Suomi
Gamereactor
arviot
Fallout: New Vegas

Fallout: New Vegas

Ympyrä sulkeutuu, kun Falloutin alkuperäisten tekijöiden perustama Obsidian Entertainment palaa sarjan koruttomille joutomaille. Suuri kysymys kuuluu, onko kädenjälki vanhalla mallilla?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sota se ei muutu, toteaa Ron Perlman New Vegasin alussa tutun Fallout-mantran mukaisesti. Falloutin tulevaisuus ei totisesti ole tikkukaramelleja ja sateenkaaria. Ydintuhon jälkeinen maailma on ankea paikka asua ja henkiin jääneet ovat kyynisiä ja häikäilemättömiä paskiaisia. Ydinlaskeuman ansiosta ympäristöt ovat täynnä mitä hirveimpiä mutaatioita, eikä ihmishenki muutenkaan ole juuri minkään arvoinen.

Fallout: New Vegasin alussa itsensä löytää polvillaan sidottuna aseen piippu takaraivoasi vasten. Sliipattu mies tummassa iltapuvussa myöntää, ettei tänä iltana elämä ole jakanut pelaajalle parhaimpia kortteja, ja sitten vielä kuiskaa kaiken menneen suunnitelmien mukaan. Ennen kuin ehtii miettiä sanojen tarkoitusta, laukaus kajahtaa ja kaikki pimenee. Vaan eipä ole vielä aika levätä rauhassa, ja seuraavaksi pelaaja avaa silmänsä pienestä sairaalasta, tosin tietysti muistinsa menettäneenä. New Vegasilla ei juuri klassisempaa pelialoitusta voisi olla.

New Vegasin tarina on todella mukaansatempaava. Fallout 3:ssa juoni oli selkeästi yksinkertaisempi ja suoraviivaisempi. New Vegasin tarina tarjoaa huomattavasti enemmän juonenkuljetusta ja käänteitä kuin edeltäjänsä. Sen lisäksi se on värikkäämmin ja vaihtelevammin kirjoitettu, joten sen seuraaminen on helpompaa kuin koskaan. Ääninäyttelyssä on petrattu valtavasti, eikä myötähäpeää tarvitse tuntea huonon dialogin takia (ainakaan jatkuvasti). Obsidian ei selkeästi ole eilisen teeren poika, mitä tulee seikkailupeleissä tunnelman luomiseen. New Vegas on lähes joka osa-alueella laadukas tekele.

Vaikka Fallout: New Vegas ei ole suora jatko-osa Fallout 3:lle, jatkaa se samoilla jalanjäljillä niin pelimekaniikaltaan kuin ulkoasultaan. Nevadan autiomaan maisemat tuntuvatkin varsin samankaltaisilta kuin Washington DC:n Capitol Wastelandin vastaavat. New Vegas tuntuu oudosti lisäosalta, mutta myös uudelta kokonaisuudelta, joka on uuden pelin hinnan arvoinen. Sekoitus tuottaa sekä tutun että turvallisen pelikentän, mutta myös sopivan tuoreen tutkimusmatkan omine yllätyksineen.

Tämä on mainos:

Puhtaasti tekniseltä kantilta New Vegas ei tee vaikutusta. Sama pelimoottori on ollut käytössä vuodesta 2006, eikä se neljä vuotta myöhemmin tunnu enää tuoreelta, saatikka tuota samanlaisia wow-elämyksiä kuin Elder Scrolls IV: Oblivionissa aikanaan. Onneksi kuitenkin pelin sisällössä on juonen lisäksi tapahtunut paljon uudistuksia. Erityisen tervetulleena lisänä pelaajat pääsevät tällä kertaa leikkimään kunnolla MacGyveriä. Aseita, työkaluja ja panoksia pääsee purkamaan osiin ja niistä pystyy, tarpeeksi hyvillä tietotaidoilla tietysti, korjaamaan, kehittämään tai rakentamaan kokonaan uusia tuomiopäivän laitteita.

Ammuksien valinta on muutenkin nostettu tärkeämpään rooliin. Ne on syytä valita tarkasti tilanteen mukaan. Väkevästi panssaroituja kohteita on turha yrittää pysäyttää tavallisilla kudeilla. Roolipelikokemusta puolestaan parantaa remontoitu keskustelujärjestelmä. Keskustelutaidot vaikuttavat juttutuokioiden kulkuun entistä selkeämmin, ja ne tuntuvat mukavan vaihtelevilta. Keskustelupolkuja on mukana selvästi enemmän ja ne avaavat enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa ihmisten menoon ja tapahtumien kulkuun.

Roolipelin pohjalla on tuttu Special-systeemi, joka määrittelee pelaajan hahmon ja tämän kyvyn esimerkiksi tiirikoida, käyttää aseita, vaikuttaa puheellaan ja niin edelleen. Siihen liittyvää Perk-systeemiä on kuitenkin päivitetty, jotta hahmon maksimointi ei olisi yhtä helppoa kuin Fallout 3:ssa. Samalla pelaaja voi ansaita uusia bonuksia myös puhtaasti pelaamisen ohessa. Esimerkiksi surmaamalla tarpeeksi monta vihollista pelaaja voi saada lisätehoa niitä vastaan, mikä palkitsee erilaisista pelityyleistä.

Yksi Fallout: New Vegasin suurimmista uudistuksista on uusi mainejärjestelmä. Nevadan autiomaa on täynnä erilaisia kilpailevia ryhmittymiä, jotka tarvitsevat apua monenmoisiin asioihin. Palveluksia ja töitä tekemällä kartuttaa mainettaan tietyssä leirissä, jolloin luonnollisesti muut saattavat alkaa suhtautua pelaajaan epäluuloisemmin. Systeemiin liittyy kiinnostava sivu-ulottuvuus. Ovela pelaaja voi peluuttaa eri ryhmittymiä vastakkain ja leikkiä vaikka tupla-agenttia. Perusasetelma säilyy kuitenkin niin, että kaikkea ei voi saada, mikä on aivan kuin oikeassa elämässä. Valintoja on tehtävä ja lopulta ne muovaavat, miten New Vegasin valtataistelussa käy. Tältä osin Vegasin konfliktien sävyttämä maailma tuntuukin erittäin tuoreelta ja eläväiseltä.

Tämä on mainos:

Aiemmin apuvoimien mukaan ottaminen oli hieman kömpelöä, koska kaverit tuntuivat käyttäytyvän kuin aivottomat robotit ilman minkäänlaista itsesuojeluvaistoa. Ongelmaan on nyt puututtu, ja New Vegas sisältää Companion Wheel -systeemin, jossa pelaaja voi helposti määritellä tekoälytovereiden taistelukäyttäytymisen ja pidettävän etäisyyden. Siitä on selvää apua, vaikka tyypit eivät olekaan varsinaisia ruudinkeksijöitä.

Fallout: New Vegas on voitu rakentaa poikkeuksellisen tukeville perustuksille. Juuri tämän ansioista se nousee monessa asiassa vielä korkeammalle tasolle kuin edeltäjänsä. Ikävä kyllä mukaan on eksynyt myös ärsyttäviä ongelmia. Vaikka bugit eivät varsinaisesti tuhoa koko pelikokemusta, on niitä jäänyt mukaan aika lailla. Useammin kuin kerran jäin muun muassa jumiin seiniin tai jopa putosin maanpinnan läpi niin, että ainoa vaihtoehto oli koneen uudelleen käynnistäminen. Lisäksi kuolleet tekoälyhahmot eivät välillä suostuneet pysymään kuolleina, vaan heräsivät sattumanvaraisesti eloon aivan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tällaiset bugit korjattaneen päivityksellä julkaisun jälkeen, mutta virheitä ei voi katsoa läpi sormien ja tällä haavaa pahalaiset verottavat arvosanaa.

Kokonaisuutta katsoessa kyseessä on silti yksi vuoden parhaimmista seikkailuroolipeleistä. Fallout-pelisarjan ja etenkin Fallout 3:n fanit ovat pelissä kuin kotonaan. Erinomainen pelattavuus ja tarina takaavat, että New Vegas pitää piinkovassa otteessaan teknisistä murheista huolimatta.

Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Loistava ohjaus, hyvä ääninäyttely, paljon valintoja, enemmän syvyyttä, paljon tekemistä
-
Hieman liikaa hiomattomuuksia, vanhentunut ulkoasu, pitkät latausajat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

New Vegas on raikas irtiotto vanhasta Fallout-kaavasta, jossa pommisuojan kasvatti lähtee lapsuudenkodistaan, ja oppii uusia asioita maailmasta ja itsestään. Tokihan Fallout 3:n oli pakko vetää tämä vanha kuvio uusiksi, mutta New Vegas on vapaa kulkemaan omia polkujaan.

Polkuja todellakin tallataan, sillä peli on aiempaa juonivetoisempi, ja jännittävä tarina ajaakin hahmoa jatkuvasti eteenpäin, näkemään uusia paikkoja, ihmisiä, sekä olentoja jotka tapasivat ennen olla ihmisiä.

Lounais-jenkkilän fiilis uhkuu pelistä. Tämä on lehmipoikien ja Vegasin gangstereiden kotikenttää, ja itse kaupunki on oiva sekoitus Dean Martin -kauden klassista Vegasia ja vinksahtanutta futurismia. Myös sisältöä on uudistettu onnistuneesti erityisesti rakentelun osalta.

Valitettavasti koodi on jäänyt vaille päivitystä. Kaikki vanhat bugit ovat edelleen mukana, ja aavikon kansalaiset kävelevät päin seiniä ja naputtelevat näkymättömillä kirjoituskoneillaan. Tämä on paha puute muuten oivassa pelissä.
Mika Sorvari

7/10

Käyttäjäarviot

  • PlaystationFreak
    Tajusin juuri etten ole tehnyt arviota tästä pelistä, ja mikä ettei, joten tässä nyt. Fallout: New Vegas (PS3/PC) Peli alkaa hitusen... 7/10
  • iPot
    Kuivan erämaan tuuli hioo kasvojasi hiekkapaperin lailla. Menneen maailman countrymusiikki soi korvissasi. Sormi liipaisimella kuljet kohti... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Fallout: New Vegas - Dead MoneyScore

Fallout: New Vegas - Dead Money

ARVIO. Kirjoittaja Eerik Rahja

Fallout: New Vegasin ensimmäinen lisäosa on ilmestynyt Xbox 360:lle. Eerik kolusi paketin läpi ja totesi, ettei rikos kannata.Ladataan seuraavaa sisältöä