Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
arviot
Dragon Quest Builders 2

Dragon Quest Builders 2

Square Enixin palikkamainen seikkailu sai jatkoa. Nappasimme pelin kokeiluun sekä PlayStation 4:llä että Switchillä nähdäksemme mikäli uudistukset ovat tehneet kokemuksesta paremman.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Pelaajat rakastavat Minecraftia. Teoksella on miljoonia ahkeria rakentajia, mikä on laadun huomioiden täysin ansaittua. Hittipelilläkin on kuitenkin puutteensa, sillä mainiot puitteet ansaitsisivat ympärille kunnollisen tarinan. Tokihan taustalla pyörii lohikäärmeen muodostama uhka, mutta se ei ole silti koskaan napannut pelaajia otteeseen samalla tavalla kuin muut yksinpelit.

Tämä on juuri se kohta, johon Square Enix halusi iskeä vuonna 2015 julkaistulla Dragon Quest Buildersilla. Julkistuksen yhteydessä syvästi hämmentänyt teos onnistui nappaamaan mukaansa, ja lopputulos oli niin menestyksekäs, että se poiki tyystin uuden jatko-osan. Tuore Dragon Quest Builders 2 onnistuu pitämään palikat paikallaan tuoden kuitenkin samalla mukaan oman identiteettinsä sekä kattavan tarinan.

Dragon Quest Builders 2 on hiekkalaatikkomainen toimintaroolipeli, jonka ovat kehittäneet Omega Force ja Square Enix. Ykkösosan tavoin kevyen palikkamaiseen ulkoasuun verhoutunut seikkailu vie pelaajan rakentamaan maailmaa uudelleen samalla kun Hargonin Lapset -kultti pitäisi rökittää. Matkaa auttaa uskollinen kumppani Malroth, jolla on hämmentävä aura ympärillään. Seuralainen ei ehkä ole sankarin veroinen rakentaja, mutta hänen antinsa onkin enemmän taisteluiden ja tuhoamisen saralla. Toisin kuin Minecraft, lohikäärmetehtävän rakentelijat pääsevät väsäämisen ja ympäristön tuhoamisen ohella myös etenemään tarinan matkassa.

Tämä on mainos:

Seikkailun sankari on voimakas rakentaja, jolla on kyky suunnitella ja pystyttää lukuisia erilaisia viritelmiä ympäristön aineksista. Alussa repussa lojuvat ainoastaan vaateriekaleet, minkä lisäksi itse protagonistikin on lukittuna hirviölauman kanssa laivan tyrmään. Alustukseksi tarkoitettu pätkä esittelee perusteet aina palikoiden keräämisestä ja sijoittelusta lähtien. Onpa mukana myös taisteluita ja esineiden luomistakin. Vaikka alkutaival tuntuu turhan pitkältä, on se onneksi vain murto-osa loppupelin valtavuudesta. Kunhan laivalta pääsee ensimmäiselle tutkittavalle saarelle, avautuu pelaajalle loputtomalta tuntuva määrä tekemistä.

Ensimetrien aikana ei voi olla huomaamatta pelin dialogin määrää ja käyttöä. Dragon Quest Builders 2 viljelee kuivakkaa ja napakkaa huumoria, mikä tuo runsaasti syvyyttä hahmoihin. Valitettavasti käsikirjoittajat eivät kuitenkaan ole onnistuneet täysin. Siinä missä suurin osa höpöttelystä on hauskaa, muutamissa paikoissa jutustelu tuntuu yksinkertaisesti pakotetulta ja kankealta.

Dragon Quest Builders 2

Seikkailun edetessä pelaaja pääsee käsiksi useisiin eri saariin, joista jokainen on omanlaisensa. Siinä missä Moonbroke on sodan runtelema ja luminen alue, joka tunnetaan parhaiten erinomaisista sotureistaan, Isle of Awakeningin arous ja tyhjyys vie täysin toisenlaiseen tunnelmaan. Matkan varrella tilanne toki muuttuu, kun rakentajapoppoo väsäilee ympäristöön jokia, metsiä sekä pyramideja. Tämä on koko pelin tarkoituskin, sillä juoni kuljettaa pelaajaa milloin minnekin auttamaan väestöä ja parantamaan olosuhteita. Matkan varrelta kertyvää kokemusta voi puolestaan hyödyntää omalla saarellaan, josta saa luotua halutessaan todellisen paratiisin.

Tämä on mainos:

Liikkuminen on sulavaa ja perinteistä, mutta maailmaan mahtuu runsaasti nippelitietoa. Tätä varten valikoista paljastuu tallenusvälineiden ohella myös Builderpedia-tietokanta, joka kerää talteen informaatiota resepteistä, tavaroista, vihollisista sekä muista aihioista. Tämän kertaaminen ei mene hukkaan, sillä työkaluja piisaa joka lähtöön. Siinä missä rakentajan hansikkaat auttavat kantamaan roinaa, vasaralla saa murskattua esteitä. Tarinan varrella aukeaa runsaasti lisää työkaluja pitämään matkan kiinnostavana.

Dragon Quest Builders 2

Työkalut tulevat tarpeeseen uudelleenrakennuksen aikana. Tarinan aikana ei toki tyydytä pelkästään nikkarointiin, sillä mukana on maanviljelyä, taistelua sekä ihmisten miellyttämistä. Näistä jälkimmäinen on pakollista, jotta Hargonin Lasten tyrannia saadaan nujerrettua. Tärkeimpänä tehtävänä on seurata eräänlaisia rakennuspiirrustuksia, joiden avulla saa asetettua oikeat palikat tiettyihin paikkoihin. Tekoälyhahmojen hyödyntäminen tulee tarpeeseen, sillä rakennettavat monumentit koostuvat monesti yli 10 000 palikasta. Väsäämisessä voi siis hyvin vierähtää pidempikin aika. Operaatiota hankaloittaa kaiken kukkuraksi vielä erilaiset materiaalit, joita piisaa runsaasti.

Dragon Quest Builders 2 muistuttaa monin paikoin Minecraftia, mutta merkittävin ero on hahmoissa. Maailma ja sen kuutiot ovat perin tuttuja näkyjä, joskin tekijät ovat onneksi vähentäneet Mojangin teoksesta tutun retrovivahteen käyttöä. Hahmot erottuvat enemmän edukseen, joskin samalla niiden yhteensopivuus muuhun maailmaan on vähän niin ja näin. Lopputulos muistuttaa hitusen samaa kuin jos yrittäisi yhdistää Nintendon Mii-hahmot Minecraftiin. Onneksi äänimaisema korjaa tunnelmaa takaisin oikeille raiteille. Aiemmista Dragon Quest -peleistä tutut biisit tuovat taustalle roimasti roolipelien tunnelmointia, mikä tekee seikkailusta eeppisemmän. Taistelut taasen kiristävät tempoa lisäten samalla vaaran tunnetta.

Dragon Quest Builders 2Dragon Quest Builders 2
HQ

Taistelu on hyvin simppeliä, vaikka taustalle kätkeytyykin yllättävän paljon syvyyttä. Perusiskut saa lähtemään napinpainalluksella, mikä riittää lähes poikkeuksetta rivivihollisia vastaan. Toisaalta taas voimakkaammat erikoisiskut sekä -kyvyt tuovat vaihtelua. Myös vihulaisiin pitää suhtautua kunnioittavasti mikäli haluaa edetä sutjakasti eteenpäin. Myyrämäiset Hammer Hood -peruskonnat aiheuttavat perusiskuillaan vahinkoa, mutta näiden jykevämmät moukarit puolestaan kaatavat sankarit kumoon. Tästä syystä erityisesti voimalyöntien väistäminen nousee arvoon arvaamattomaan, jotta aikaa ei tuhriudu turhaan ylösnousemiseen.

Myrkytykset ja muut muuttujat tuovat taistoon lisämausteen. Systeemi muistuttaa perin paljon Pokémon-pelejä, sillä terveyteen vaikuttavat hidasteet haittaavat toimintaa merkittävästi. Sopivalla taktiikalla ja varautumisella tämä ei muodostu ongelmaksi, vaan sankarikopla saa nauttia kaadetuilta vihollisilta saaduista tarvikkeista sekä kokemuspisteistä. Harmillisesti tasojen kerääminen ei ole järin kiinnostavaa, sillä kehityksestä palkitaan automaattisesti lankeavilla terveyspisteillä, resepteillä sekä muilla mausteilla. Systeemi olisi kaivannut lisäsyvyyttä.

Onneksi pomotaistelut tuovat mukaan runsaasti lisää kiehtovuutta. Vaikka isot köriläiset eivät ole järin vaikeita vastustajia, ne lisäävät uusia jujuja pelimekaniikkaan. Esimerkiksi käärmemäinen kyklooppi Madusa kellistyy helpoiten, kun palauttaa tämän iskut takaisin peilin avulla, jota kantaa jättiläismäinen Golem-kumppani. Systeemi kuulostaa kirjoitettuna hitusen hankalalta, mutta periaatteessa se toimii samoin kuin mecha-asu kilven kanssa.

Dragon Quest Builders 2

Vihollisolennot eivät ole yksiselitteisesti pahoja, sillä osa matkan varrella vastaan tulevista otuksista haluaa taistelun jälkeen ystävystyä. Sama onnistuu myös erilaisten eläimien kanssa, joskin niitä ei tarvitse höykyttää ensin miekalla.

Dragon Quest Builders 2 tarjoaa runsaasti sisältöä moninpeliin, jota voi pelata niin paikallisesti kuin verkossakin. Eräänlaisella kameratilalla voi jakaa oman maailmansa rakennelmia sosiaalisessa mediassa. Kuten oikeassakin elämässä, ankeatkin maisemat muuttuvat kauniiksi filttereiden sekä muiden muokkaustyökalujen avulla. Harmillisesti yhteistyön riemu rajoittuu esittelyyn, sillä varsinainen moninpeli toimii melkoisen hankalasti. Ensinnäkään peliin ei voi hypätä tuosta vaan, sillä kaikkien pelaajien on läpäistävä ensin tarinan Furrowfield-luku. Vaatimukseen yltäminen kestää noin 10 tuntia, joten moninpelisession suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Sen jälkeen oma maailma täytyy vielä jakaa julkisesti verkkoon, jotta kaveri voi liittyä peliseuraksi. Systeemi on auttamattomasti liian hankala.

Kun nyt tuntimittaria äsken sivuutettiin, niin on syytä nostaa asia enemmälti esille. Luulet varmaankin, että valtavaksi kuvatun kampanjan läpäisee noin 20 tunnin jälkeen? Valistunut arvaus on kuitenkin täysin hakoteillä, sillä Dragon Quest Builders 2:n pituuden lähimmät verrokit lienevät The Witcher 3: Wild Hunt sekä muut valtaisat roolipelit. Pituus ei onneksi ammu itseään jalkaan, vaan tuoretta sisältöä pukataan mukaan jatkuvalla syötöllä. Lisäksi lataustaukojen olemattomuus, vaikka mukana on pikamatkustus. Pelaaminen on sujuvaa ja ripeää.

Dragon Quest Builders 2Dragon Quest Builders 2

Päätökseksi haluamme vielä tehdä pienen vertailun alustojen välillä, sillä pelasimme teosta sekä PlayStation 4:llä että Switchillä. Nintendon konsoli vetää tällä kertaa pidemmän korren, sillä näppäinsuunnittelu sopii Switchille selvästi paremmin. PS4-versio nappaisi yleensä niskalenkin ulkoasussa, mutta Dragon Quest Builders 2:n visuaalinen tyyli ei ota raudasta hirveästi irti. Versioiden välillä ei siis ole käytännössä ollenkaan graafista eroa.

Kaikkinensa Dragon Quest Builders 2 on viihdyttävä teos pelaajille, jotka pitävät Minecraftista, roolipeleistä tai ylipäätään rakentelusta. Vaikka moninpelin puutteet sekä kausipassin takia vasta tulossa oleva sisältö voi kismittää, teos tarjoaa runsaasti tekemistä jo tällaisenaankin. Pienet kauneusvirheet dialogissa ja tekniikassa eivät kuitenkaan haittaa, kun kokonaisuus on monipuolinen, erilainen, uniikki ja viehättävä. Senpä vuoksi teosta sopii suositella niin uusille kuin vanhoillekin pelaajille.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Täynnä sisältöä, massiivinen tarina, rutkasti vihollisia, roimasti vaihtelua, tasaveroinen molemmilla alustoilla
-
Nettipuoli on vaativa ja pitkän aikaa estetty, osa tehtävistä tuntuu itseääntoistavilta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä