Suomi
Gamereactor
arviot
Dragon Age: Origins

Dragon Age: Origins - Awakening

BioWarella on riittänyt tekemistä. Mass Effectin jatko-osan lisäksi pelitalo on ehtinyt pullauttaa lisäosan ylistetylle Dragon Age: Originsille. Verisen fantasian lisäosassa pelajaalle esitellään uusi manner ja uudet kujeet, uusia hahmoja, kykyjä, hahmojen erikoisluokkia, varusteita ja läjäpäin eeppisiä juonikuvioita. Awakening ei tyydy olemaan pelkkä ylimääräinen ominaisuus. Se menisi läpi myös itsenäisenä teoksena.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Puoli vuotta sitten Fereldenin maa puhdistettiin darkspawnien kuonasta. Riemuhuudot raikuivat kuningaskunnan kaduilla, luutut soivat ja sima kuohui. Maassa oli rauha, ihmisillä ja kääpiöillä hyvä tahto. Sankareita kruunattiin, liput nostettiin salkoon ja nasevalle dialogille julistettiin kansallinen liputuspäivä. Mutta se oli puoli vuotta sitten se. Awakening-lisäosassa puhaltavat uudet ja merkilliset tuulet.

Juuri julkaistu lisäosa herättää vanhat vihtahousut henkiin. Koko kuningaskunta lamaantuu, kun darkspawnien hyökkäys yllättää sankarit housut kintuissa. Tällä kertaa tarinassa on ylimääräinen koukku: huhutaan, että yhden möröistä on kuultu puhuvan. Pelaaja joutuu kohtaamaan alkuperäisen pahiksen uudessa valossa ja etsimään vastauksia kysymyksiin, jotka olivat jääneet Dragon Age: Originsissa auki.

Näin pähkinänkuoreen tylysti sullottuna tehtävänä on rakentaa Grey Wardenit uudelleen ja pelastaa maailma. Pelaaja viedään taas samaan sirkukseen, jossa jonglöörätään ihmissuhteilla, hahmonkehityksellä ja rohkealla käsikirjoittamisella. Hahmon voi joko tuoda suoraan alkuperäisestä tai aloittaa kokonaan puhtaalta pöydältä. Kansalaiset reagoivat molempiin vaihtoehtoihin eri tavalla, mikä on pelkästään loistavaa. Vanhoja tuttuja tavatessa on aito jälleennäkemisen meininki. Vähän niin kuin luokkakokouksessa, jossa on paljon verta.

Dragon Age: Origins - Awakeningia pelatessa, ei tule mieleen, että kyseessä on pelkkä lisäosa. Käsikirjoituksen laatu ei ole tippunut piiruakaan, mikä ei ole varsinaisesti ihme, sillä samat kirjoittajat jotka kynäilivät alkuperäisen pelin ovat vastuussa lisäosankin kässäristä. Syy siihen, miksi peli on edelleen kiehtova, on ettei Awakening tyydy pelkästään lisäämään uusia piilukirveitä ja loitsuja. Tämä näkyy suoraan hintalapussa. Sisältö ei ole halpaa, ja BioWare ottaa omansa takaisin 30-40 euron kautta -- PC:lle lisuri maksaa sen 30 euroa, kun taas konsoliversion omistajat saavat pulittaa 40 krediittiä.

Tämä on mainos:

Elävää ja nyrjähtänyttä hahmonsuunnittelua, joka juuri teki alkuperäisestä pelistä virkistävän, on läsnä lisäosassakin. Awakening terästää entuudestaan hienoja hahmoja entisestään, hörähdellen ummehtuneille fantasiaklisheille ja paikoin myös itselleen. Fereldenin maailma ei edelleenkään ole keijukaisten karkeloa vaan täynnä julmaa ja pelottavan todellista fantasiaa. Pelaaja joutuu luovimaan sodan kourissa painivan kansan sisäpolitiikassa, venyttämään moraalia ja tekemään valintoja joilla on seurauksia.

Oksankohdat ovat edelleen samoja. Peli on niin laaja, että tietyt piirteet jäävät paikoin pinnallisiksi. Neljän sankarin kontrolloinnissa vähintään yksi jää yleensä paitsioon, varsinkin kun jokaisen taistelun kohdalla eivät sankareille asetetut käyttäytymismallit sovellu. Ohjailtavuuden palloilu yleensä johtaa ahdinkoon, kiroiluun ja kuolemaan, kun taikasauvaa täytyy jatkuvasti helistää parantajan puolesta. Toinen hupsu piirre on päähenkilön tuppisuisuus, joka etäännyttää hahmoa todellisuudesta. Tämä on harmi, sillä muiden repliikit ovat harvinaisen todentuntuisia.

Pienestä kipuilusta huolimatta Dragon Age: Origins - Awakening on laaja ja tasapainoinen lisäosa. Sen myötä pelaajalle avautuu kohtaloiden kirjo, jonka kanssa ei tiedä, mistä aloittaisi. Ja se on todella, todella hyvä juttu.

Dragon Age: Origins
Tämä on mainos:
Dragon Age: Origins
Dragon Age: Origins
Dragon Age: Origins
Dragon Age: Origins
Dragon Age: Origins
Dragon Age: Origins
Dragon Age: Origins
Dragon Age: Origins
Dragon Age: Origins
Dragon Age: Origins
Dragon Age: Origins
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Juoni on täysi kymppi, käsikirjoitus, hahmojen moniulotteisuus, laaja sisältö
-
Tuppisuu päähenkilö, ajoittainen taistelusysteemin pinnallisuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • Kopio
    Perinteistä RPG tyyliä mukaileva, pitkä ja upea peli. Synkähkö fantasia, jossa pahuuden voimat (Blight, Darkspawnit) rynnivät tuhoamaan... 9/10
  • Izrael
    Vuonna 2009 ei ollut erityisemmin roolipelien vuosi. Biowaren kuitenkin tarjosi mainion Dragon Age: Originsin. Tapaus on sinänsä mielenkiintoinen,... 8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

4
Dragon Age: Origins - AwakeningScore

Dragon Age: Origins - Awakening

ARVIO. Kirjoittaja Tuomo Luukkanen

Dragon Age: Origins - Awakening on laaja ja tasapainoinen lisäosa. Sen myötä pelaajalle avautuu kohtaloiden kirjo, jonka kanssa ei tiedä, mistä aloittaisi. Se on todella, todella hyvä juttu.

Dragon Age: OriginsScore

Dragon Age: Origins

ARVIO. Kirjoittaja Susi Vaasjoki

Dragon Age: Origins toimittaa sen minkä lupaa: aikuiseksi kasvaneen ja erittäin sisältörikkaan fantasiaseikkailun, joka ei aliarvioi pelaajaansa millään tavoin.

0
Dragon Ageen perustuva sarjakuva tulossa

Dragon Ageen perustuva sarjakuva tulossa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Dragon Agen ystävät odottavat jo kieli pitkällä lisää pelattavaa, vaikka moista ei tapahdu kuin vasta aikaisintaan vuonna 2018. Onneksi odotuksen tuskaa voi lievittää...Ladataan seuraavaa sisältöä