Suomi
Gamereactor
ennakot
F1 2015

F1 2015

Ensimmäinen F1-peli saapuu PS4:lle ja Xbox Onelle kesäkuussa, kesken käynnissä olevan formulakauden.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Codemastersilla on tänä vuonna edessään näytön paikka, sillä viime vuonna julkaistu F1 2014 oli kalliista hintalapustaan huolimatta pelkkä vuosipäivitys. Muutoksia edellisen vuoden versioon verrattuna ei ollut juuri lainkaan, ja osa F1 2013 -pelissä esitellyistä ominaisuuksista jopa loisti poissaolollaan. Useiden fanien mielestä vieläkin vanhempi F1 2012 on edelleen sarjan paras osa.

F1 2015 lupaa pistää edeltäjiään paremmaksi, ja sen on määrä ilmestyä 12. kesäkuuta. Peli nähdään siis yllättävän aikaisin, mutta toisaalta sitä ei julkaista enää lainkaan vanhoille konsoleille. Niinpä kehityksessä on voitu keskittyä ainoastaan uusien konsolien ja tietokoneiden tarjoamiin tehoihin, minkä pitäisi heijastua sekä sisällön laadussa että määrässä. Frankfurtissa järjestetyssä testitilaisuudessa pääsin kokeilemaan ainoastaan yhtä autoa ja rataa. Allani oli Red Bull RB10, jolla päristelin pitkin Shanghain rataa. Tallien kokoonpanot olivat vielä edelliseltä kaudelta, joten ajoin Vettelillä. Lopullisessa versiossa nämä asiat on tietenkin korjattu vastaamaan nykyistä kautta, mutta mukaan heitetään myös edellisen vuoden kokoonpanot. Kauden myötä tarjotaan myös päivityksiä, jotka heijastelevat oikeiden kisojen tapahtumia.

F1 2015F1 2015

Testaamani PC-versio on luonnollisesti kaikista näyttävin, tosin siitä on myös vaikeinta havaita uuden Ego-pelimoottorin mukanaan tuomia muutoksia. Tämä johtuu vain siitä tosiasiasta, että jo edellisten vuosien versiot näyttivät upeilta tarpeeksi tehokkaalla tietokoneella pelattuna. Toivottavasti graafista loistoa on luvassa myös PS4:llä ja Xbox Onella pelaaville, mutta niistä en nähnyt vilaustakaan.

Tämä on mainos:

Ajamista voi jälleen säätää oman taitotasonsa ja käytössä olevan ohjaimen mukaan. Pelistä löytyy hyvin arcademaisen ajotuntuman tarjoava helppo vaikeustaso, jonka avulla ajopelien märkäkorvatkin pääsevät peliin sisään. Edistyneemmille on sitten tarjolla erittäin rankan ajokokemuksen tarjoava pelitila, jossa virheille ei ole sijaa. Kaiken täytyy mennä siinä nappiin, sillä huonosti ajetut mutkat ja väärin vaihdetut vaihteet syövät kallisarvoisia sekuntien kymmenyksiä. Jarrutusten kanssa täytyy myös olla tarkkana, ja sateen iskiessä rullataan koko ajan katastrofin kynnyksellä. Virheen sattuessa voi sentään kelata takaisin sitä edeltävään aikaan, mutta eiväthän todelliset simulaatiofanit huijaa tällä tavalla.

Ajotuntumasta luvataan edellisen vuoden versioon verrattuna yksityiskohtaisempaa ja realistisempaa. Mukana on yli 20 uudistusta, jotka koskevat esimerkiksi moottoria, vaihteita, aerodynamiikkaa, polttoaineen kulutusta ja jousitusta. Renkaiden fysiikat on myös uusittu täysin. Valitettavasti suurin osa näistä oli kytketty pois päältä testiversiossa, joten en voi kommentoida niiden todellisia vaikutuksia. Lisäksi pääsin ajamaan ainoastaan ohjaimella, mikä on simulaatiofanin kannalta se huonoin vaihtoehto.

Sää on pelissä suuressa osassa ja sen voi säätää haluamakseen, tai sitten voi kokeilla onneaan satunnaisella säällä. Vesiefektit ovat kautta linjan näyttäviä, ja esimerkiksi sadekuurot kastelevat asfaltin kauniisti. Tuntuu myös hienolta ajaa sateessa kuljettajan vinkkelistä. Lämpöefekteihinkin on panostettu, tosin testissä ajettava Shanghain rata oli tylsä jatkuvan valaistuksensa myötä. Niinpä en päässyt ihailemaan varjoja tai auringon aiheuttamaa heijastusta. Ainoa napina graafiselta puolelta löytyy renkaiden tuottamasta savusta, joka näytti hieman kököltä. Äänipuolesta on paha sanoa vielä mitään, sillä testikoneissa täytyi luottaa ulkoisiin kaiuttimiin, eikä tarjolla ollut lainkaan kuulokkeita.

Testikisassa vastaani asettui 15 tekoälyn ohjastamaa kuskia. Heidän ajosuorituksensa riippuvat pitkälti vaikeustasosta. Mitä vaikeammaksi tason säätää, sitä aggressiivisemmin kuskit puolustavat omia asemiaan ja torppaavat pelaajan eteen. Normaali vaikeustaso tuntui kuitenkin liian helpolta. Usein vastustajat jäivät kauas taakse jo ensimmäisten kierrosten jälkeen, eikä heitä nähnyt koko loppukisan aikana edes taustapeilistä. Haastetta kaipaavien kannattaa ainakin tämän perusteella aloittaa haastavammalla vaikeustasolla.

Tämä on mainos:

Testitilaisuudessa ei esitelty paljoakaan varsinaisen ajamisen ulkopuolelta. Esimerkiksi uratilaa ei voinut testata lainkaan, ja samalla tavalla myös moninpeli jäi vielä täysin pimentoon.

Mukana on myös pieniä yksityiskohtia, joiden avulla kokemuksesta halutaan luoda mahdollisimman realistinen. Esimerkiksi varikkotiimin kanssa voi keskustella, ja lisäksi kokonaisuus matkii oikeita tv-lähetyksiä. Saa nähdä onnistuuko peli lopulta tavoittamaan F1-kisaviikonloppujen tunnelman.

F1 2015
F1 2015F1 2015

Aiheeseen liittyviä tekstejä

3
F1 2015Score

F1 2015

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Codemastersin uuden sukupolven virtuaaliformula on viimein päässyt pilttuustaan. Meno on valtaosin viihdyttävää, mutta isoja pettymyksiäkin mahtuu peliin mukaan.Ladataan seuraavaa sisältöä