Suomi
Gamereactor
arviot
Fracked

Fracked

Keskinkertaista virtuaalitoimintaa James Bondin hengessä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
FrackedFracked

Muutama kuukausi sitten julkaistu Frackedin demo ei suureksi pettymyksekseni ihan yltänyt kovien odotusteni tasolle. Nyt kuitenkin peli on tuotu kokonaisuudessaan markkinoille ja pääsen kokemaan sen täydessä potentiaalissaan. Ehkä se tästä lähtee.

Yllättäen peli käynnistyy samalla tavalla kuin demokin, eli täysin keskeltä tarinaa ja ilman selityksiä. Helikopterissa lentelevän tuntemattoman naisen opastuksella pelaaja laskettelee alas vuorta saaden lumivyöryn peräänsä. Siitä selviydyttyä ollaankin paukuttelemassa oudon näköisiä violetteja hahmoja käsiasein. Heppoisan dialogin avulla pelistä kehkeytyy jonkinlainen tehtävä hullun tiedemiehen maailmanloppusuunnitelman estämiseksi. Nopeasti käy kuitenkin selkeäksi, että höttötarinan tarkoitus on ainoastaan parsia kasaan erilliset toiminnantäytteiset tilanteet.

Silmistä kuvattu ja ainoastaan Move-ohjaimilla pelattava Fracked on vauhdikas yhdistelmä ammuskelua, laskettelua, kiipeilyä ja näiden yhdistelyä. Pelaajalla on käytössään käsiase ja konepistooli, joilla käydään vastaan vihollisarmeijoita. Myöhemmin taisteluun tulee lisänä kertakäyttöisiä erikoisaseita järeistä revolvereista kranaatinheittimiin. Taistelut käydään vapaasti liikuttavissa kentissä, jotka hyödyntävät muun muassa kiipeilyä ja vaijereiden avulla laskeutumista useissa kerroksissa tehden ammuskelusta hieman peruspyssyilyä rikkaampaa. Tarinan edetessä pelaaja myös laskettelee pitkin jyrkkiä mäkiä saaden niskaan moottorikelkkailevia pahiksia, joita voi napsia asein kuin James Bond konsanaan.

Tämä on mainos:

Kaikesta tästä menosta huolimatta Fracked on hieman vaisu kokemus. Fysiikan puute tekee toiminnasta lievästi ponnetonta. Vapaalla kädellä suojautuminen pinnoista tarttumalla on ideana mielenkiintoinen, mutta käytännössä hieman kummallinen ja helposti pois jäävä ominaisuus. Pelin rakenne on hyvin kliseinen toistaen jo lukuisia kertoja nähtyjä räiskintäpelikaavoja pomovastuksia myöten tarjoamatta mitään omaperäistä tai yllättävää. Vauhdikkaan laskettelun ja ampumisen yhdistelmästäkin päällimmäisenä pintaan nousee ainoastaan mahassa vellova päivällinen. Sentään Fracked ei lähde venyttämään sisältöään ja osaa puhaltaa pelin poikki materiaalin loputtua. Lopputekstit kun rullaavat jo päälle neljän tunnin ammuskelun jälkeen.

FrackedFrackedFracked

Pelin sarjakuvamainen ilme on kuitenkin plussaa. Rohkean vahva väritys ja sarjakuvatyyliin tussatut reunat näyttävät hyviltä virtuaalisesti saaden pelin erottumaan muusta massasta. Kentät eivät hohkaa tyhjyyttään ja hahmoissa on sopivasti yksityiskohtia (tosin samaisia malleja kierrätetään hieman liikaa). Demoa vaivanneet jäljessä tulevat räjähdykset ja ampuminen on korjattu, joten konepistoolilla röpöttäminen tuntuu miellyttävältä varsinkin aseen osuessa tarkasti tähdättyyn kohteeseen. Playstation 5 pyörittää peliä moitteetta, mutta kenttien väliset, hieman kesken toiminnan yllättävät lataukset, venähtävät huomiota herättävän pitkiksi.

Äänipuoli on aika vaatimaton, mutta onnistuu siellä missä pitääkin. Aseet paukkuvat mallikkaasti ja räjähdyksissä on voimaa. Perusasetuksilla tosin äänet on miksattu yllättävän hiljaiselle verrattuna musiikkiin. Ääninäyttely on lievästi puisevaa mutta hyväksyttävää kliseisen ja tyhjänpäisen dialogin kanssa. Pelin elektroääniraita raikaa sentään meneviä ralleja, jotka lyövät hyvää tahtia toimintaan.

Tämä on mainos:

Fracked ei vieläkään ole sitä parhainta virtuaalista toimintarymistelyä, mitä sen mainos antoi aikoinaan itsestään ymmärtää. Pelin demon ongelmista on kuitenkin otettu opiksi ja lopputuotos on, jos nyt ei mitään ihmeellistä, niin sentään perinteistä pyssyttelyä, mikä viihdyttää lyhyen läpipeluuaikansa. Perusmekaniikat ovat kohdillaan, ja toiminnallisuuden monipuolisuudessa riittää yritystä. Harmillisesti kliseisyys ja fysiikan puute tekevät menosta nopeasti unohdettavaa, jota pahoinvointi vielä ilkeästi varjostaa. Mutta huonomminkin olisi voinut käydä, ja jo pelkästään Bond-vibojen takia peliä kannattaa kokeilla (varsinkin toiminnallisista virtuaalikokemuksista kiinnostuneiden).

FrackedFracked
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Monipuolista toimintaa, omaperäinen grafiikka, hyvä musiikki
-
Kliseinen, fysiikan puute, höttöinen meno
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
FrackedScore

Fracked

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Keskinkertaista virtuaalitoimintaa James Bondin hengessä

0
Fracked

Fracked

ENNAKKO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Trailerinsa puolesta Fracked vaikuttaa olevan yksi vuoden lupaavimmista VR-kokemuksista. Ossi kokeili demoa.Ladataan seuraavaa sisältöä