Suomi
Gamereactor
arviot
FIFA 22

FIFA 22

Uuden sukupolven kentällinen

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
FIFA 22FIFA 22

Uusien konsoleiden varaan suunnitellut ensimmäiset urheilupelit ovat aina kehittäjilleen ehta näytön paikka. Odotukset ovat yleisesti ottaen tavallista vuosipäivitystä korkeammalla, eikä EA Sportsin FIFA 2022 ole tähän poikkeus. Uusi vuosi tuo viheriölle terävämpää grafiikkaa, luonnollisempaa animaatiota sekä sekalaisia päivityksiä tekoälyn pelilukutaitoon. Onko lopulta kasassa se paljon puhuttu voittava joukkue vai pelkkä kyyninen rahastus?

Tämänkertainen sukellus jalkapallon maailmaan potkaistaan käyntiin pilke silmäkulmassa kevyen tutoriaalin myötä. Pelaaja on juuri saanut mahdollisuuden näyttää Pariisin ylpeydelle, eli PSG:lle kuinka kova pelimies- tai nainen kyseessä onkaan. Ennen kuin Parc des Princes -areenalle kuitenkaan päästään tykittelemään nahkakuulaa, on juostava pitkin Pariisin tunnettuja jalkapalloilijoita vilisevien katujen. Cantona, Beckham, Henry ja monet muut pyörähtävät ruudulla sopivasti pilke silmäkulmassa. Tämä kaikki tuo mieleen FIFA 17-20 -pelien sisältämän tarinallisen Journey-pelitilan, jonka puute harmittaa etenkin tällaisen tunnelmallisen aloituksen myötä. Urheilupeleissä olisi edelleen paljon sijaa tarinankerronnalle, myös entistä rohkeammalle sellaiselle.

FIFA 22
Tämä on mainos:

Journeyn puutteesta huolimatta tarjolla on jalkapalloa aivan tolkuton kuorma. Perinteisten pelimoodiensa lisäksi mukana on myös satunnaisannoksina viihdyttävä Volta-katujalkapallotila. Nopeatempoiset ja taitopohjaiset 3v3-katukikkailut ovat hauska välipala suurstadioneiden spektaakkeleiden välissä, ja niissä kaikuu FIFA Street -pelisarjan hassutteleva henki. Volta on myös hyvä erinäisten harhautusten sekä muiden taitoneppailuiden harjoituspaikka, vaikka pääsääntöisesti pelaisikin esimerkiksi Englannin Valioliigaa Chelsean nutussa (kuten itse teen).

Tuoreista uudistuksistaan EA:n HyperMotion-animaatioteknologia on herättänyt ennakkoon eniten uteliaisuutta FIFA:n ystävien keskuudessa. Monesti pelaaja-animaatiot ovat etenkin urheilupelien suhteen juuri se osa-alue, jonka paikoittaiset epäloogisuudet tai outoudet puukottavat realismia. Jokainen meistä on ihmismäisen liikkeen asiantuntija. Osaamme sanoa, mikä näyttää luonnolliselta ja mikä luonnottomalta, joten keskittyminen sen sulavoittamiseen on järkevää. Grafiikkahan on muutoin ollut jo tovin hyvin vaikuttavalla tasolla ja virtuaalipelaajat esikuvilleen sangen uskollisia.

FIFA 22FIFA 22

Mitä se HyperMotion sitten tekee? No tekniikka ammentaa liikekaapattujen ammattilaisten pelinaikaisesta datasta, jotta esimerkiksi Kylian Mbappen juoksu näyttää Kylian Mbappen juoksulta eikä vain animaatiokirjaston geneeriseltä jolkottelulta. Kaikkiaan liikekaappausdatan kautta mukana on noin 4000 uutta animaatiota realistisemman pelikokemuksen tueksi.

Tämä on mainos:

Pakko sanoa eritoten jalkapallon ystävänä, että nyt on otettu yksi huomattava askel eteenpäin. Se, kuinka joukkue etenee muodostelmassa, hakee paikkaa ja murtautuu hyökkäyksiin, saa pelin paikoin sivuamaan fotorealismia. Varsinkin kun mukaan lisätään oikeat liigalisenssit, areenat sekä monet pienet yksityiskohdat. Myönnettäköön, että olen pitänyt FIFA-sarjasta parin vuoden tauon, mutta FIFA 22 on ensimmäinen kerta, kun ajoittain virtuaalijalkapallo näyttää yksi yhteen virallisen pelilähetyksen kanssa. Ihan säpsähdin näitä hetkiä sohvallani.

Vaikka tällaisia "täydellisiä" hetkiä pääseekin ajoittain todistamaan, on jalkapallossa niin paljon arvaamattomuutta, että simulaation virheisiin törmää edelleen satunnaisesti pitkin otteluita. Lisäksi uuden sukupolven konsolien luulisi jo olevan tarpeeksi tehokkaita yleisön 60:n ruudun päivitysnopeudella renderöimiseen, mutta ei. Tämän vuoksi (edelleen) hidastuksien aikana nähdään töksähtelevä taustajoukko samalla, kun pelaajien animaatio rullaa sujuvasti. Pieni seikka, mutta se kertoo isompaa tarinaa pelisarjan päivitystahdin paikoittaisesta laiskuudesta.

Ja laiskuudesta puheenollen: suhteellisen huomattavaksi kauneusvirheeksi voidaan nostaa myös tiettyjen tekstuurien satunnainen suttuisuus. Yleisön heiluttamat isot liput tai muut banderollit näyttävät joskus jopa pari konsolisukupolvea vanhoilta jostain käsittämättömästä syystä. Samaa suttuisuutta on huomattavissa siellä täällä pitkin pelipaitojen pienempiä yksityiskohtia, mutta tässä mennään jo jalkapallohifistelyyn, jota suuri yleisö tuskin edes huomaa. Kaikkiaan nämä ovat pieniä ärsytyksiä, sillä audiovisuaalisena kokonaisuutena FIFA 22 on kuitenkin epäilemättä upein koskaan tehty jalkapallopeli. Se kaappaa uskollisesti joukkueet kokonaisuuksina valmentajineen, eikä pelkästään maailman tunnetuimpia kansikuvapoikia. Tämä on tervetullut suuntaus, sillä esimerkiksi Messin vikkelyyteen tai Ronaldon vapaapotkuihin on keskitytty vuosien varrella jo aivan tarpeeksi. Jalkapallo on kuitenkin pohjimmiltaan joukkuepeli.

FIFA 22

Intuitiivinen pelattavuus on ollut osa FIFAn viehätystä jo pitkän aikaa. Tuttu linja jatkuu, ja kuka tahansa viime vuosina peliä pelannut on nopeasti kuin kotonaan uuden sukupolven krumeluurista huolimatta. Joukkueen komentaminen pitkin virtuaaliviheriötä on tarkkaa ja myös pallottomien pelaajien hallinta on aiempaa helpompaa, mikä lisää otteluiden strategista fiilistä. On kiva luoda tilanteita ja laittaa tekoälypelaaja juoksemaan vapaaseen paikkaan täydellistä syöttöä ja nopeaa laukausta ajatellen. Lopullinen taitojen punnitseminen tapahtuu vasta verkkokentillä muita pelaajia vastaan, mutta tekoälystä saa hienosäädettyä moninaisine säätöineen hyvän vastuksen kenelle tahansa.

Ensimmäinen uuden sukupolven FIFA on siis onnistunut kattaus näyttävää virtuaalijalkapalloa. Sen uudistukset sekä korjaukset osuvat hyvin kohdilleen ja pelattavaa piisaa aika lailla jokaisen fudisfanin tarpeisiin, olipa sitten lajin satunnainen seuraaja tai jonkun tietyn seuran ja (ulkomaisen) liigan fanaattinen ystävä. Tarinatila kelpaisi vielä kirsikaksi kakun päälle, mutta kun FIFAsta on kyse, niin ainahan meillä on ensi vuosi.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Audiovisuaalisesti sivutaan välillä fotorealismia, pallotuntuma on erinomainen, sujuvampi pelaaja-animaatio, paljon jalkapalloa pelattavaksi
-
Tekoälyn ajatuskatkot, satunnaiset suttuiset tekstuurit, ei tarinatilaa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä