Suomi
Gamereactor
arviot
Destroy All Humans 2 - Reprobed

Destroy All Humans 2 - Reprobed

Vanhanaikainen uusioversio

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Destroy All Humans 2 - ReprobedDestroy All Humans 2 - Reprobed

Useammalla kuin yhdellä tapaa vanhentuneen pelin tuominen nykypäivään on helposti jo aloittaessa hävitty yritys. Jos kulahtaneeseen dialogiin kajoaa, alkuperäisen version fanit nostavat mellakan. Jos peliä ei taas päivitä kaikilta kriittisiltä osilta, se jättää vuonna 2022 pelaavan kylmäksi. Destroy All Humans 2: Reprobed yrittää ja onnistuu joissakin asioissa, mutta tekee mahalaskun toisissa.

Kakkososan juoni ei hirveästi alkuperäisen pelin tarinoita selittele, vaan hyppää suoraan uuteen tilanteeseen. Itäiset iivanat ovat juonimassa jotain kapitalististen sikakoirien päänmenoksi, ja klassinen isopäämuukalainen Crypto jää kaiken tämän keskelle 1960-luvun maailmassa. Pelaajaa käskytetään pian sanfranciskomaisesta jenkkikaupungista Englantiin, Japaniin ja pidemmälle. Avoimen maailman peli jakautuu karkeasti kahteen eri osioon: Crypton juoksuttamiseen katuja pitkin tieteisaseet päristen sekä lentävään lautaseen, jolla aiheutetaan isomman mittaluokan korttelisotaa. Molemmissa on puolensa, mutta paremmin toimiva jalkamiehenä neppailu on selkeästi pääosassa. Lautasen ohjaus on turhan kömpelöä ja näppäinkartta hyvin erikoisesti laadittu, mikä vähentää intoa tuottaa tuhoa hölmöjen ihmisten yläpuolelta.

Destroy All Humans 2 - ReprobedDestroy All Humans 2 - ReprobedDestroy All Humans 2 - ReprobedDestroy All Humans 2 - Reprobed
Tämä on mainos:

Jo ensimmäisistä hetkistä alkaen yksi pohjapelin vanhanaikaisuuksista tekee itsensä tiettäväksi. Crypto nimittäin höpisee todella, todella paljon itse tehtävien välillä ja joskus niiden aikana. Etenkin alkupelissä tämä käy todella pahasti kupoliin siksi, että simppelit toimintaosuudet ovat lyhyitä ja yksinkertaisia. Tämän takia peliä eteenpäin vievä liike pysähtyy kerta toisensa jälkeen juuri, kun hommassa alkaisi olla vähän meininkiä. Toisekseen (alkuperäistä versiota pelaamattomana) dialogi ja etenkin Crypton oma ääninäyttely on varsin raastavaa.

Jo ilmestyessään kuluneita kliseitä viljellään niiden alimmissa ja ärsyttävimmissä muodoissa yhtenään. Kaikki hipit ovat pilvessä, poliisit donitseissa, britit snobeja ja japanilaiset orientalismissaan suoranaisen rasistisesti ääninäyteltyjä. Kun ulkoasua ja peliä on muuten päivitetty rankalla kädellä, eikö tähän olisi voinut myös puuttua? Samalla tavallahan alkuperäisteoksen "taiteelliseen visioon" on puututtu 3D-mallien ja muun vastaavan kanssa. Crypto itse mutisee oudolla Texasin, keskilännen ja mikämikämaan sekoittavalla aksentilla, ja tuntuu käyttävän kaksinkertaisen ajan vuorosanoihinsa muihin verrattuna. Persoonallisuuteen olisi toivonut myös terävämpää filosofiaa sille, miksi kaikki ihmiset ansaitsevat kuolla ja millä pelin nimi saataisiin myytyä pelaajalle. Ja koska täten hahmokaartista yksikään ei ole sympatiseeraamisen arvoinen, pelaajalle ei jää oikein ketään, jonka toivoo menestyvän.

Destroy All Humans 2 - ReprobedDestroy All Humans 2 - Reprobed

Mitä tarinankerronnassa menetetään, otetaan toiminnassa osin takaisin. Tehtävät ovat usein yksinkertaisia tappo- ja saattohommia, mutta Crypton varustevalikoima antaa niille lisää eloa. Mielen voimalla esineiden ja ihmisten nappaaminen ja alempaan ilmakehään viskaaminen ei milloinkaan lakkaa olemasta huvittavaa. Se on myös erittäin tehokasta, ja vie hiukkasen motivaatiota käyttää muita, perinteisiä ja ei-perinteisiä torrakoita. Vihulaisiin ketjuttuvat sähkökiväärit, kuolemansäteet ja aivoja keräävä, noh, peräluukun luotain toimivat kaikki eri tavoin. Kaikkea voi myös parantaa pelin aikana keskittyen niihin aseisiin, jotka vetoavat eniten.

Tämä on mainos:

Pelin ulkoasu on pistetty kokonaan uusiksi. Hahmot ovat osin realistisen, mutta teknisesti vaatimattomien, ukkojen sijaan karikatyyrimäisiä. Tämä vie pelin ilmettä entistä voimakkaammin alleviivaavan humoristiseksi. Maailma on värikäs, ja monin paikoin jopa kaunis, vaikka miniatyyrimäiset hiekkalaatikot puskevatkin kaiken hyvin lähelle toisiaan eikä valtavan eeppisiä maisemia täten juuri esiinny. Efekteissäkin riittää, ja etenkin lentävän lautasen kanssa kaupunkia pääsee lanaamaan talo talolta varsin näyttävästi. Varjopuolena ruudunpäivitys yskähtelee pahasti etenkin kunnianhimoisemmissa loppupuoliskon kentissä. Yhteistyössä jaetulla ruudulla pelaaminen pahensi ongelmaa hieman, mutta vähemmän kuin olisi kuvitellut. Peli myös kaatui pariin otteeseen, mutta muilta osin se on teknisesti kohtalaisen hyvällä mallilla ainakin Xbox Series X:llä testatessa.

Destroy All Humans 2: Reprobedin auttamattoman kliseinen huumori ja kiltisti sanottuna "klassinen tehtäväsuunnittelu" eivät varmasti vetoa kaikkiin. Uusioversio onkin tehty selkeästi alkuperäisen pelin fanien ehdoilla. Jos nostalgia iskee, ja esimerkiksi ykkösosan uusi versio veti vetosäteen tavoin mennessään, kakkosta voi suositella pienin varauksin. Jos tekstissä mainitut asiat herättävät jo lukiessaan myötähäpeää, Reprobed kannattaa jättää kaupan hyllylle leijumaan.

HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Täysin uusittu ulkoasu, vastustajien viskominen mielen voimalla, monipuolinen aseistus
-
Kliseinen, laiska huumori, Crypton ääninäyttely, paikoin kankea ohjattavuus, liikaa läpinää
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä