Suomi
Gamereactor
arviot
Dishonored

Dishonored: Definitive Edition

Definitive Edition on hieman liian vahva ilmaus tälle kokoelmalle, mutta se tarjoaa silti viihdettä kaikille hiippailupelien ystäville.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Dishonored julkaistiin alun perin vuonna 2012 ja tämän jälkeen peliin on julkaistu kolme suurempaa lisäosaa. Dishonored: Definitive Edition niputtaa kaiken sisällön siistiin pakettiin ja tuo Corvon seikkailut nykyiselle konsolisukupolvelle. Valitettavasti paketin nimi johtaa hieman harhaan, sillä vaikka kokonaisuus päihittää niukasti edellisen sukupolven pelit, ei tätä silti voi kutsua pelin parhaaksi versioksi.

Dishonoredin tarinan ytimessä on valtataistelu ruton kouriin joutuneen Dunwall-kaupungin herruudesta. Kaupunkia hallitseva keisarinna Jessamine Kaldwin salamurhataan ja hänen tyttärensä Emily kaapataan. Syy näistä molemmista sälytetään keisarinnan henkivartijan Corvo Attanon harteille. Niinpä mies paiskataan tyrmään odottamaan teloitusta. Onneksi valtakunnasta löytyy vielä edesmenneelle Jessaminelle uskollisia henkilöitä, joiden avustuksella Corvo päättää kostaa oikeille rikollisille.

Kostoretken määrittäväksi teemaksi nousee vapaus. Pelaaja voi päättää aika vapaasti sen, millä tavalla hän lähestyy kulloistakin kohdetta ja miten hän lopulta päättää tämän päivät. Vaihtoehtoja kartanoihin ja linnoituksiin soluttautumisille on aina useita ja jokaisen tehtävän voi läpäistä aavemaisen hiljaisesti. Tällöin Corvo ei jätä taakseen yhtään ruumista, eikä kukaan edes tiedä hänen olleen paikalla. Kohteiden kohtaloidenkin suhteen on aina pari vaihtoehtoa, joista yksinkertaisimmat johtavat heidän kuolemiinsa. Todelliset kostot ovat kuitenkin salakavalampia, sillä niiden avulla henkilöt jäävät eloon, mutta kokevat jonkinlaisen karmean nöyryytyksen tai karkotuksen.

DishonoredDishonored
Tämä on mainos:

Pelimaailmana toimiva Dunwallin kaupunki reagoi verenvuodatuksen määrään. Mikäli Corvo kylmää kaikki vastustajansa, ajautuu Dunwall hiljalleen yhä syvemmälle kaaokseen. Tämän myötä kaduilla vaeltaa enemmän ruttoon sairastuneita ihmisiä ja valtavat rottalaumat nakertavat sekä salamurhaajan että vastustajien kantapäitä. Tappamisen myötä hiippaileminen on astetta vaikeampaa, sillä osa etenemisreiteistä muuttuu vaarallisemmiksi. Verenvuodatuksen pitäminen minimissä tekee elämästä helpompaa. Valinta on täysin pelaajan harteilla ja pelityyli vaikuttaa tarinan loppuratkaisuun.

Paketista löytyy myös kolme lisäosaa. Näistä ensimmäinen on nimeltään Dunwall City Trials, jossa salamurhaaja joutuu suorittamaan erilaisia haasteita. Osassa hiippaillaan ja osassa taistellaan. Hyvät pisteet avaavat uusia vaikeustasoja sekä konseptitaidetta. Suorituksista ropisee pisteitä, joten kilpailusta nauttivat voivat tavoitella maailmanlaajuisten tilastojen ykköspaikkaa. Kaksi muuta lisäosaa ovat The Knife of Dunwall ja The Brigmore Witches ja liittyvät samaan juonikuvioon, joten Dunwallin veitsi kannattaa läpäistä ensin. Mielenkiintoisesti näissä lisureissa astutaan keisarinnan oikean salamurhaajan Daudin saappaisiin, ja tarjolla on hieman erilainen näkökulma kaupunkiin ja sen tapahtumiin.

Tekniseltä toteutukseltaan Definitive Edition on kovin vaatimaton paketti. Resoluutio on nostettu Full HD -tarkkuuteen, mutta tämä ei ole niin suuri hyppäys kuin voisi kuvitella. Olen pelannut pelin läpi pari kertaa PS3:lla, eikä kokemus eroa PS4:llä juurikaan edellisestä sukupolvesta. Ruudunpäivitys rullaa edelleen 30fps:n nopeudella, tosin tällä kertaa toiminta ja välivideot pyörivät rahtusen verran vakaammin. PS3:lla tapahtui ajoittaisia notkahduksia. Tekstuuritkin ovat aavistuksen terävämmät, vaikka pelin maalauksellisen tyylin vuoksi eroa on tässäkin tapauksessa hankala hahmottaa. Vastaan tulee ajoittain myös ikävän suttuisia tekstuureja.

Sisällöltään Dishonored on lisäosineen edelleen rautaa ja se on ehdottomasti kokemisen arvoinen kaikille, jotka pitävät hiiviskelyä painottavista toimintapeleistä. Kysymykseen siitä, kannattaako peliä hankkia PS4:lle tai Xbox Onelle, voin vain vastata että "ehkä". Jos et ole aikaisemmin tutustunut peliin, niin silloin Dishonored: Definitive Edition puolustaa paikkaa pelikirjastossa. Toisaalta jos sinulta löytyy jo kokoelmistasi peli edelliselle konsolisukupolvelle tai vaikkapa PC:lle, niin silloin tämän hankkimisille ei ole oikein perusteita. Definitive Edition ei pärjää edelleenkään vertailussa PC-version tarkkuuksille tai nopeuksille, ja toisaalta erot ainakin PS4:n ja PS3:n välillä jäivät aika pieniksi. Arvosanassa heijastuu erityisesti tämä samankaltaisuus ja remasteroinnin heikkous, jonka myötä päädyin vahvaan seiskaan, joka tarkoittaa siis "hyvää peliä". Ensimmäistä kertaa tutustuville kokemus on varmasti ysin arvoinen, mutta pelin jo kertaalleen hankkineille tämä paketti jää aika laihaksi.

Tämä on mainos:
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Vapaat kädet tarjoava kenttäsuunnittelu, maailma reagoi pelaajan tekemisiin, pelin juoni vie mukanaan, Knife of Dunwall ja Brigmore Witches täydentävät hyvin perustarinaa.
-
Peli ei ole suuri edistysaskel edellisen konsolisukupolven versioihin verrattuna.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Dishonored: Definitive EditionScore

Dishonored: Definitive Edition

ARVIO. Kirjoittaja Leevi Rantala

Definitive Edition on hieman liian vahva ilmaus tälle kokoelmalle, mutta se tarjoaa silti viihdettä kaikille hiippailupelien ystäville.Ladataan seuraavaa sisältöä