Suomi
Gamereactor
ennakot
Exoprimal

Exoprimal: dinoja, dinoja ja vielä lisää dinoja

Ennakkoon testissä Capcomin moninpeli, josta ei dinosauruksia puutu.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Exoprimal tekee vaikutuksen, kun pelin ensimmäisen kerran näkee. Vaikutus ei ole suuren suuri, mutta kuitenkin peli onnistuu herättämään kiinnostuksen. Hieman samalla tavalla Aliens: Fireteam Elite onnistui vakuuttamaan ensimmäisillä videoillaan. Exoprimal on kaksi joukkuetta toisiaan vastaan asettava moninpeli. Pääsin testaamaan menoa ennakkoon.

HQ

Se on selvää, että PC:llä Exoprimal pelaa erittäin hyvin. Ajoittain ruudulla tuntuu olevan tuhansia dinosauruksia samaan aikaan, mutta silti peli pyörii tasaisesti, ja ampuminen on sujuvaa. Se ei silti tarkoita, että pitäisin varauksetta pelin ideasta.

Pääsin testaamaan Exoprimalin pelimuotoa Dino Survival, jossa tarkoituksena on suorittaa määriteltyjä tehtäviä vauhdikkaammin kuin vastapuolen joukkue. Suurimmaksi osaksi kyse on dinosaurusten ampumisesta, mutta mukana on annos sitä omaakin juttua. Joskus tavoitteena voi olla pitää raptorien lauma kauempana, ja joskus tehtävänä voi olla kaataa paljon voimakkaampi triceratops tai ankylosaurus. Kaiken aikaa on kuitenkin toimittava yhdessä, ja tehtävä se toista joukkuetta nopeammin.

Tämä on mainos:

Exoprimalin selkeä ongelma ovat sen hahmoluokat. Moninpelissä hahmoluokat ovat vahinkoa tekevä DPS, vahinkoa kestävä tankki ja tukena toimiva support. Ongelmana on aina se, etteivät ihmiset halua valita hahmoluokkia siten, että valinnat pelaisivat hyvin yhteen. Exoprimalissa on mahdollista vaihtaa exo-pukua, joka on sidottu tiettyyn hahmoluokkaan tekemään tiettyä asiaa, ja näin joukkueen koostumuksen voi vaihtaa toiseksi nopeasti.

Kokeilemassani Network Testissa oli tarjolla vain viisi erilaista exo-pukua, joista kolme oli sitä vahinkoa tuottavia, yksi oli tankki ja yksi support-luokkaa. Peli täsmensi kuitenkin, ettei moinen ole voimassa julkaisussa. Niin tai näin, on käytössä oleva hahmoluokkajärjestelmä huono enne verkkomoninpelille.

Se on sanottava, että erilaisten exo-pukujen kokeileminen oli hauskaa, ja jokaisella oli oma suunnittelutyylinsä. Toisin sanoen omien kykyjen ja aseidensa ohella puku itsessään viestii ympäristöönsä eri tavoilla. Esimerkiksi support-puku Witchdoctor hulluttelee, kun taas tankki Roadblock ottaa selvästi asiat vakavammin.

Exoprimal
Tämä on mainos:
ExoprimalExoprimalExoprimal

Muutaman matsin jälkeen Exoprimalin suurin ongelma alkoi erottua. Ellei ole tällaista peliä aivan erikseen etsinyt, saattaa tylsistyminen nostaa päätään jo muutaman tunnin kuluttua. Capcomilla on varmasti omat suunnitelmansa, mutta tylsistyminen jo muutaman tunnin jälkeen ei lupaa hyvää.

Kyseessä on puhtaasti moninpeli, joten tarina jätti enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Peli kertoo dinosauruksien hyökkäilevän, ja pelaajan on osana joukkoa tuhottava moiset. Miksi dinosaurukset hyökkäävät, ja miksi on kisattava toista joukkuetta vastaan? Se ei selviä. Vihjeeksi annetaan, että kyseessä on jonkinlainen extreme-urheilu.

Ajoittain peli hylkää kokonaan ajatuksensa olla niin sanottu PvP-peli, ja samaan syssyyn unohtuvat myös erilaiset määritellyt välitavoitteet, kun molemmat joukkueet sysätään tappelemaan yhtä isoa voimakasta pahista vastaan. Itse näin Neo T-Rexin, jolloin kaikkien 10 pelaajan oli tapeltava yhdessä ennalta määrätyn ajan, eikä saanut kokonaisuudessaan joukko kuolla kuin yhteensä 30 kertaa. Vaihtelu toki virkisti, mutta samalla tuli mahdottomaksi kummallekaan joukkueelle voittaa toista. PvP-pelille tällainen on epätavallista, joten tietääkö Exoprimal itsekään, mitä se haluaa olla? Lisäksi ajoittain pelaajille tulee mahdollisuus ohjata itse voimakkaita dinoja, kuten T-Rexiä aiheuttaen huolella tuhoa. Ottaen huomioon pelin muun toiminnan, tällainen lisä ei tuntunut sopivan mukaan.

ExoprimalExoprimal

En sano Exoprimalia huonoksi peliksi, sillä pelaaminen oli itse asiassa hauskaa sen parin tunnin ajan, mitä pääsin kokeilemaan. Tarjolla vain on paljon muitakin vastaavaan pelimekaniikkaan luottavia teoksia, ja ne kaikki olivat julkaisussaan suosittuja, mutta unohtuivat kuitenkin nopeasti. Exoprimalin kohtalo saattaa olla samanlainen, mutta toivottavasti olen väärässä.

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Lauantain arvostelussa Exoprimal

Lauantain arvostelussa Exoprimal

UUTINEN. Kirjoittaja Toni Turunen

Lähtökohtaisesti paljon hypetetty julkaisu sisältää monia hyviä elementtejä, mutta aivan terävimpään kärkeen ei päästä.Ladataan seuraavaa sisältöä