Suomi
Gamereactor
arviot
Forza Horizon 3

Forza Horizon 3

Autopelien paalupaikalla tuulettavan Forzan kolmas Horizon -sivuprojekti vie pelaajan kaahailemaan paahtavan kuumaan Australiaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pelaaja saapuu näyttävästi kaahaillen uusimman Horizon-festivaalin lähtökuopille fanien kirkuessa ympärillä. Tällä kertaa festivaalin vetäjän roolissa on pelaajan vastuulla tehdä Horizon-tapahtumasta kaikkien aikojen suurin ja makein koskaan. Näihin tavoitteisiin tähdätään tekemällä muun muassa näyttäviä PR-stuntteja, voittamalla hurjia autokisoja ja kasvattamalla katu-uskottavuutta ja fanilaumaansa.

Tehtävien välillä aasinsillan virkaa toimittava tarina hukkaa logiikkansa kuitenkin jo alkuintrossa, ja kokonaisuudesta jää vähän epäselvä kuva. Autoja vaihdellaan kuin sukkia huippuyksilöistä rantakirppujen kautta vanhoihin klassikoihin tehtävän vaatimusten mukaan, eikä seuraamuksista mainita kerättyä piste- ja fanimäärää enempää muuten kuin pikaisin onnitteluin. Turhat tarinalliset toppaukset on heitetty romuttamolle ja tyypilliseen autopelin tapaan fokus on puhtaasti autoilussa, ja sitähän sitten riittää.

Tehtäviä avautuu erilaisista kisailuista vaarallisiin temppuihin, joista mielenkiintoisina esimerkkeinä toimikoon helikopterin lennättämän jeepin takaa-ajo tai vauhtikisa tavarajunan kanssa. Ralleja ja temppuja ripotellaan pitkin karttaa, joka laajenee kisoihin osallistumisten myötä erittäin isoksi. Ajatuksena Australia tuntuu varsin yksitoikkoiselta kaahailualueelta, mutta siitä on yllättäen työstetty ilahduttavan monipuolinen kisakokemus. Alue mahdollistaa revittelyä muun muassa modernissa kaupungissa, vehreässä viidakossa, kostealla rannalla sekä paahtavassa erämaassa. Perinteisten teiden lisäksi kartta on täysin vapaasti ajettavissa, joten lääniä riittää valloitettavaksi myös muun muassa matalissa vesistöissä ja viljellyillä pelloilla.

Forza Horizon 3Forza Horizon 3
Tämä on mainos:

Forza Horizon 3:n sisäistä valuuttaa ansaitaan lähes kaikesta touhuilusta. Kisoihin osallistumisen lisäksi, pyörittäisitpä donitseja omakotitalon nurmikolla tai hyppäisitpä koristelammen yli, peli palkitsee sinut x-määrällä kahisevaa. Rahaa voi tuhlailla tietysti uusiin autoihin ja niiden suoritusta ja ulkonäköä parantaviin tarvikkeisiin. Tarjolla olevien muokattavien autojen määrän noustessa yli neljänsadan, alkaa vähemmän autopelejä pelanneilla pelaajilla silmissä sumenemaan. Onneksi pelistä löytyy Anna-niminen tekoälyavustaja, joka avittaa ratin takana olevaa pelaajaa kohti seuraavaa tavoitetta, jos pelaaja ei omalta ihmettelyltään siihen kykene.

Huumaavan autoilumäärän lisäksi pelistä löytyy järkyttävä määrä kaikkea muuta tekemistä monipuolisesta keräilystä pienen pieneen näpräilyyn. Kartta on täytetty kaikenmaailman keräilykohteilla, joita on hajotettavista tienvarsikylteistä salaisiin autonrassailulatoihin. Lisäksi autoja voi tietysti värittää ja teippailla suurella vaihtoehtomäärällä, joihin lukeutuvat valmistajien tehdasvärityksetkin. Pelissä olevan hörpäke- ja säätelymäärän ylettyessä maailman tappiin, minulle kuitenkin oleellisinta oli oman rekisterikilven tekstin valitseminen. Heti alkuun valittavan pelaajan ulkonäön ja kutsumanimen valinnassakin riittää valinnanavaraa mutta tämä optio tuntuu turhalle, sillä valintaansa voi muuttaa kesken pelin niin monesti kuin haluaa.

Pelin graafinen ilme on erittäin hiottua ja yksityiskohtaista vaikkei ongelmiltakaan vältytä. Vahvasti kontrastinen Australia esitellään kaikissa sateenkaaren väreissä dynaamisine valoineen ja varjoineen ja pelialue on pullollaan mahdollisuuksia. Kasvusto hajoilee ja taittuu kivasti auton alla ja vesi loiskuu iloisesti tahraten niin auton ikkunan kuin televisioruudunkin pisaroihin. Auto pitää ainakin hetkellisesti myös ansaitut kolhut ja naarmut kyljissään ja hiekkapöly tarttuu mukavasti ympäristöä varsin vaikutuksen tekevästi heijastaviin pintoihin. Kaupungit kuitenkin ovat autioita kävelijöistä, satunnaisia fanijoukkoja lukuun ottamatta, eikä heidän päälle voi edes ajaa. Sadekelit toki vaikuttavat teiden liukkauteen ja ulkonäköön mutta vallitseva sadepilvi tuntuu olevan ainoastaan juuri pelaajan auton yläpuolella ja vain auton kokoisena.

Pelin ajomallinnus on sopiva sekoitus ammattiautoilua ja arcade-kurvailua. Jopa kaikkien autoiluapujen ollessa päällä, autojen ohjattavuuksien välillä on selvää eroa. Meille noviiseille pelissä pärjääminen määräytyy enemmän valitun auton kuin pelillisen ajotaidon mukaan. Itse ainakin päädyin tähän lopputulokseen saadessani palkinnoksi jonkun tuliterän katuohjuksen, jolloin jäin kisassa auttamatta hännille. Tätä ennen kuin olin körötellyt 60-luvun Pulloperse-Volvolla voitosta voittoon. Tähänkin hätään onneksi pelin vastustajien vaikeustasoa voi säätää varsin laajalla skaalalla ja onhan toki pelissä myös varsin epäreilulta tuntuva takaisin kelaus optio, josta kehkeytyi minulle betoniseinien sijaan varsin läheinen tuttavuus. Peli pitää sisällään myös kliseisen kuminauhatekoälyn, joka tuntuu aktivoituvan vasta viimeisellä kierroksella, jolloin aikaisemmilla kierroksilla nähdyt vihollisten perät alkavat yllättäen tulemaan vastaan.

Tämä on mainos:

Forza Horizon 3 on laadukkaan autopelin lisäksi paljon kaikkea muutakin. Sopivan rennolla otteella kaahailua ja pientä puuhastelua sekoitteleva peli hulppeissa maisemissa tekee vaikutuksen monipuolisuudellaan. Pelin autoilun ulkopuolella oleviin aktiviteetteihin nimittäin saa helposti vierähtämään yhtä paljon aikaa kuin ratin takanakin. Pöyristyttävää sisältömäärää kasvattaa entisestään monipuoliset verkkopelimahdollisuudet joita Xbox One ja PC -pelaajat voivat nyt hyödyntää yhdessä ja ristiin. Microsoftin fuusioitumisyrityksistä kertoo myös monipuolinen Groove Music -toiminnan sisällyttäminen osaksi pelin kattavaa musiikkitarjontaa. Suosittelen siis myös vähemmän autopeleistä kiinnostuneille pelaajille kääntämään keulansa kohti Forza Horizon 3:a, sillä peli on laatunsa ja määränsä puolesta hintalappunsa väärti.

Forza Horizon 3
HQ
HQ
HQ
Forza Horizon 3
Forza Horizon 3
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Käsittämättömän paljon tekemistä, monipuolinen maailma ajettavaksi, hyvännäköinen
-
Kuminauhatekoäly, turha tarina, pienet graafiset ongelmat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Kim Orremark

Forza Horizon 2 on mielestäni parasta arcade-kaahailu, jota rahalla saa tällä hetkellä. Kyseessä on vain kivenkova fakta. Se onnistui ottamaan tiukan, realistisen sekä maanläheisen ohjausmekaniikan Forza Motorsport 5:sta ja yhdistämään sen sisältöä pursuavaan avoimeen maailmaan. Ajaessasi pienillä rannikkoteillä ympäri eteläistä Eurooppaa loistavan musiikin pauhatessa taustalla, koit ainutlaatuisen kokemuksen. Koit sekoituksen vailla vertaa, jossa oli mukana rata-autoilun huumaa kuorrutettuna Need For Speedin vauhtisokealla elämänkatsomuksella. Parasta kaikessa oli se, ettei kompromissit päässeet laimentamaan soppaa ollenkaan.

Luultavimmin tästä syystä kehittäjät Playground Gamesilla osoittivat lievää hermostuneisuutta julkistaessaan tulevan Horizon 3:sen kuluvan vuoden E3- messuilla. Minne edetä seuraavaksi, jos olet jo saavuttanut täydellisyyden? Ilmeisesti vastaus piilee sanoissa down under, sillä seuraavana on vuorossa Australia. Playground Games on onnistunut luomaan tähän mennessä suurimman hiekkalaatikkonsa, joka on vuorattu täyteen uusia autoja, tapahtumia sekä musiikkia. Kaikki tämä siinä toivossa, että Horizon 3 ylittäisi massiivisuudellaan hurjimmatkin odotukset. Tämä toiveiden pilvilinna vaan ei millään meinaa pysyä kasassa. Tai pysyy, mutta raappaukset varisevat seinistä, ja kattokin vuotaa.

Puran tähän alle yhden esimerkin: Saavutat kokemustason, jolla ansaitset mahdollisuuden voittaa autoja tai suuria summia rahaa. Sinulla on myös taitotasoja, jotka koostuvat kolmesta kykypuusta. Näillä kohotetaan pysyvästi omia abiliteetteja. Samaan aikaan festivaalipaikoillasi on omat tasonsa, jotka aikaa myöden kasvavat. Rahaa saadaan hankittua kisoista, joita voidaan muokata kaikkia parametrejä Blueprint- paperilla. Ai niin, älä unohda värvätä alinomaan uusia radioasemia tai palkata kuskeja kisaamaan puolestasi. Entä tuohen ansaitseminen vinyylien suunnittelulla tai keräilyautojen etsiminen hylätyistä ladoista? Äläkä edes aloita auton tuunaamisen mahdollisuuksilla. Nyt ei kuitenkaan sovi ymmärtää väärin. Sisällön rikkaus pelissä on hyvä asia, mutta idea piilee siinä miten se vaikuttaa kokonaisuuden tasapainoon. Forza Horizonin tarkoitus on aina ollut vapaan kaahailun painottaminen. Jos siihen tunkee järkyttävän määrän systeemeitä hengittämään niskaan, niin tottakai se vaikuttaa viihdyttävyyteen

Visuaalinen ilme on sanalla sanoen kaunis, mutta pelistä puuttuu edellisten osien vetävyys. Kaupunkien ilme ei ole ikonien, ja ympäristöt ovat jopa liian vaihtelevia saadakseen uskottavuutta nimiinsä. Muutamassa minuutissa kisaat sademetsästä erämaahan, tai aurinkoisesta rantatiestä suurkaupunkiin. Sillä ei ole väliä, paljonko kehittäjät ovat saaneet tungettua rajoitettuun määrään dataa. Siitä vain puuttuu sielua, jota löytyi esimerkiksi eteläisestä Euroopasta.

Forza Horizon 3 ei yllä samalle tasolle edellisen osan kanssa, mutta se ei tee siitä huonoa peliä missään nimessä. Itse asiassa se saattaa häpeään monet muut eturivin kaahailueepokset. Jos olisin töissä Sonyllä, Ubisoftilla tai EA:lla, tärisisin saappaissani juuri nyt. Horizon saaga kun nostaa rimaa jatkuvasti uusiin sfääreihin. Ei, Australia ei ole niin ikoninen paikka, ja monista systeemeistä tulee nopeasti puuduttavaa täytettä. Jos olet valmis sivuuttamaan nämä pikkuviat, Playground Gamesin massiivisella hiekkalaatikolla riittää tilaa rellestää. Puutteistaan huolimatta Horizon 3 näyttää vastustajilleen närhen munat.

9/10

Käyttäjäarviot

  • tiger80
    Erittäin hyvästä loistavaksi. Vaikka varmasti joidenkin mielestä pelisarjassa alkaa olemaan toiston makua, pienet parannukset siellä täällä... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Forza Horizon 3Score

Forza Horizon 3

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Autopelien paalupaikalla tuulettavan Forzan kolmas Horizon -sivuprojekti vie pelaajan kaahailemaan paahtavan kuumaan Australiaan.

Forza Horizon 3 tulee tiensä päähän

Forza Horizon 3 tulee tiensä päähän

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Virallisella foorumilla Playground Games on tehnyt tiettäväksi, että vuonna 2016 julkaistu Forza Horizon 3 on tullut tiensä päähän. Peli laajennuksineen poistuvat...

10 miljoonaa Forza Horizon 3 -pelaajaa

10 miljoonaa Forza Horizon 3 -pelaajaa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Kesällä uutisoitiin siitä, että Forza Horizon 3 oli onnistunut keräämään yhdeksän miljoonaa pelaajaa. Suunta on ollut edelleenkin nouseva. Luova ohjaaja Ralph Fulton on...

Forza Horizon 3 sai Xbox One X -tukensa

Forza Horizon 3 sai Xbox One X -tukensa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Playground Games ja Microsoft ovat julkaisseet Xbox One X -päivityksen Forza Horizon 3 -peliin. Aaron Greenbergin mukaan luvassa on 4K-kuvaa, josta toivottavasti saadaan...Ladataan seuraavaa sisältöä