Suomi
Gamereactor
arviot
Evolve

Evolve

Turtle Rock Studiosin odotettu epäsymmetrinen toimintamoninpeli vihdoin arvioitavana.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Shear ei ollut sellainen planeetta, millaiseksi uudisasuttajat sitä luulivat. Vieraalta planeetalta löytyi nopeasti kehittyviä hirviömäisiä otuksia, joilla oli kyltymätön lihanhimo. Ja mitä enemmän ne söivät, sitä suuremmiksi ja tappavimmiksi ne kasvoivat. Ansioitunut metsästäjän Cabotin organisoima retki näiden hirviöden taltuttamaksi muuttui kuitenkin heti pelastusoperaatioksi, sillä tilanne oli paljon odotettua pahempi. Neljän metsästäjän ryhmä pudotetaan planeetan pinnalle, jossa heidän täytyy jäljittää ja tappaa valtava hirviö. Tuhansien siirtokuntalaisten henki lepää heidän varassaan.

Metsästysretkelle lähtevällä eliittiryhmällä on jokaisella oma erikoisosaamisensa. Hunter on vastuussa otuksen löytämisestä. Assaultin tehtävänä on yrittää kaataa otus mahdollisimman tehokkaasti. Medic ja Support puolestaan tukevat muita parhaansa mukaan. Metsästys muistuttaa verkkopelien Raid-tehtäviä, mutta tällä kertaa vaikeaa loppupomoa ohjastaa tekoälyn sijaan toinen pelaaja. Peliä voi pelata myös yksin jolloin muita hahmoja ohjaa tietokone.

EvolveEvolve

Iskujoukkoa vastassa ei ole koskaan mikään pupujussi, vaan valtava panssaroitu hirviö, joka repii sooloilijat nopeasti kappaleiksi. Se tarjoaa kovan vastuksen jopa kokonaiselle ryhmälle. Matsien alussa etu on metsästäjillä, sillä otus on vielä verrattain heikko. Tämä etu häviää nopeasti otuksen alkaessa syömään ja kehittyessä tasolta toiselle. Hirviöillä on kolme erilaista olomuotoa, joiden välissä sen täytyy saada kehittyä rauhassa. Muunnosvaiheessa se on täysin suojaton ja sen jälkeenkin haarniskan kovettuminen vie oman aikansa. Kolmannessa olomuodossaan olento on täysikasvuinen ja äärimmäisen vaarallinen. Tässä vaiheessa metsästäjät muuttuvat saaliiksi.

Tämä on mainos:

Evolvesta löytyy vain muutama pelimuoto, mutta se ei ole ongelma. Kaiken ytimessä ovat yksittäiset matsit. Metsälle voi lähteä myös yksin, mutta tekoälyn ohjastama hirviö ja kumppanit eivät tuo esiin pelin parhaita puolia. Evolve herää eloon silloin, kun sekä metsästäjiä että örrimöykkyä pelaavat oikeat ihmiset. Erilaisten metsästäjien väliset suhteet ja dynamiikat luovat yllättävän paljon eroja ryhmän taktiikoihin. Puhumattakaan siitä, miten eri tavoilla ihmiset pelaavat hirviöillä. Jotkin tekevät yllätyshyökkäyksiä jo heikoimmassa olomuodossaan, kun taas toisista ei näy pitkään aikaan pihaustakaan. Ainoa merkki heidän olemassa olostaan näkyy kuolleina eläiminä, kunnes jostain puskan takaa ryskää esiin valtava panssaroitu jättiläinen. Jokainen ottelu on aina erilainen ja yhtä jännittävä. Et koskaan voi tietää, millainen pelaaja vastaasi asettuu.

Mestästäjien ja hirviöiden tasapainottaminen on ollut varmasti valtava urakka, enkä usko sen olevan vielä ohi. Työtä on vielä edessä, kunhan pelin pariin päästetään kaikki sitä innokkaasti odottavat fanit. Evolven kissa ja hiiri -leikki tarjoaa varmasti pitkäksi aikaa tekemistä erilaisten strategioiden ja taktiikoiden testaamisessa ja hiomisessa. Uusien hahmojen avaaminen käy näppärästi, sillä se vaatii ainoastaan oman roolinsa mukaan pelaamista. Pelaajakin saa henkilökohtaisia tasoja, mutta niillä saa käytännössä vain ulkoasua muuttavia logoja ja niin edelleen. Kauemman peliä jauhaneet eivät siis ole varusteidensa tai muiden bonusten ansiosta etulyöntiasemassa, heillä vain on enemmän varsinaista pelikokemusta.

Epäsymmetrinen pelimekaniikka on Evolven ydin ja se on yksinkertaisuudessaan nerokas keksintö. Innovatiiviset kehittäjät ovat saaneet työstään jo runsaasti kiitosta, eikä aplodeja ole selvästikään annettu syyttä. Tekijät ovat keskittyneet muutamiin ydinasioihin, mikä on ollut oikea ratkaisu. Viiden tehtävän mittainen minikampanja tarjoaa vähän vaihtelua, mutta kaiken ytimessä on kuitenkin aina yksittäisten metsästysretkien haaste ja jännitys. Evolve ei varmasti sovi kaikille, mutta innovatiivisesta ja strategisesta toiminnasta pitävät viihtyvät varmasti sen parissa pitkään. Se tuntuu ihanan raikkaalta ja antaa räiskintäpeleille mukavan piristysruiskeen.

HQ
Tämä on mainos:
Evolve
EvolveEvolve
Evolve
Evolve
Evolve
Evolve
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Innovatiivinen idea, epäsymmetrinen pelimekaniikka, hirviö ja metsästäjät ovat hyvin tasapainossa,
-
Tekoälyä vastaan pelaaminen tuntuu valjulta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Arttu Rajala

Evolve on todella hankala peli arvioitavaksi yhdellä arvosanalla. Kokemus sen parissa riippuu epätavallisen monesta tekijästä, joiden takia se voi jättää fiilikset täysin kylmäksi, siinä missä toisella epäsymmetrinen moninpelimättö voi olla unohtumaton elämys. Oikeastaan ainoa täysin varma keino asiasta ottaa selvää on kokeilla peliä itse.

Oma mielipiteeni eroaa varsin paljon saksalaisen kollegani aatoksista. Evolve on monella tapaa onnistunut, mutta siitä löytyy myös paljon kritisoitavaa. Yksi suurimmista ongelmista on jyrkkä oppimiskäyrä, joka voi pudottaa jo osan pelaajista kärryiltä nopeasti. Tutoriaalit ja introvideot ovat pinnallisesti tyylikkäitä, mutta niissä jää myös monia oleellisia asioita kertomatta. Taistelut ovatkin usein melkoisen sekavia, ja ottelut ovat usein joko murskavoittoja tai vastaavasti murhaavia turpasaunoja ilman että ehtii tajuta mikä meni vikaan.

Evolven toinen kynnyskysymys on peliseura. Vaikka soolopelaaja voi suhteellisen näppärästi hypätä hirviön ohjaksiin, on Evolve ehdottomasti ensisijaisesti tiimipeli, eikä oikein sovellu tuntemattomien kanssa pelattaviin nettivääntöihin. Pitemmällä tähtäimellä mukaan on lähes välttämätöntä (ellei erikoistu hirviöihin) saada kasaan hyvä peliporukka, jonka kanssa joukkuepeliään voi kehittää ja hioa. Sattumanvaraisten nettisankareiden kanssa onnistuminen on harvinaista, jos vastapuolella yhtään kokemusta omaava hirviöpelaaja.

Sisällön määrä on ollut puheenaiheena Evolven suhteen jo ensimmäisistä ennakkotesteistä lähtien. Metsästäjiin, kenttiin, hirviöihin ja kaikkien näiden väliseen tasapainoon on upotettu Turtle Rock Studiosilla valtaavia määriä työtunteja ja intohimoa, mutta se ei auta, kun pelin suurin ongelma piilee liian yksikertaisessa kaavassa. Kourallisessa pelimuotoja on yhtä lailla mukana mainioita ideoita, mutta eivät ne eivät välttämättä saa vetovoimaa pidettyä yllä, kun hahmojen kerääminen ja kehittäminen on hoidettu heikosti. Alussa tarjolla on nimittäin vain neljä metsästäjää ja yksi hirviö. Uusien avaaminen edellyttääkin sitten paljon grindaamista, sillä jokaisella hahmolla on kykyjen käyttöön pohjaava kehitysketjunsa. Järjestelmä tuntuu paikoitellen melkein kuin F2P-peliltä, eikä voi olla miettimättä, että tämä vaihtoehto olisi saattanut olla parempi vaihtoehto Evolvelle kuin täysihintainen julkaisu. Samaa henkii myös tupaten täynnä oleva DLC-kauppa. Onneksi kyse on kuitenkin pääasiallisesti kosmeettisesta lisäsisällöstä, mutta kyllä näkymä ensimmäisellä vilauksella saattaa aiheuttaa ärsytystä.

Evolve on siis monelta kantilta hitti tai huti -peli. Jos sen suhteellisen suoraviivaiset 4vs1-pyrähdykset pystyvät koukuttamaan ja hahmojen kerääminen sekä kehittäminen tuntuu mielekkäältä, voi se hyvinkin olla sijoituksensa arvoinen setti. Omalta kohdaltani sisältö ei yksinkertaisesti ole riittävä, ja olisin kaivannut mukaan esimerkiksi lyhyen tarinavetoisen kampanjan moninpelin rinnalle. Kannattaa siis testata ennen ostoa. Jos esimerkiksi beta sai innostumaan tai 4vs1-pyrähdykset ovat jotain mitä etsit moninpeliltä, on Evolvelle hyvä antaa mahdollisuus. Varauksettomasti peliä ei voi kuitenkaan suositella.

7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

EvolveScore

Evolve

ARVIO. Kirjoittaja Ingo Delinger

Turtle Rock Studiosin odotettu epäsymmetrinen toimintamoninpeli vihdoin arvioitavana.

1
Evolve sulkee palvelimensa syyskuussa

Evolve sulkee palvelimensa syyskuussa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Julkaisija 2K Games on ilmoittanut, että Turtle Rock Studiosin asymmetrisen moninpelin Evolven palvelimet suljetaan 3. syyskuuta. Alasajo suoritetaan asteittain, ja valot...

4
Turtle Rock sanoo hyvästit Evolvelle

Turtle Rock sanoo hyvästit Evolvelle

UUTINEN. Kirjoittaja Arttu Rajala

Niin siinä lopulta kävi. Kuukausia laskussa olleet pelaajaluvut ovat viimein saaneet Turtle Rock Studiosin myöntämään tappionsa. Studio ilmoitti viime yönä...

0
GR Livessä tänään Evolve Stage 2

GR Livessä tänään Evolve Stage 2

UUTINEN. Kirjoittaja Gamereactor

Tänään Gamereactorin suoratoistossa kokeillaan jotain uutta ja outoa. Käsittelyssä on Turtle Rock Studiosin suuria muutoksia kokenut 4 vs. 1 -moninpeli Evolve PC:llä....Ladataan seuraavaa sisältöä