Suomi
Gamereactor
arviot
FIFA 14

FIFA 14

Uusi sukupolvi ja uudet kujeet. Eerik Rahja luo Playstation 4:llä toisen silmäyksen EA:n tuoreimpaan jalkapallopeliin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

FIFA 14 oli vanhan sukupolven laitteilla paitsioon jäänyt välimalli. Playstation 4 -versio erottuu paitsi graafisesti myös pelisisällön kannalta. Harmi vain, että kaikki eroavaisuudet eivät ole eduksi.

Ilmeisin ero on vähemmän yllättävästi ulkoasussa. Uutuuspleikkarin FIFA 14 on nättiä katseltavaa. Hahmomallit ovat selvästi ihmismäisempiä kuin vanhalla sukupolvella, ja varsinkin tähtipelaajien kohdalla huomaa, että naamavärkkiin on käytetty aikaa. Starojen nimikkotuuletukset ja elekieli on mallinnettu mukaan.

Animaatioita on muutenkin lisätty reilusti, minkä huomaa esimerkiksi pelivihellyksen jälkeisenä toimintana. Pallon pompittua sivusta yli, pallopojat syöksyvät tehtäviinsä pelaajien jolkotellessa asemiin heittoa varten. Välillä viheriölle pyörähtää useampi pallo, jolloin jonkun pelaajan on potkaistava ylimääräinen nahkakuula pois ennen kuin tuomari antaa luvan heittää. Presentaatiota kohentavia pikkuseikkoja on muitakin, kuten esimerkiksi tyylikkäät hidastusefektit uusinnoissa.

FIFA 14FIFA 14
Peli piirretään täydellä 1080p:n resoluutiolla. Lisäksi kuvakulmaa on avattu ja yleisön elävyyttä lisätty.
Tämä on mainos:

Uuden sukupolven FIFA korostaa myös kentän ympäryksiä. Aiemmin sekahedelmäkeitolta näyttänyt katsomo on ensimmäistä kertaa elävästi mukana pelissä. Katsojat reagoivat kentän tapahtumiin välillä villisti tanssien ja tuulettaen, toisinaan ohi viuhuville kaukolaukauksille huokaillen. Ainakin Valioliigan fanit näyttivät provosoivan vastustajan kannattajia kannatuslauseiden kilpalaulannalla. Merkittävää on sekin, että PS4:llä vakiokuvakulma ei rajaa alakatsomoja pois kuvasta, vaan alemmaksi laskettu kameravinkkeli ja laajakuvalinssi tekevät pelaamisesta sekä tehokkaampaa että tyylikkäämpää. Paluu PS3-version kuvakulmaan tuntui yllättävänkin ahdistavalta.

Pelituntumaan itsessään ei ole tullut merkittäviä muutoksia, mutta kentällä FIFA 14 on parhaimmillaan. Takavuosien syöttörulettia ja spurttinappi pohjassa säntäilyä ei voi harrastaa, kun pallo ei liimaudu futaajan jalkaan. Pallon tulokulma ja kovuus, pelaajan liike, tasapaino ja taitotaso vaikuttavat jokaiseen ensikosketukseen, ja satunnaisia pomppupalloja, huonoja kuoletuksia tai jopa pallonmenetyksiä joutuu sietämään. Tietty satunnaisuus kuuluu jalkapalloon. Ihmisiähän, virtuaalisia tai ei, ne jalkapalloilijatkin ovat.

FIFA 14:ää oli kuitenkin jo vanhalla sukupolvella karsittu verrattuna viime vuoden versioon. Nettipeliä oli typistetty merkittävästi, kun aulasysteemin ja huippujoukkueet pelattavaksi tarjonnut Online Team Play poistui. Samalla häipyi 5 minuutin "herrasmiessääntö", jonka sisällä saattoi poistua nettimatsista seurauksitta. Uudella sukupolvella puutelista on, hämmästyttävää kyllä, vielä pidempi. Ensinnäkin Tournament Mode puuttuu, joten suuria turnauksia pääsee pelaamaan vain tahkoamalla uramoodia. Kotisohvan kimppapelaajille tulee suihkukomennus: vierasprofiililla ei pääse pelaamaan mitään nettipelimuotoa. Ja sopivasti kuin nenä otsaan, Creation Centre puuttuu. Omia puulaakijengejä ei viheriöillä nähdä.

Uuden sukupolven FIFA on siis todella ristiriitainen tapaus. Viheriöllä meno on juhlaa, kun yleisö elää ensimmäistä kertaa mukana, eikä graafiseen tasonkorotukseen ole vielä ehtinyt turtua. Toisaalta pettymys on suuri, kun kato on käynyt tuttuihin ominaisuuksiin, jotka ovat kulkeneet mukana vuosia. FIFA 13 on sarjan toistaiseksi ehein kokonaisuus, joka kannattaa pitää pelihyllyssä ensi vuoteen saakka. Kenties myös Fifan olisi pitänyt tehdä "änärit" ja pukea uuden sukupolven pelipaita päälle vasta, kun kalusto on kunnossa.

Tämä on mainos:
HQ
FIFA 14
FIFA 14
FIFA 14
FIFA 14
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Kaunis katsella, erinomainen pelata, kahdestoista pelaaja (yleisö) mukana
-
Ominaisuuksia ja pelitiloja karsittu rankasti
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

FIFA 14Score

FIFA 14

ARVIO. Kirjoittaja Eerik Rahja

Uusi sukupolvi ja uudet kujeet. Eerik Rahja luo Playstation 4:llä toisen silmäyksen EA:n tuoreimpaan jalkapallopeliin.

FIFA 14Score

FIFA 14

ARVIO. Kirjoittaja Oskar Nyström

EA julkaisee taas uuden Fifan, mutta peli on paljolti ennallaan. Kärsiikö nykyinen konsolisukupolvi siitä, että sama peli suuntaa myös PS4:lle ja Xbox Onelle?Ladataan seuraavaa sisältöä