Joitain pelejä on hankalampi käsitellä arviointiaikataulujen vuoksi. Football Manager 2017:n kokoinen peli sisältää omat haasteensa. Emme pysty tutustumaan peliin yhtä tarkasti kuin seuraavat kaksitoista kuukautta pelaavat managerifanit, ja monet ongelmakohdat voivatkin löytyä vasta kymmenien kausien jälkeen.
Muutaman eri liigan ja West Hamin manageroimisen tuoman haasteen jälkeen uskon, että kykenen tuomitsemaan tämänkin vuoden tuotoksen. Ja kuten aina, myös tänäkin vuonna Football Manager tuo järjettömän perusteellisen kokemuksen. Tämän kauniin pelin jokainen eri elementti vaikuttaa entistä tarkemmalta kokonaisuudelta, vaikka itse pelikokemus pysyykin varsinaisesti samana.
Ennen julkaisua kohutun Britannian EU:sta poistumisen eli Brexitin sisällyttäminen tähditti pelialan otsikoita. Mutta sarjan faneille tämä ei ollut mikään uutinen, sillä Football Manager on sisällyttänyt työoikeussääntöjä ja monien maiden poliittisia muutoksia peleihinsä jo vuosikausien ajan. Brexit tosin pystyy vaikuttamaan peliin suuremmalla tasolla. Mukana on monia eri lopputuloksia: "heikoimmat" Brexitit pitävät EU-pelaajien palkkaussäännöt samana, kun taas "rajuimmat" Brexitit tekevät EU-maiden pelaajista ulkomaalaisia, joihin pätevät samat säännöt kuin EU:n ulkopuolisiin pelaajiin. Englannin Valioliigan joukkueita manageroiville tämä on erittäin suuri muutos, kun taas ulkomaalaisilla joukkueilla voi yhtäkkiä olla pulaa taidokkaista pelaajista. Lisäksi Mestaruusliigan joukkueiden täytyy karkoittaa Valioliigajoukkueiden tarjoukset kotimaansa pelaajista. Brexit tarjoaa oivan juonenkäänteen pelin aikana: sen ajankohta on myös simuloitu, ja se tapahtuu jokaisessa pelissä eri vaiheessa.
Brexit-ominaisuus on oma merkkinsä jokavuotisen Football Managerin tarkkuudesta ja siihen vaaditusta taustatutkimuksesta. Football Manager on aina ajan tasalla, oli kyseessä joukkuefinanssit, ulkomaalaispelaajien rajoitukset tai sääntömuutokset (FM2017 on tämän kauden ainoa jalkapallopeli, joka sisältää uuden aloituspotkusäännön, jossa pallon saa syöttää heti takaisin aloituspotkun tekijälle).
Kantaaottavista asioista puheen ollen: yhdessä peleistämme Qatar menetti vuoden 2022 maailmanmestaruuskilpailunsa Marokolle. Todellisuudessa mahdollisuus tälle on todella pieni, mutta eihän sitä koskaan tiedä.
Yksi mielenkiintoisimmista muutoksista on pelaajakauppojen, -lainojen ja -sopimuksien muutokset. Nyt neuvotteluissa pelaajille voi myös tehdä lupauksia, joilla hänet voi houkutella joukkueeseen. Lupausten tekeminen on helppoa, mutta niiden pitäminen voi olla vaikeampaa. Pelaajavuorovaikutukset ovat monimutkaisia, ja kuten kokemuksemme Andy Carrollin ja West Hamin kanssa todistavat, homma ei ole helppoa kuin heinänteko (Andy päätyi kuuden kuukauden jälkeen Ukrainaan). Useimmat pelaajat eivät ole niin uppiniskaisia, mutta kannattaa kuitenkin varoa, ettei vaikuta liian armottomalta pelaajien silmissä, tai muuten he saattavat liittyä valittajien joukkoon.
Yksi asia, mikä vaikutti paremmin toteutetulta, oli joukkueiden nousu- ja laskukaudet. Managerin tehtävänä onkin usein katkaista häviöputki tai pitää voittoputkea yllä. West Ham vaikutti varsin usein päätyvän tällaisiin putkiin.
Viime vuosina pelisarja on panostanut 3D-pelimoottoriin, ja vaikka parannukset on helppo huomata (esim. uusi kamerakulma ja parannellut animaatiot), tuntuu matsien katsominen silti hieman köykäiseltä. Tänä vuonna katsoimme lähes kokonaisen kauden 3D-moottorilla (tai ainakin kohokohdat), ja varsinkin rupusakkien katseleminen saattoi särkeä silmiä. Mutta kuten aina ennenkin, Football Manager on paras huipputason jalkapallon simuloinnissa. Vaikka matkaa olisikin FIFAn tai PESin tasolle, ei siltä tarvitsekaan odottaa sitä. Tykästyimme siihen, mitä oli saatavilla, ja jatkoimme sillä, kunnes täytyi nopeuttaa tempoa. Aika ajoin tekstiselostus ei kuitenkaan antanut tarkkaa kuvaa pelikentän tapahtumista. Pelaajia saatettiin ylistää 30 metrin laukauksista, ja pieleen menneet rajaheitotkin ovat vain onnistumisia. Ehkä kyseessä on vain ylenpalttisen innokkaat selostajat.
Viime vuosina johtoportaan muutokset ja kaiken maailman omalaatuiset omistajat ovat tehneet oikean elämän managerien työstä entistä vaarallisempaa. Nämä vuorovaikutukset ovat entistä monimutkaisempia, ja muutoksissa on enemmän vaihtelua. Uusi omistaja, jolla on erilaiset näkemykset joukkueestaan, voi hyvinkin olla urasi loppu. Esimerkiksi West Hamin kohdalla uudet omistajat eivät halunneet meidän keskittyvän nuoriin tulokkaisiin, mikä pani kapuloita rattaisiin, sillä suurin osa budjetistamme oli juuri mennyt lupaaviin nuoriin pelaajiin, kuten Fosu-Mensahiin. Onneksi hän kuitenkin teki kolme maalia viidessä ensimmäisessä pelissään.
Lisäksi tiedustelumahdollisuudet ovat kasvaneet, ja takahuoneessa tapahtuva joukkueenrakennus on entistä tärkeämpää. Etenkin, jos tarvoitteena on luoda pitkä yhteistyö nuorien tulokkaiden kanssa. Psykologinen sodankäynti käy hieman rasittavaksi pitkän päälle, kun utelevat journalistit kyselevät vain samoja asioita kerta toisensa jälkeen (näinkö te meidät näette, Sports Interactive?). Voit toki jättää leikin sikseen, mutta sekin tuottaa omaa draamaansa, johon joskus tieten tahtoen osallistumme ihan vain, että José "The Special One" Mourinho ärsyyntyisi. Mediasta puheenollen, mukana on myös sosiaalisen median syöte, mistä näkee helposti sekä fanien reaktiot että pelaajat, joukkueet ja managerit. Tämän avulla myös postilaatikko vapautuu suurimmaksi osaksi hyödylliselle postille (osa agenttitarjouksista oli silkkaa roskaa, kuten varmaan myös oikeassa elämässä).
Tavanomaisen uramuodon lisäksi Football Manager tarjoaa muutaman tutun pelimuodon: esimerkiksi fantasiafutis palaa uusilla ominaisuuksilla. Kyseessä ei ole meidän lempipelitilamme, sillä pidämme perinteisen pelitilan autenttisuudesta, mutta varsinkin moninpeliin se tarjoaa pika-annoksen tasapainolla höystettynä. Lisäksi mukana on myös tietenkin verkon uramuoto ja oman joukkueen tekotila. Lisäksi Football Manager Touch on nyt erillinen peli, joka tulee Football Manager 2017:n oston yhteydessä. Se tarjoaa suoraviivaisemman elämyksen, joka perustuu samoille ydinelementeille peruspelin kanssa.
Football Manager 2017:n nopeus teki meihin vaikutuksen. Ellei tarkoituksena ole pelata tabletilla (Touch-versiossa tallennukset toimivat sekä tietokoneella että tabletilla), emme suosittele käyttämään Touch-versiota pöytäkoneella. Jos kone on ajan tasalla, datan käsittely on erittäin ripeää. Käyttöliittymään tottuu välittömästi, ja kaikkien tietojen saatavuus hämmästyttää kerta toisensa perään enemmän. Ainoa mahdollinen valituksen aihe, joka tosin johtuu unelmakäyttöliittymän tarjonnasta, olisi käyttöliittymän kankeus ja sen hidas reagointi. Uusien strategioiden luominen tuntuu verkkosivun klikkaamiselta, mikä ei vaikuta niin upealta kuin ohjeiden huutelu kentän laidalta.
Football Manager koukuttaa aina uudestaan. Se on myös erittäin hiottu, sillä törmäsimme vain yhteen ongelmaan yli 40 pelitunnin aikana (taktiikoiden vaihtaminen ei onnistunut valikoiden pläräämisen jälkeen). Kyseessä on erittäin kattava kokemus kaiken kaltaisille jalkapallofaneille, sillä se sisältää sekä fantasiafutiksen, kannettavan Touch-version ja hyvin pitkälle mukauteltavan uratilan, missä voit vapaasti päättää roolisi ja halukkuutesi mikromanageroida joukkuettasi. Pelissä on siis paljon, ja kaikki siitä on mahtavaa.
Iso osa arvioajastamme kului ennen julkaisua olevan beta-version parissa. Huomioitavaa on kuitenkin se, että peli oli aika lailla valmis ominaisuuksien suhteen. Pari viime hetken muutosta ja parantelua tuli päivityksen muodossa ennen julkaisua.