Suomi
Gamereactor
ennakot
Dishonored

Dishonored

Arkane Studiosin puuhailema Dishonored lupaa Deus Ex -henkistä valinnanvapautta ja mielenkiintoista steampunk-maailmaa. Pääsimme näkemään pelistä yhden uuden tehtävän kahdella eri tavalla pelattuna.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Corvo Atano oli keisarinna Jessamine Kaldwinin henkivartija. Nyt hän on vankilassa tämän murhasta. Kun tuntematon hahmo polttaa kaltereiden takaa merkin Corvon käteen, saa tarinan päähahmo yllättäen yliluonnollisia kykyjä, jotka antavat tämän kontrolloida niin myrskytuulia, rottia kuin itse aikaakin. Corvo peittää kasvonsa mystisen naamarin taakse - naamarin, joka tekee hänestä immuunin maailmassa riehuvalle rottarutolle.

Dishonored sijoittuu Dunwalliin, fiktiiviseen kaupunkiin, joka lainaa piirteitä 1800-luvun puolivälin Lontoosta ja Yhdysvaltain rannikkokaupungeista ja värittää näitä mitä erikoisemmilla steampunk-härveleillä. Tyylisuunta herättää heti mielenkiintoa. Graafinen suunnittelija Viktor Antonov sanoi: "Voimme nyt luoda Fritz Langin Metropolisin kaltaisia maailmoja peleissä. Se vain vaatii suunnittelua ja toteutusta." Dunwallissa jokainen sentti on tärkeä, koska koko peli sijoittuu tälle alueelle.

Grafiikat ovat kauniita ja vaikuttavat videopeliksi myös poikkeuksellisen inhimillisiltä. Tämä johtuu siitä, että kaikki tekstuurit ovat käsin piirrettyä. Voisikin sanoa, että epätäydellisyydessä on päästy täydellisyyteen. Myös valaistus ja kontrastit näyttelevät pelissä tärkeää roolia. "Karkeat varjot, kirkkaat valkoiset, syvät mustat", kuvaili Antonov. Eikä tätä tehdä vain taiteen takia, vaan sen tulisi toimia myös tiiviisti osana itse pelimekaniikkaa.

Peli nojaa vahvasti tarinavetoisiin tehtäviin, joten kyseessä ei ole täysin avoin hiekkalaatikkomaailma. Päätehtäviä on kaikkiaan 13, mutta lisäksi suoritettavaksi löytyy erilaisia sivutehtäviä. Tämä lisää tarinaan monisäikeisyyttä ja mahdollistaa pelaamisen useilla tavoilla. Loppuratkaisuja onkin kolme erilaista, ja kaikkien näkeminen edellyttää pelin läpäisemistä useita kertoja. Jopa tehtävien lähtökohdat voivat muuttua sen mukaan, miten edellisissä tehtävissä on pelannut. Peli tukee useita pelityylejä aina aggressiivisesta rähinästä huomaamattomaan hiippailuun.

Tämä on mainos:
Dishonored

Pääsimme näkemään pelistä tehtävän, joka sijoittuu tarinassa noin ensimmäisen kolmanneksen loppuun. Painotus oli ensin hiippailulla, kun sujahdimme rotan ruumiissa sisään Golden Cat -kylpylään salamurha mielessä. Ohimennen saattoi ihailla äveriästä ja värikästä sisustusta, joka luo mainittua kontrastia koruttomampaan ulkomaailmaan.

Dishonored on pelattavissa ilman sivullisia uhreja, mikäli näin mielii. Yhteenotoissa näimme Corvon kuristavan ja ampuvan tainnutusnuolilla eteen osuneita hahmoja tajuttomiksi. Rottien ohella Corvo voi ottaa hallintaansa myös esimerkiksi vartijoita tai jopa tehtävän kohteena olevia hahmoja. Näitä ei voi kuitenkaan suoraan ajaa itsemurhaan. Kohdatessaan toisen tehtävässä murhattavista hahmoista Corvo otti tämän hallintaansa ja ohjasi parvekkeen reunalle. Varsinaiseen pudottamiseen käytettiin voimakasta tuulenpuuskaa, joka on yksi Corvon erikoiskyvyistä. Toinen kätevä jippo on ajan pysäytys. Jos vastustajan antaa ampua, pelaaja voi nopeasti pysäyttää ajan, ottaa vastustajan hallintaansa ja ohjata tämän oman luotinsa lentoradalle. Tätä tuskin osattaisiin tulkita murhaksi.

Dishonored
Tämä on mainos:

Kaikki aseet, ammustyypit, kranaatit ja lukuisat kyvyt valitaan ympyrävalikosta. Esitellyssä demossa vilahti noin tusinan verran valittavia vaihtoehtoja, mutta lopullinen määrä jäi vielä hämäräksi. Yliluonnollisia kykyjä on mahdollista ostaa ja parannella pelin aikana kerättävillä riimuilla. Yliluonnollisiin kykyihin lukeutuu aiempien lisäksi muun muassa Dark Vision, joka parantaa näkökykyä pimeässä, ja Blink, joka mahdollistaa lyhyiden matkojen teleporttaamisen. Yhdistelemällä monia eri kykyjä päähahmosta on mahdollista luoda tehokas, huomaamaton kostaja, jota jopa Batman katsoisi kadehtien. Kaikkien kykyjen virittäminen tappiin ei kehittäjien mukaan kuitenkaan onnistu yhdellä läpäisykerralla.

Dishonored

Tehtävän kulusta ja kohteista voi hankkia lisätietoa salakuuntelemalla keskusteluja ja tarkkailemalla ympäristöä kiikarilla. Demotehtävässä tarkoituksena oli surmata aristokraattiset Pendletonin veljekset. Toinen näistä löytyy kellarikerroksesta höyrysaunasta ilotytön kanssa. Avaimenreiästä tirkistely auttaa analysoimaan tilanteen ja valitsemaan sopivan tavan tehtävän viemiseksi päätökseen. Ratkaisutapoja on monia, mutta meille esiteltiin, miten saunassa olijat voi kärventää nikkaroimalla hieman saunan asetuksia. Toki pelaaja voisi rynnätä suoraan sisään, mutta tällä tavoin kuolemasta saadaan tapaturmaisen näköinen. "Hetkessä elävä kerronta on tärkeä osa suunnittelua", Raphaël Colantonio kommentoi peruskonseptia.

Tämän jälkeen kehittäjät latasivat tehtävän uudelleen, mutta ryntäsivät kylpylään toimintaa kaihtamatta. Taisteluissa ammuttiin kovilla, torjuttiin iskuja miekalla, puukotettiin vartijoita kaulaan ja lähetettiin laumoittain rottia vihollisten kimppuun - näiden syödessä uhrit elävältä. Corvo on myös ketterä liikkumaan ja osaa hyödyntää korkeuseroja hyväkseen.

Esittelyn perusteella peli vaikutti edelleen erittäin varteenotettavalta, ja huomautettavaa nousi esiin niukasti. On kuitenkin mainittava, että kykyjen ja varusteiden vaihtelu ei näyttänyt vielä niin sujuvalta kuin sen toivoisi valmiissa pelissä olevan. Paikoin toiminta kävi katkonaiseksi, sillä varusteiden vaihtaminen pysäyttää pelin. Tämä saattaa verottaa muutoin jännittävän yksinpeliseikkailun flow'ta, ellei siihen keksitä paikkausta ennen pelin julkaisua.

Dishonored
Dishonored
Dishonored
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä

8
Dishonored: Definitive EditionScore

Dishonored: Definitive Edition

ARVIO. Kirjoittaja Leevi Rantala

Definitive Edition on hieman liian vahva ilmaus tälle kokoelmalle, mutta se tarjoaa silti viihdettä kaikille hiippailupelien ystäville.Ladataan seuraavaa sisältöä