Suomi
Gamereactor
arviot
Freedom Planet 2

Freedom Planet 2 on erinomainen tasoloikka Nintendo Switchillä

Söpöjen otusten toinen seikkailu on jälleen upeaa ja vauhdikasta toimintaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Sabrina DiDuron alun perin Sonic the Hedgehog -fanipeliksi kehittämä ja sittemmin omaksi projektikseen laajentunut Freedom Planet oli kymmenen vuotta sitten ehkä hieman yllättäväkin hitti. Peli menestyi jopa niin mainiosti, että jatko-osaa varten DiDuron ei tarvinnut enää turvautua Kickstarterin apuun, ja jatko-osaa sai kehitellä rauhassa edellisen pelin tuomien tulojen turvin. Pari vuotta sitten jatko-osa saikin julkaisunsa PC:llä, ja nyt viimeinkin on myös konsolien vuoro.

Freedom Planet 2 kertoo edeltäjänsä tapaan tarinaa kolmesta kaveruksesta: Lilac-dinosauruksesta, Carol-kissasta ja Milla-koirasta. Kertomus on suoraa jatkoa edelliselle osalle sijoittuen kolme vuotta myöhempään aikaan. Vaikka arkkivihollinen Brevon saatiin edellisellä kerralla nitistettyä, maailman rauha on jälleen järkkymässä outojen hyökkäysten seurauksena ja kaverusten kolmikko laitetaan jälleen asialle maailmaa pelastamaan.

Pelin alussa valitaan, ketä kolmesta hahmosta haluaa lähteä ohjastamaan, ja sitten mennään. Hahmot eroavat toisistaan pelillisesti. Lilac huitoo vihollisia hiuksillaan, Carol huristelee moottoripyörällä ja kynsii vastaantulijat siinä missä Milla loitsii kuutioita. Hahmojen pelattavuus eroaa toisistaan riittävästi, ja motivoi jo itsessään useampaan läpipeluukertaan.

Tämä on mainos:

Siinä missä ensimmäisessä Freedom Planetissa Sonic-vaikutteet näkyivät vielä selkeästi, kakkosessa on pyritty keskittymään enemmän pelin omaan identiteettiin. Siitä huolimatta kädenojennukset Segan suuntaan näkyvät edelleen ja erityisesti kolmannesta Sonicista on otettu innoitusta huolella. Se ei kuitenkaan haittaa yhtään, sillä Freedom Planet 2 on erinomaisen viihdyttävä kokemus. Vauhtia piisaa juuri sopivasti, ohjaus on tarkka ja ennen kaikkea kenttäsuunnittelu on erinomaista.

Sonicien tapaan kaikissa kentissä on erilaisia vempeleitä, jotka piristävät peliä yksi kerrallaan. Kaikenlaiset hissit, liikkuvat ja katoavat tasot sun muut on toteutettu kenttä toisensa jälkeen niin hauskalla ja omaperäisellä tavalla, että seuraavaan kenttään lähtiessä ei kertaakaan tarvitse pettyä ja tyytyä vain yhden idean toistamiseen. Sinänsä eteneminen nopealla vauhdilla ja silmukoista sun muista pallona suihkiminen on toki suoraa Sonicia, mutta edelleen hyvin toteutettuna.

Jokaisen kentän lopussa odottelee myös pomotaistelu, jotka nekin eroavat toisistaan joka kerta merkittävästi. Yleensä uuteen pomotaisteluun lähtiessä taistelun omaleimaiset kikat on opeteltava ensin, ennen kuin jutun juoni selviää. Pomot myös vaikeutuvat suhteellisen nopeasti. Kentät itse ovat sopivan haastavia kokonaisuuksia, joiden parissa ei nouse hiki, mutta joissa etenemistä on silti mietittävä. Pomot sen sijaan pistävät jo alkutaipaleen jälkeen huolimatonta pelaajaa välittömästi turpiin. Kikat keksittyään homma kuitenkin kerta toisensa jälkeen etenee. Vaikeustaso on toisin sanoen mainio. Turhautumiseen asti homma ei pääse etenemään, mutta vasemmalla kädellä läpsyttely ei tule missään vaiheessa kysymykseenkään.

Myös pelin toteutus on mallillaan. Pikseligrafiikka on piirretty ja animoitu mainiosti, minkä lisäksi myös musiikkiraidalla on muutama todellinen helmi. Esimerkiksi Shade Armoryn taustamusiikki on aivan erinomaisen metallinen biisi, jonka tahdissa pää nyökkää niin, että peli meinaa unohtua kokonaan. Pienenä miinuksena äänitehosteet eivät ole aivan muun pelin tasolla ja niitä laittaakin mielellään hieman hiljemmalle. Myös ääninäyttely on keskinkertaista, mikä paljon dialogia sisältävässä pelissä on harmillista.

Tämä on mainos:

Kaiken kaikkiaan kuitenkin Freedom Planet 2 on suorastaan hämmentävän kovaa kamaa. Pelattavuus ja kenttien suunnittelu ovat niin erinomaista jälkeä, että pelistä ei meinaa päästää irti millään. Pelaaminen on yksinkertaisesti aivan älyttömän hauskaa. Jotain uutta tulee koko ajan vastaan, eikä seikkailu todellakaan pääse loppumaan kesken, joten jos nämä sanat eivät riitä ostosuositukseksi, eivät sitten mitkään. Vähänkään tasoloikan lajityypistä piittaaville Freedom Planet 2 on lähestulkoon pakkohankinta, ja kyllä tätä kehtaa kohderyhmän ohella muillekin täysin siemauksin suositella. Loistavaa jälkeä!

Freedom Planet 2
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Pelattavuus, erinomaiset kentät, hyvin toteutettu vaihtelu, viihdyttävä ja hauska kokonaisuus
-
Äänitehosteet ja ääninäyttely eivät pärjää muulle toteutukselle
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä