Suomi
Gamereactor
arviot
Elden Ring

Elden Ring: Shadow of the Erdtree on jotain aivan kertakaikkisen upeaa ja mahtavaa

From Software on ylittänyt itsensä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Shadow of the Erdtree -laajennus sijoittuu uudelle alueelle nimeltä Shadow Realm, jossa suuri sairaalta näyttävä Scadutree on jatkuva muistutus maailman rappiosta ja epäjärjestyksestä. Tutkittavana on suuresti toisistaan eroavia pelialueita ja kaksi uutta Legacy-luolastoa. Tarjolla on sitä parasta From Softwarea tähän asti.

Kooltaan Shadow Realm ei ole lähellekään peruspelin kokoinen. Toisaalta se tarjoiltu avoin maailma on pystysuunnassa aiempaa monipuolisempi, ja sisältöäkin on tiiviillä alueella paljon. Kaikkialla on kiinnostavia maamerkkejä, mutta niiden luo pääseminen ei ole aina helppoa. Nyt jos koskaan on katseltava nurkkia ja sivupolkuja.

Samoillessa vastaan tulee kultaisia ristejä, joissa on jumala Miquellan symboli. Hän on sympaattinen sodan jumalatar Malenian veli, jota nyt koetetaan jäljittää. Samoilla jäljillä ovat myös Miquellan uskollinen seuraaja Leda, gladiaattorinainen Freya ja vanha sekä viisas Ansbach. Tarina on vaikeatajuinen kuten aina ennenkin, ja pelaajaa rohkaistaan ottamaan selvää erilaisten puolijumalten tarkoitusperistä.

Tämä on mainos:

Maailman tutkimisen ohessa tarjolla on tietysti kiihkeitä taisteluja. Lisäosaan päästäkseen on päihitettävä peruspelissä niin Radahn kuin Mogh, ja tasosuositus on lvl 150. Luvassa on eräitä elokuvallisimpia From Softwaren koskaan luomia pomovastuksia, jotka haastavat pelaajan tosissaan. Yksi valinnainen pomovastus on Malenian tasoa, ja se laajennuksen viimeinen pomovastus on vieläkin pahempi. Ja puhuttaessa loppupomosta on sanottava, että From Software on mennyt liian pitkälle. Kohtaaminen on jo niin epäreilu, että se kirvoitti naurunpyrskähdyksiä.

Tuntuukin siltä, että jokainen pomovastus on suunniteltu pelattavaksi seurassa. Lisäksi on keskeistä kerätä kaikki vastaan tulevat päivitysmateriaalit (Scadutree Fragments ja Revered Spirit Ashes). Päivitykset vaikuttavat ainoastaan Shadow Realmiin, joten ne eivät vaikuta peruspelin sisältöön ja tasapainoon. Kannattaa päivittää se oma pelihahmonsa mahdollisimman tappiin, sillä jopa maksimitasolla tavalliset pahikset tappavat pelaajan muutamalla iskulla.

Valikoima uusia aseita ja loitsuja odottavat löytämistään, ja ovatkin ne laajennuksen parhaat puolet. Mukana on peräti kahdeksan uutta aseluokkaa ja kavalkadi lisäyksiä jo niihin olemassa oleviin. Näin ollen omasta pelihahmosta voi todellakin työstää haluamansa. Ja juuri kun on löytänyt oman suosikkiaseensa, löytyy maastosta se seuraava vieläkin parempi. Näin ollen niitä omia kokemuspisteitä tulee laiteltua uusiksi (eli "respekattua") moneen kertaan. Mutta jostain syystä se tarvittava materiaali Larval Tears on vain rajallisesti käytössä. Toisaalta erilaisten aseiden ja varusteiden päivitysmateriaaleja on runsaskätisesti tarjolla, joten erilaisten aseiden kokeileminen on suositeltavaa.

Mukana on myös kaksi uutta Legacy-luolastoa. Belurat, Tower Settlement on itse asiassa vain samanlainen kuin pääpelissäkin, mutta se toinen nimeltä Shadow Keep on sitä parasta luolastoa, mitä From Software on koskaan tehnyt. Mukana on lukuisia sisään- ja ulospääsyteitä, ja paikka hyödyntää ne parhaat palat studion aiemmin tekemistä maisemista.

Tämä on mainos:

Uudet luolastot ovat myös ulkoisesti erittäin näyttäviä. Niin ja nimestään huolimatta Shadow Realm on usein kirkas ja kutsuu seikkailemaan. Toisaalta mukana on myös hyvin kauhuelokuvamainen pelialue, joka kannattaa pelata kuulokkeet päässä.

Shadow of the Erdtree ei ole saanut From Softwarea keksimään pyörää uudelleen, mutta kokonaisuutena tarjolla on sitä parasta mitä he ovat koskaan luoneet. Aiempaa pienempi pelialue, mutta pystysuunnassa monipuolisempi sisältöä täynnä oleva maailma on minun makuuni puhumattakaan Legacy-luolastoista, pomotaistoista ja kavalkadista uusia aseita. Laajennuksen hinnalla saa enemmän sisältöä kuin mitä moni muu kokonainen peli tarjoilee täyteen hintaan.

On kuitenkin muistettava, ettei Shadow of the Erdtree sovellu kaikille. Sisäänpääsyvaatimukset ovat tiukat, ja peli on suunniteltu Souls-pelaamisen koville veteraaneille. Mikäli peruspelin vaikeustaso oli turhauttava, aiheuttaa laajennus entistä pahemmin harmaita hiuksia. Jos taas on valmis haasteeseen, on tässä jotain mahtavaa tarjolla.

HQ
Elden RingElden RingElden RingElden Ring
Elden RingElden RingElden RingElden Ring
Elden RingElden RingElden RingElden Ring
Elden RingElden RingElden RingElden Ring
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Shadow Realm on upeasti suunniteltu, Shadow Keep on S-luokan luolasto, paljon uusia aseita, niitä elokuvallisen parhaimpia pomovastuksia koskaan
-
Viimeinen pomovastus on epäreilu, päivitys- ja respec-materiaaleja ei ole loputtomasti, laimea soundtrack
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Elden RingScore

Elden Ring

ARVIO. Kirjoittaja Onni Ratala

Elden Ring on haikea kokoelma FromSoftwaren parhaimpia ja huonoimpia ideoita.Ladataan seuraavaa sisältöä