Suomi
Gamereactor
arviot
Friday the 13th: The Game

Friday the 13th: The Game

Kun on perjantai ja 13. päivä, jotain kauheaa tapahtuu.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Friday the 13th The Game perustuu saman nimiseen ja varsin tunnettuun teinikauhuelokuvien sarjaan, joka alkoi kultaisella 1980-luvulla. Pelin on tuottanut alkuperäisen kauhuelokuvan ohjaaja, ja pelin ääniraidasta vastaa elokuvien alkuperäinen säveltäjä. Tähän päälle rahoitusta haettiin innokkailta faneilta Kickstarterissa. Peliin on siis selvästi uhrattu niin vaivaa kuin intohimoakin.

Omalla tavallaan kyseessä on hyvin yksinkertainen peli, joka siirtää elokuvien idean moninpeliksi. Jason Vorhees hiippailee Crystal Laken alueella nuorisoa lahdaten. Yksi pelaaja laitetaan (melkein) kuolemattoman sarjamurhaajan saappaisiin, ja muut 1-7 pelaajaa koettavat paeta tai selviytyä. Kesän aikana tulossa on myös yksinpeli, mutta toistaiseksi tarjolla on vain niin sanottu epäsymmetrinen moninpeli. Nimitys johtuu siitä, että ottelun osapuolet ovat niin epäsuhtaiset.

Jasonin muihin verrattuna lähes ylimaallisten voimien vuoksi kyse on enemmänkin yön yli selviämisestä. Keinoina ovat joko pakeneminen tai matsin loppuun saakka kestäminen, joka päättyy noin 20 minuutin jälkeen. Mitään erityistä voittoruutua ei ole, mutta erilaisten asioiden tekemisestä palkitaan kokemuspisteillä selviytymisen lisäksi. Jasonilla pelatessa saa yleensä enemmän pojoja, ja lisäansioiksi tietenkin lasketaan tehtyjen tappojen määrä. Luovuudesta saa lisätunnustuksen. Valittu lähestymistapa luo enemmänkin leikkikenttämäisen tunnelman kilpailullisen moninpelin sijasta.

Jasonia ei yleensä kannata yrittää tappaa, mutta sekin onnistuu. Vaatimuksena on naishahmolla pelaava pakenija, jolla on päällään Jasonin äidin vanha paita. Tällä tavalla Jason muuttuu tunteelliseksi. Tarpeen on myös Tommy Jarvis, jota ohjaa paikalle kutsumisen jälkeen yksi jo henkensä heittäneistä pelaajista. Näistä kikoista huolimatta Jasonin kellistäminen on hyvin vaikeaa.

Tämä on mainos:

Selkein pakenemiskeino on etsiä polttoainetta, autonavaimet ja akku. Jokaisessa kartassa on kaksi autoa, joilla pääsee pakenemaan. Toinen kärry on kaksi- ja toinen nelipaikkainen. Toisin sanoen autolla pakeneminen edellyttää pelaajien välistä yhteistoimintaa. Auton liikkeelle saamisen jälkeenkin voi vielä hukka periä, sillä Jason pystyy lyömään kärryn nokkaa sammuttaen näin auton hetkeksi. Näin ollen veneellä pakeneminen saattaa olla parempi idea: Jasonin on vaikeampi jahdata pakenijoita, ja kartan ulkopuolelle pääsee helpommin vesireittiä.

Pakenijoiden on otettava huomioon kaikenlaisia asioita, kuten kestävyys eli stamina, pelko, äänet ja niin edelleen. Valittavana on peräti kymmenen erilaista hahmoa, joiden tilastot vaihtelevat. Pelin kuluessa saa avatuksi erilaisia kykyjä pakenijoille ja Jasonille. Kerätyillä pisteillä avataan perk-kykyjä, joista saaduilla keinoilla on yleensä hintansa. Esimerkiksi ansojen parempi vältteleminen saattaa tehdä pelaajan hahmosta hitaamman.

Friday the 13th: The Gamen ehkä ärsyttävin piirre paljastuu, jos kuolee liian aikaisin. Kesken kaiken henkensä heittänyt voi poistua pelistä saamatta 800 pisteen palkkiota loppuun suorittamisesta. Toinen vaihtoehto on seurata muiden tekemisiä. Toisten seuraaminen on viihdyttävää, mutta silti melko usein huomaa vain lopettavansa pelin päästäkseen itsekin mukaan seuraavassa matsissa.

Friday the 13th: The GameFriday the 13th: The GameFriday the 13th: The GameFriday the 13th: The Game
Tämä on mainos:

Monet hankkinevat pelin päästääkseen riehumaan Jasonina, mutta kovinkaan usein siihen ei saa tilaisuutta. Tämä johtuu siitä, että roolit jaetaan satunnaisesti ja näin ollen saattaa joutua pelaamaan koko illan pääsemättä kertaakaan Jasonin saappaisiin. Molemmat roolit ovat silti viihdyttäviä, ja Gun Media on onnistunut luomaan epäsymmetrisen moninpelin varsin onnistuneesti.

Jasonilla pelaaminen on sekä tyydyttävää että haastavaa. Käytössä olevilla keinoilla fiilistelyn lisäksi on muistettava, että pakenijat pitäisi saada hengiltä 20 minuutin kuluessa. Tähän voi käyttää esimerkiksi paikasta toiseen tapahtuvaa materiansiirtoa. Jason on melko hidas, joten yllätys on myös keskeinen elementti onnistumisessa. Osan tappokeinoista voi laittaa päälle valikoista, ja nämä ovat kaikessa ylitse lyödyssä brutaaliudessaan hauskaa katsottavaa.

Vaikuttavinta koko pelissä on ehkä se, miten uskollisesti elokuvista tutut maisemat on mallinnettu. Camp Crystal Lake, Packanack Lodge ja Higgins Haven näyttävät kaikki tutuilta täynnä 80-luvun tunnelmaa. Musiikki on erittäin tunnelmallinen kattaus, ja Jasonin lähellä ollessa kuultavat lurautukset jäävät mieleen. Graafisesti Friday the 13th The Game ei ole alansa kärkeä. Kasvomallinnus saa pakenijat vaikuttamaan vahamaisilta, joka näyttää hölmöltä.

Jokaisessa kentässä on yksityiskohtainen kartta, jonka löytämisen jälkeen saa hyvän kokonaiskuvan paikasta. Tämä onkin keskeinen edellytys ottelussa menestymiselle. Kartalla on nähtävissä monenlaista mahdollista tekemistä, ja tämä innostaa pelaamaan samoja kenttiä yhä uudestaan.

Ongelmiksi voidaan laskea kankea ohjaus varsinkin ikkunaa tai ovea suljettaessa. Tämä muodostuu erityisen ärsyttäväksi silloin, kun olisi tarkoitus saada jotain nopeasti aikaan paineen alla. Liikeanimaatio näyttää sekin kankealta. Pelatessa monet käyttävät kuulokemikrofonia. Ne pelaajat taas, joilla ei luuria päässään ole, ovat lähes kykenemättömiä yhteistoimintaan.

Kokonaisuutena Friday the 13th The Game on riittävän hyvin tehty ja viihdyttävä peli, joka miellyttää varsinkin elokuvasarjan faneja. Kehittäjä aikoo omien sanojensa mukaan tukea peliä julkaisun jälkeen korjauksilla ja päivityksillä. Tulossa on ainakin lisää karttoja ja yksinpeli.

Friday the 13th: The GameFriday the 13th: The GameFriday the 13th: The GameFriday the 13th: The Game
Friday the 13th: The Game
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Kummallakin puolella pelaaminen on hauskaa, hyvät kentät, monia tavoitteita, äänimaailma, tunnelma, uskollinen lähdemateriaalille
-
Kankea ohjaus, tarvitsee teksti-chatin, liian aikaisin kuoleminen on mälsää, graafisesti vaatimaton
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Ossi Mykkänen

Uusin taival elokuvien ikoniselle sarjamurhaajalle, Jason Vorheesille, alkaa pelimaailmassa tunnelmallisesti VHS-häiriöiden saattelemana. Puhki kuluneiden pelintekijälogojen jälkeen kuvasta tulee yllättäen tarkka, joka syö alustettua fiilistä. Kuitenkin Jasonin jäkisnaamarin lähikuva ja kuuluisat "mah mah tshih tshih" -henkoilut palauttavat nopeasti tunnelmaan. Perjantain 13 -elokuvien ystävänä odotukseni ovat todella korkealla.

Harmillisesti suurin osa odotuksista lässähtää alkuvalikossa: kyseessä on pelkkä moninpeli. Tämähän tarkoittaa sitä, ettei pelissä juuri juonta ole. Toisaalta ei sitä koskaan elokuvissakaan ole liioin ollut. Toimintaan keskittyminen ja ajatus leirinvetäjien jahtaamisesta on kuitenkin varsin omaperäinen moninpelissä, joten eikun lahtaamaan.

Friday the 13th: The Game osoittautuu yllättävän monipuoliseksi toimintapeliksi. Ensinnäkin mahdollisuus olla ensimmäistä kertaa Perjantai 13. -pelissä niin jahtaava kuin jahdattavakin edellyttää täysin erilaista strategiaa riippuen siitä, kummalle puolelle päätyy. Myös tunnelma vaihtuu saalistajan hurmoksesta saalistettavan kauhusäikyttelyyn, joka tuo kivaa vaihtelua kokonaisuuteen. Tämän lisäksi, kun molemmilla puolilla on omat erikoiskykynsä tai tehtävänsä, riittää puuhailtavaa paljon verrattuna tyypillisiin moninpeliräiskintöihin.

Graafisesti hyvin keskivertoinen ilme istuu juuri sopivasti pelissä olevaan 80-luvun slasher-tunnelmaan. Bugeja riittää moneen lähtöön. Onneksi meno on sen verran brutaalia, etteivät ne tunnelmaa kaada. Päinvastoin ehkä enimmäkseen juuri huvittavat bugit luovat tarvittavaa camp-henkeä synkässä ilmapiirissä.

Yksi suurimmista ongelmista Friday the 13th: The Gamessa on juurikin sen rakenne olla pelkkä moninpeli. Tekniseltä kantilta palvelimet toimivat vaihtelevasti, ja pelisessioista suurin osa ajasta kului pelkästään auloissa odotellessa. Pahinta oli, kun pitkänkin odotusajan jälkeen peli saattoi vain heittää ulos palvelimelta takaisin alkuvalikkoon. Tämän lisäksi pelisessiot ovat 20-minuuttisia. Jos siis on leirinvetäjän roolissa, ja Jason pistää lihoiksi ensimmäisen viiden minuutin sisällä, voi odottavan aika käydä pitkäksi. Ja leirinvetäjän rooliin päätyy useammin kuin toivoisikaan. Jokainen pelaaja haluaa ehdottomasti olla Jason, koska se on kerrankin mahdollista. Joka pelissä on vain yksi Jason, joten arpaonni suosii jokseenkin harvoin kahdeksan pelaajan joukosta. Kolmen tunnin pelisessioni aikana sain vain kerran saalistaa Jasonina riippumatta siitä, oliko ottelu täynnä pelaajia vai ei. Tämä oli varsin turhauttavaa, sillä niinkin kutkuttavaa kuin hengissä leirinvetäjänä selviäminen onkin, Jasonilla lahtaaminen on huomattavasti nautinnollisempaa.

Friday the 13th: The Game on ristiriitainen tapaus. Pelin äärellä on hauskaa, ja tunnelma on pitkälti kohdallaan. Näistä asioista nauttiminen vaatii kuitenkin paljon maltillista odottelua palvelinauloissa ja tuuria sen suhteen, että palvelimet ylipäänsä toimivat. Vaikka leirinvetäjän housuissa pelkääminen on jännää puuhaa, pääsee Jasonina meuhkaamaan liian harvoin. Puheet yksinpelin lisäyksestä kesällä tulevan päivityksen myötä elättelevät toivoa pelin pidemmästä eliniästä. Nähtäväksi jää.

6/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä