Suomi
Gamereactor
arviot
Don’t Knock Twice

Don't Knock Twice

Köyhän miehen Resident Evil 7 säikyttelee kliseiseen tyyliin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Don't Knock Twice on samannimiseen elokuvaan perustuva VR-kauhuilu. Samanaikaisesti työstetystä pelistä ja elokuvasta jälkimmäinen kerkesi aikaisemmin markkinoille pelin jäädessä jälkeen tavoitejulkaisuajankohdastaan. Nyt kuitenkin peli on valmistunut ja on aika kurkistaa, selättääkö virtuaalinen lähestyminen kauhutarinaan kohtalaisiin arvioihin yltäneen elokuvan.

Peli käynnistyy päinvastaisella toiminnalla kuin mihin sen nimi kehottaa. Kahdesti isoon oveen kolkuttaminen käynnistää tapahtumaketjun, jossa pelaaja yrittää pelastaa lapsensa demonin riivaamasta kartanosta. Epämääräinen tarina saa maata jalkojensa alle erinäisistä viesteistä ja vihjeistä, joita pelaaja löytää haahuillessaan ympäri taloa.

Tarinallisesti peli kerää urbaanilegendan noidan, Baba Yagan, ympärille varsin kliseiset ja puhkikulutetut elementit. Riivauksia, lapsen menetystä, itseinhoa ja syyttelyä käsitellään tyypillisten hyppysäikäytysten ja kovien äänten avulla. Peli kuitenkin onnistuu luomaan myös autenttista jännitystä aavemaisella musiikillaan ja pelottavalla äänimaailmalla. Helpohkot pulmat ja kartanon tiloissa pysyminen mahdollistavat selkeän etenemisen.

Don't Knock Twicea voi pelata joko Playstationin perusohjaimella tai Move-kapuloilla, jotka tuntuvat aina luonnollisemmalta valinnalta VR-peleissä. Molemmat kapulat toimivat hahmon omina käsinä, joilla voi tarrautua lukuisiin esineisiin, availla ovia ja käännellä vipuja. Liikkuminen on toteutettu niin sanotulla teleporttauksella, joten pelata voi vaikka istualtaan. Muut toiminnot kuten tekstien lukeminen, esineiden käyttö ja kääntyminen on hiukan hankalasti asetettu Move-kapuloiden symbolinappeihin. Varsinkin 90-asteen kääntyily vasempaan tai oikeaan tapahtui erikseen kyseessä olevan puolen kapulan napista. Esineet myös tarvitsivat kokoaikaista liipaisimen puristamista, jotteivat tipahtaisi kyydistä. Tällaisen realismin lisääminen alkoi häiritä varsin nopeasti.

Don’t Knock TwiceDon’t Knock TwiceDon’t Knock TwiceDon’t Knock Twice
Tämä on mainos:

Hiukan vaikeahkon ohjauksen lisäksi Don't Knock Twice kärsii myös epätarkkuudesta ja bugeista. Virtuaalikädet hävisivät välillä näkymistä, saattoivat tipahtaa yllättäen suoraan lattiaan kiinni tai pyörivät ympyrää, joka tosin sopii pelin riivattuun aiheeseen. Yhden bugin ansiosta hahmoni teleporttautui seinän läpi toiseen käytävään, jossa pääsin rauhassa tutkiskelemaan säikäytyksen aktivoitumista odottavaa pääpahista lähietäisyydeltä.

Graafisesti Don't Knock Twice on hyvin vaatimaton ja vanhanaikainen. Yleisnäkymä on selkeä ja hahmot pelottavia. Yksityiskohdat ovat kuitenkin harvassa, eikä polygonitaso tavaroissa ole mitenkään huikea. Järkyttävän rumaa palamisefektiä lukuun ottamatta peli kannattelee VR-kokemuksen hyväksyttävästi onnistuen hyödyntämään muutamaa omaperäisempää temppua. Näistä hyvänä esimerkkinä on kynttilänvalossa kuljeskelu ja siitä aiheutuneen valon ja varjon kanssa kikkailu. Harmillisesti tätä käytetään aivan liian vähän lyhyen pelin aikana.

Selvästikin vain muutaman yksittäisen teknisen kikkailun päälle rakennettu kokonaisuus täyttää loput peliajasta liian tutuilla tarinallisilla ja teknisillä ratkaisuilla. Lukuisia kertoja aikaisemmin muissa peleissä ja elokuvissa koetuilla kliseillä Don't Knock Twicen parissa kuitenkin viihtyy sen vähän yli tunnin, jonka läpipelaaminen vaatii. Sentään pelottelua ei ole lähdetty tekotaiteellisesti venyttämään, vaan lyhyt läpipeluuaika tuntuu sopivalta annettuun peliympäristöön nähden.

Don’t Knock TwiceDon’t Knock TwiceDon’t Knock TwiceDon’t Knock Twice
Tämä on mainos:
HQ
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Valo & varjo -kikkailut, selkeä eteneminen, jännittävä tunnelma
-
Omaperäisyyden puute, buginen, ongelmallinen ohjattavuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä