Suomi
Gamereactor
arviot
Forza Horizon

Forza Horizon

Syksyn ehdottomasti kovin taistelu autopelirintamalla käydään kahden kovan nimen välillä. Asemaansa kovaa vauhtia vakiinnuttava Forza-sarja haastaa Need for Speedin jättämällä suljetut kilparadat taakseen päräyttäen julkisille teille. Vapaan maailman hurjastelu ei toki ideana ole uusi, mutta Forza Horizon piristää kaavaa omilla lisämausteillaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pelin keskipisteenä on fiktiivinen, Coloradossa järjestettävä kaahailutapahtuma Horizon, joka kerää kynnelle kykenevät hurjapäät yhteen mittelemään maineesta ja kunniasta. Pelaaja astuu erään aloittelevan keltanokan saappaisiin, ja tarkoitus on tietysti voittaa koko show. Toimivaa tarinaa ei autopeleissä ole nähty miesmuistiin, mutta Forza Horizon tekee tässä tapauksessa fiksusti ja jättää tarinalliset elementit minimiin keskittyen olennaiseen: ajamisen nautintoon vapaassa hiekkalaatikossa.

Miltei puolikkaan Ahvenanmaan kokoinen pelialue on iso ja monipuolinen. Mutkittelevia vuoristoteitä, preerian viertä kulkevia maisemareittejä ja jopa kanjoneita koristamassa maisemaa. Asfalttia on nieltäväksi enemmän kuin laki sallii. Samalla Forza kurvaa ensi kertaa myös sorateille, joilla suomalainen rallikansa on kuin kotonaan. Kartan keskellä sijaitseva festarialue on koko maailman sydän. Kaipasi sitten uutta menopeliä tai esimerkiksi pirteämpää pakosarjaa nykyiseen koslaan, kaikki löytyy kätevästi yhdeltä aukiolta.

Forza Horizon
Forza-sarja ei ole missannut autojen sisäkuvakulmaa sitten kolmannen osan. Forza Horizon ei muuta hyvää suuntaa.

Vapaa pelimaailma on yksi asia, mutta realistista ajomekaniikkaa siihen ei ole tähän mennessä osattu yhdistää. Forza Horizon korjaa puutteen ja tarjoaa vieläpä vaihtoehtojakin. Auton saa käyttäytymään joko säyseästi tai melkoisen kurittomasti. Kun vääntää vaikeustasoa potkun ylöspäin, muuttuu ajettavuus astetta vaikeammaksi ja sitä kautta ajamisen fiilis paranee.

Tämä on mainos:

Ajaminen toimii loogisesti kuin junan vessa. Autojen painon tuntee ohjauksessa, ja tien epätasaisuudet todellakin vaikuttavat auton pitämiseen hanskassa. Toki voi siihen pomppuiseen kurviin vetää lusikka pohjassa Need for Speed -tyyliinkin, mutta sen jälkeen löytää autonsa kääriytyneenä puuhun. Lukuisat sorateillä ajettavat rykäisyt ovat myös mukava yllätys. Jollain ihmeen tavalla ajettavuus on onnistuttu lyömään näissäkin kohdilleen.

Forza Horizon
Vakavampaan Forza Motorsport -sarjaan verrattuna Horizonissa on ihan selkeä festaritunnelma. Myös sorateitä löytyy.

Pirteä naisääni puhelimessa viskelee uusia tapahtumia pelaajalle tämän maineen kasvaessa. Suosiota kerätään yksinkertaisesti ajaen. Mitä tyylikkäämmin ja rämäpäisemmin, sitä enemmän tipahtelee bonusta. Peruskauraa olevien ratakisojen ja pisteestä A pisteeseen Ö -rutistusten lisäksi silloin tällöin avautuvat haastekisat tarjoavat ainutlaatuisempaa ja vähemmän vakavaa kaahailua. "Mitä ihmettä" -hetki oli vahvasti läsnä, kun huomasin kisaavani lentokonetta vastaan mutkikkaalla vuoristotiellä. Oli ilo huomata, ettei peli ole kokonaan vakavamielistä pusertamista.

Tietysti isolla hiekkalaatikolla on oltava lelut sen mukaiset. Kaarakokoelma parantaa takuuvarmasti kroonisenkin autokuumeen. Perinteisen kattauksen lisäksi harvinaisuuksiakin löytyy, muun muassa orgasmin korville tarjoileva Lamborghini Diablo tai ajattoman kaunis Bugatti EB110. Mikäpä sen nautinnollisempaa olisikaan kuin kaahata kohti auringonlaskua ja kuunnella italialaisen V12-koneen demonista kiljuntaa.

Tämä on mainos:

Moninpeli on vahvasti kytköksissä kokemukseen. Valitettavasti verkkopeliominaisuuksia pääsin testaamaan niukalti, sillä muita pelaajia ei langoilla vielä arvion aikaan ollut kuin muutama. Parin muun vauhtihullun läsnäolo tulostauluilla kuitenkin paljasti erään koukuttavan ominaisuuden: peli tarkkailee kisoihin kellotettuja aikoja. Ruutulipun heilahdettua näytetään jonkun muun kuskin hieman omaasi parempi aika, jota voi halutessaan heti lähteä rikkomaan. Palkinnoksi saa harvinaisen hyvän mielen, kun onnistuu pyyhkimään kilpakumppanillansa lattiaa.

Forza Horizon
Vaihtelevat vuorokaudenajat ja kaunis valaistus pitävät huolen siitä, että maisemat pysyvät raikkaina.

Pelimaailman mittakaavasta huolimatta grafiikat ovat silkkaa karkkia silmille. Pelti kiiltää ja kuvankauniit maisemat viistävät horisonttia - eikä minkäänlaista pätkimistä ruudunpäivityksessä. Visuaalinen ilme on sen verran nättiä tapitettavaa, että se pistää ihmettelemään, miten vanhasta Xbox 360:sta on puserrettu näin paljon tehoa ulos. Laadukas äänimaailma viimeistelee kokonaisuuden. Autot kuulostavat juurikin niin messeviltä kuin voisi odottaa. Lisäksi festarialueella sekä radiosta kuuluva menevä elektroninen musiikki luo asiaankuuluvaa fiilistä. Ei hätää, myös rokkia löytyy radiokanavan verran.

Forza Horizon ei sinänsä tarjoa mitään uutta. Juju tässä onkin jo valmiiksi toimivien elementtien parantelu. Sekoitetaan Test Drive Unlimitedin vapaa ajomaailma ja Gran Turismon tarkka ajomekaniikka, ripauksella Forzan omaa hulluutta. Yhdistelmä toimii vallan mainosti, mutta pelin todellinen koukku tulee yksinkertaisesti fiiliksestä. Se tunne, joka saavutetaan kruisaillessa ökyautolla pitkin maantietä auringon laskiessa lämpimästi horisonttiin. Peliä voi helposti suositella jokaisen autopelifanaatikon kokoelmaan. Pian julkaistavalla Need for Speed: Most Wantedilla on melkoinen haaste edessään, sillä Forza Horizon asettaa riman korkealle.

Julkaisutraileri

HQ
Forza Horizon
Forza Horizon
Forza Horizon
Forza Horizon
Forza Horizon
Forza Horizon
Forza Horizon
Forza Horizon
Forza Horizon
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Ajamisen fiilis osuu nappiin, monipuolinen maailma, visuaalisesti nätti kuin sika pienenä, äänimaailma
-
Yksin pelatessa jää paljosta paitsi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Jatkoa moninpeliarviolle (lisätty 5. marraskuuta)
Olisi suorastaan rikollista jättää Horizonin nettipeli huomioimatta. Nyt kun julkaisusta on kulunut hieman aikaa, voi siitä vihdoin muodostaa alkuperäistä arviota selkeämmän mielipiteen. Lyhyesti sanottuna moninpeliin on panostettu paljon ja se myös näkyy laadussa.

Pelimuotoja on runsas kourallinen, ja eri moodit vaikuttavat käytettävään kalustoon. Yhdessä kaikilla on sama kaara, jolloin voittaja ratkaistaan silkalla taidolla. Toisessa taas saa kurvailla millä haluaa, kunhan ajoneuvoluokka on kaikilla sama. Normaalien ratakisojen lisäksi joukossa on myös enemmän viihdekerrointa sisältäviä moodeja, kuten kissaa ja hiirtä.

Kyllähän se henkisestä paremmuudesta mitteleminen internetin välityksellä on auttamattoman hauskaa ajanvietettä. Vaikkakin melkein jokaiseen peliaulaan sattuu aina joku törppö, jolla ei ole muuta tarkoitusta kuin törmäillä muihin. Se ei tosin ole pelin vika, joten lasketaanko sitä?

Olin hyvin skeptinen yhteyden laadusta avoimen maailman pelissä. Silloin tällöin jonkun kilpakumppanin auto saattaakin ruveta ihmeellisesti nykimään, mutta siihen se sitten jääkin. Muuten homma toimii. Moninpeli pelaa aika mutkattomasti, ja sen parissa tulee varmasti vietettyä tunti jos toinenkin.

Käyttäjäarviot

  • juhis815
    Vaikka meikäläinen pelaa pääosin tasohyppelyitä, niin meikäläinenkin pitää irtautua tasohyppelyn kahleista ja pelata jotain muuta genreä... 8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Forza HorizonScore

Forza Horizon

ARVIO. Kirjoittaja Joni Eriksson

Asemaansa kovaa vauhtia vakiinnuttava Forza-sarja haastaa Need for Speedin jättämällä suljetut kilparadat taakseen.Ladataan seuraavaa sisältöä