Suomi
Gamereactor
arviot
Farming Simulator 23

Farming Simulator 23 on kiva, mutta itseään toistava maatilapeli

Se viime vuoden painos on suositeltavampi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kunnioitettavaan 15 vuoden iän saavuttava Farming Simulator -sarja jatkuu tänä vuonna ainoastaan mobiililaitteille ja Switchille suunnatulla osalla GIANTS Softwaren nykyisen julkaisupolitiikan mukaisesti. Nyt kun farmin saa jälleen matkalle mukaan, on mielenkiintoista nähdä, millainen kokonaisuus monille tutusta maatilasimulaatiosta on saatu pienemmässä koossa aikaan.

Itse en ole ennen tätä aiemmin peleihin sen kummemmin tutustunut, mutta pistänyt ne kyllä merkille, etenkin kun Farming Simulatoreja on pelattu jopa kilpaa. Alkumetreillä peli oli pitkälti sitä, mitä odotinkin. On siinä omanlaisensa tunnelma, kun voi loikata Massey Fergusonin ja John Deeren rattiin ja lähteä kyntämään peltoa, vaikkakin vain digitaalista sellaista!

Uudelle pelaajalle Farming Simulator 23 tarjoaa myös opastusosion, mutta varsin kehnon sellaisen. Muutama perustoiminto käydään kädestä pitäen läpi ja sen jälkeen ollaankin omillaan ihmettelemässä, että mitäs tässä nyt sitten pitäisi oikein tehdä. Käyttöliittymää itse tutkailemalla peli alkaa pikku hiljaa aueta. Ideana on kaikessa yksinkertaisuudessaan siis tehdä maatilan tuotteilla rahaa, jolla voi sitten ostaa lisää työkoneita ja peltoja. Jokaista ojaa ei tarvitse kaivaa onneksi itse, eikä perunaa istuttaa, sillä sitä varten tarjolla on automaattisesti hommat hoitavaa työvoimaa.

Tämä on mainos:

Myös tekoäly ruinaa duunistaan palkkaa, mutta veikkaan, että oikealla maatilalla Farming Simulatorin duunarit saisivat rahan sijasta palkakseen potkut. Tekeminen alkaa automatisoitua nimittäin vasta sitten, kun tarvittavan työkoneen on itse kuljettanut paikalle, ja muussa tapauksessa apurit nojailevat lapioon ja odottelevat. Sama pätee silloin, kun annettu homma on hoidettu. Kun vilja on puitu, seuraava työkone pitää kuljettaa itse harvesterin viereen, tekoäly ei muuten hoida hommiaan.

Idea vesittyy viimeistään silloin, kun apureille annetaan tehtäväksi ajaa vaikkapa kuorma paikasta toiseen. Eräänkin kerran näytin kartasta tekoälylle, että viljakuorma tuonne ja sitten ajat takaisin. Ehdin itse painella peltotöihin tasan viideksi minuutiksi, kun käyttöliittymästä tuli vinkaisu, että reitinhaku ei onnistunut. Kun siirryin paikan päälle vilkaisemaan, tekoäly oli ajanut traktori-peräkärry-yhdistelmän huolella solmuun ihan tavallisessa risteyksessä. Ei näin.

Puuhastelu sinänsä on kyllä mukavaa ja rentouttavaa. Kun kuormaa raahaa itse pitkin kylänraittia ja palaa sitten takaisin harvesterin rattiin tekemään lisää rahaa pellostaan, tunnelma on kieltämättä mainio. Rentous kestää vain turhan lyhyen aikaa, sillä peli alkaa toistaa itseään todella nopeasti. Toki erilaista viljaa, perunaa ja muuta sen sellaista on istutettavaksi paljon ja ennen kaikkea lisensoituja maatilan koneita on ostettavaksi pitkälle toista sataa. Kunnon Massikka-fani voi halutessaan varustaa tilansa pelkillä Fergusonin vermeillä.

Vaan kun peli alkaa edetä ja uusia peltoja on hankittu, tekoälyä on käytännössä pakko käyttää, sillä ostettavat pellot ovat isoja ja kaikista niistä huolehtiminen itse olisi aikaa vievää puuhaa. Siksi onkin harmi, että tekoälylle joutuu näyttämään aina kaiken kädestä pitäen. Ilman sitäkin touhu muuttuisi tosin aivan yhtä monotoniseksi aivan yhtä nopeasti.

Tämä on mainos:

Switch-versio on suora porttaus mobiiliversioista, mikä tarkoittaa sitä, että mitään visuaalista ilotulitusta ei kannata odottaa. Sen sijaan pelin ulkoasu on kaikessa yksinkertaisuudessaan kuin yli kymmenen vuoden takaa, mikä ei sinänsä haittaa, sillä kaikesta tarpeellisesta saa hyvin selvää. Harmi vain, että myös pelin fysiikat ovat samalta ajalta pelimoottorin kanssa. Etenkin autoilla ajaminen on aivan kamalaa poukkoilua laidasta toiseen. Onnistuin saamaan aikaan myös melko huvittavan liikenneruuhkan, kun harvesterin terä ei suostunut millään kiinnittymään laitteen keulaan ja hetkessä sekä harvesteri että terä olivat kyljellään paikallisen lähiön nurmikolla.

Niin paljon kuin Farming Simulator 23:n parissa hetkittäin viihdyinkin, on ikävä kyllä pakko todeta, että tämä ei ole erityisen hyvä peli. Koville työkonefaneille se toki tarjoaa rehtiä toimintaa oikeiden laitteiden puikoissa, mutta muille tarjolla ei sitten olekaan juuri mitään. Viime vuoden versio PC:lle ja muille konsoleille on luultavasti tämän vuoden painosta parempi valinta myös pelisarjan faneille.

Farming Simulator 23Farming Simulator 23Farming Simulator 23Farming Simulator 23
04 Gamereactor Suomi
4 / 10
+
Mukavaa puuhastelua oman aikansa, oikeat maatyökoneet
-
Umpityperä tekoäly, fysiikat vähän sinne päin, todella karu ulkoasu, alkaa toistaa itseään alta aikayksikön
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä