Suomi
Gamereactor
arviot
Everybody's Golf VR

Everybody's Golf VR

Golfia kaikille japanilaisin etiketein

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Mitä golfiin tulee, olen kerran käynyt lyömässä kaikki 18 reikää aidolla radalla. Vaikkei kokemus mitenkään hullumpi ollut, lajin etiketit saivat olon vaivautuneeksi, enkä ole palannut golfin pariin sen enempää fyysisesti kuin pelipuolellakaan. Nyt kuitenkin virtuaalinen versio tuo suositun lajin viheriöt astetta lähemmäksi kotisohvia.

Niinkin suoraviivaiseksi kuin pelin toiminta on tehty, on Everybody's Golfin aloittava tutoriaali jotenkin häiritsevän tungeksiva. Testiradalta käynnistyvä ohjeistus iskee ruudulle lukuisia ohjetekstejä selittäen pelin toiminnot todella perusteellisesti, mutta jotenkin liian rautalangasta vääntäen. Toki on hyvä tietää, miten peli toimii, mutta huomasin kaipaavani jo lyömään pääsyä klikkaillessani läpi ohjesivuja ja asetuksia. Asetuksissa pelaajan pituutta ei voi säätää kuin tuumina, joten oma pituuteni jäi hiukan arvailun varaan. Onpahan sitten jotain mistä syyttää mahdollista huonoa sijoitustani.

Säätöjen jälkeen swingiä voi jäädä treenailemaan harjoitteluradalle tai edetä golfklubille ja itse asiaan. Jos tekstien määrä ja esittelytapa ohjeistuksessa ei ollut vielä paljastanut pelin tulevan Japanista, niin viimeistään sen tekee ylipirteä, klubin nuori emäntä. Naisen horjumaton silmäkontakti, ylikohtelias asenne ja loputon pokkurointi on sen verran ylenpalttista, että introverttinä yrmynä tunsin oloni jopa hiukan vaivautuneeksi naisen selittäessä pelimahdollisuuksistani. Onneksi selkeät ja kovasti nintendomaiset valikot auttavat valitsemaan sopivan pelisession.

Everybody's Golf VREverybody's Golf VR
Tämä on mainos:

Everybody's Golf pyrkii tyydyttämään niin aloittelijan kuin ammattilaisenkin golf-tarpeita. Valittavana on 3, 9 ja 18 reiän sessiot, jotka tosin avautuvat järjestyksessä vasta, kun tarvittava määrä pelejä on pelattu. Sessioita voi tarpeen tullen helpottaa bilemoodilla, joka kasvattaa reiän kokoa. Tällöin reikää koristelee myös kaikeksi outoudeksi pienimuotoinen pyörremyrsky, joka käsittääkseni avittaa palloa löytymään paremmin perille. Eri alueita, mailoja ja maila-apulaisia tulee valittavaksi, kunhan palloa jaksaa hakata tarpeeksi.

Lähtiessäni radalle kaunis ja nuori mailatyttö rynnistää estoitta suuren henkilökohtaisen alueeni läpi, suoraan iholle ja on enemmän kuin innoissaan päästessään avustamaan minua. Alan hiljalleen kokea, etten ehkä kuulu virtuaaliseenkaan golf-maailmaan. Tilanne eskaloituu jopa niin oudoksi, että turnauksen välitauolla minut on sijoitettu penkille tämän hemaisevan maila-apulaisen kanssa, ja olen jostain kumman syystä antanut hänelle lahjaksi suklaarasian. Tyttö on innoissaan lahjasta ja jopa kiusoittelee minua suklaan syöttämisellä. Japanilainen käsitys golfaamisesta tuntuu aika lailla eroavan henkilökohtaisesta näkemyksestäni.

Itse golfaamisessa Everybody's Golf toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan hienosti. Tavallisen ohjaimen ja Move-kapulan välillä on kapula omiaan saamaan autenttisen lyöntitunnelman. Move-ohjaimen napeista voi lennosta vaihtaa haluamansa mailan ja vaihdella harjoittelulyönnin sekä oikean lyönnin välillä. Pelaaja voi myös aktivoida alueen 3D-kartan, joka näyttää selkeästi pelaajan, pallon ja reiän sijainnin maastossa. Etsiessä optimaalista osumakohtaa ohjain tärisee maahan osuessaan ja peli näyttää pallon lähtösuunnan mailan asentoon verraten.

Peli huomioi Move-kapulan liikkeet hyvin tarkasti tehden lyönneistä erittäin sujuvia. Everybody's Golf seuraa jopa mailan kulmaa herkästi, jonka ansiosta mahdolliset kierrelyönnit ja muut alan temppuilut ovat mahdollisia toteuttaa. Pallon saa lyötyä juuri sinne, minne haluaakin. Pelin voimavaroiksi voikin lukea selkeän lähestymisen autenttiseen lyömiseen ilman turhanpäiväisiä tehomittareiden tai muiden virtuaalisten asetusten säätöä. Itse koin lyömisen yllättävän aidonoloiseksi, mutta ennen kaikkea hauskaksi puuhaksi, jos alati vierestä silmä kovana seuraavaa ja kaikkea kommentoivaa mailatyttöä ei oteta huomioon. Sentään hän osaa välillä mainita, mitä mailaa kannattaisi käyttää lyönneissä, sillä itse en erota koodimerkittyjä mailoja M1:n i5:sen väliltä muuten kuin ulkonäöllisesti. Onneksi peli vaihtaa mailaa automaattisesti lähes jokaisella lyönnillä, jos edistystä on tullut, joten olen turvautunut näihin valintoihin ja tunnen saavani kehuja onnistuneista osumista. Tosin näen pettymyksen ja epäarvostuksen suoraan mailatytön pakotetun hymyn ja väkinäisten tsemppauksien läpi, jos turnaus menee pahasti penkin alle.

Tämä on mainos:
Everybody's Golf VREverybody's Golf VR

Everybody's Golf on audiovisuaalisen antinsa puolesta hieno kokemus VR:llä. Kauniiden viheriöiden leikatun nurmen voi melkein haistaa, ja auringon porotus puolipilviseltä taivaalta saa aikaan kaunista valoa kentälle. Virtuaalisesti kuvankauniita maisemia voi ihailla joka suunnalta, mikä luo kivasti tunnelmaa. Siinä, missä maastot ja elottomat esineet pyrkivät realistiseen ilmeeseen, hahmoissa on tyypillistä japanilaista korostusta. Näihin samoihin korostuksiin voi lisätä myös efektipuolella aikaisemmin mainitun oudon pyörremyrskyn reiän päällä tai tuulen osoittamisen taivaalla välähtelevin valkoisin sätein. Hetken jo luulin avaruusolioiden tekevän hyökkäystä golfradalle, mikä ei sekään toisaalta olisi yllättänyt. Lentävät säteet kertovat kuitenkin vain tuulen suunnan, josta on hyötyä palloa hutkiessa. Näiden kaikkien yhdistelmä toimii hyvin yhteen luoden omalaatuisen kokonaisuuden, joka sinetöidään hyvin pelimäisin valikkorakentein. Koska pelissä ei kauheasti liikettä ole, näyttävä peli rullaa oikein sujuvasti tavallisella Playstationilla.

Hahmojen ääninäyttely on tyyliltään pitkälti sitä, miltä tämän näköisten hahmojen olettaa kuulostavan japanilaispeleissä. Tosin rasittavaa kimitystä on ehkä aavistuksen vähemmän. Pallon lyöntiäänet ovat miellyttävän aidonoloiset ja eri mailoilla lyödessä pallo napsahtelee ja kilahtelee eri tavoin. Hutkimisäänet todella sinetöivät autenttisen golfkokemuksen.

Everybody's Golf tarjoaa nimensä mukaisesti kaikille golfista kiinnostuneille jotakin ja vielä vähän ylimääräistäkin. Jos pystyy olemaan välittämättä maila-apulaisten ahdistelevasta käytöksestä ja golfklubin yleisestä tungeksivasta ilmapiiristä, itse golfaus on varsin autenttista ja hauskaa puuhaa. Parasta on, että turhanpäiväiset säädöt pysyvät poissa ja peliä pelataan niin kuin sitä pitäisikin, eli vain mailaa heilutellen.

Everybody's Golf VREverybody's Golf VREverybody's Golf VR
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Hyvä tuntuma lyömiseen, nätti grafiikka, helppo lähestyminen lajiin
-
Golfklubin tungeksiva ilmapiiri, ahdistavat maila-apulaiset, japanilaiset outoudet, ei senttejä asetuksissa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä