitu Deliver Us The Moon loppuu oikeasti täysin kesken. Tähän asti nauttimani tunnelmallinen ja näyttävä pelikokemus sai karvaan lopetuksen ja jäi todella häiritsemään. KeokeN Interactive on luvannut tarinalle jatkoa ilmaisen DLC:n myötä, jonka ilmestymistä suosittelen odottamaan ennen peliin paneutumista. Tosin tämän lisäosan julkaisuajankohdasta tekijät eivät osanneet vielä sanoa mitään. Jos pelille saadaan oikea lopetus vielä kun mielenkiintoa aihetta kohtaan riittää, voin nostaa arvostelupisteitä ainakin yhdellä. Tällä hetkellä en pettymykseltäni kuitenkaan parempaan kykene. Jään odottelemaan katkerana päätöstä tarinalle kuin Kuuta nousevaa.

Deliver Us The MoonDeliver Us The MoonDeliver Us The MoonDeliver Us The Moon
Deliver Us The MoonDeliver Us The Moon
HQ
HQ
HQ
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Tunnelma, mielenkiintoinen tarina, musiikit
-
Tarinan kesken jääminen, pelillisesti vähänlainen anti
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä