Suomi
Gamereactor
arviot
Frostpunk

Frostpunk

Kylmääviä päätöksiä maailmanlopussa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Frostpunk tarjoaa kirjaimellisesti ja kipeästi kylmää kyytiä sen ensimmäisistä hetkistä alkaen. Maapallo - tai ainakin tapahtumapaikkana toimiva Iso-Britannia - on peittynyt loputtoman lumen alle, ja viimeiset eloon jääneet kamppailevat päivittäin lämmön ja ruokansa eteen. Ryhmä selviytyjiä on onneksi paikantanut Generaattorin Lontoon ulkopuolella, jonka voisi kenties vielä saada käyntiin.

Sotateemaisesta This War of Mine -ahdistussimulaattorista tuttu 11 bit Studios jatkaa poikkeuksellisten aihealueiden parissa. Studion läpimurtohitti käsitteli sotaa sen jalkoihin jääneiden siviilien näkökulmasta Frostpunkin viedessä kaupunginrakentelun äärimmäisiin olosuhteisiin. Lämpötilan laskulla ei näytä olevan mitään rajaa, ja pieni -40 asteen hytinä muuttuu kädenkäänteessä sormet jäädyttäviin lukemiin.

Mekaanisesti peli muistuttaa rajoittunutta kaupunginrakentelua, jossa kaikki pyörii syvänteen keskellä olevan Generaattorin ja sen tuottaman lämmön ympärillä. Mitä kauemmas siitä joutuu rakentamaan tai keräämään resursseja, sitä onnettomampia ja sairastumisalttiimpia ihmisistä tulee. Pelaajan tehtävänä onkin laajentaa turvallisten alueiden kokoa, rakennusten lämmöneritystä ja resurssien keräämistehoa niin nopeasti kuin mahdollista - jos rajalliset raaka-aineet sen vain sallivat.

Puun, hiilen ja vastaavien raaka-aineiden lisäksi itse selviytyjät toimivat eräänlaisina resursseina. Työläiset voi pistää duuniin melkein mihin vaan, mutta vaikeimpiin tehtäviin tarvitaan erityiskoulutettuja insinöörejä. Insinöörien työnkuva vaihtelee oikeasti koneiden rakentamisesta lääkärin tehtäviin, joten nimitys on hieman hämäävä. Lapsityövoiman käyttöönotto tulee lähes heti ajankohtaiseksi ja Frostpunkin kaikkien muiden päätösten tapaan valinta on vaikea. Lisätyövoima saattaa olla kriittistä koko yhteisön selviämisen kannalta, mutta lasten laittaminen aikuisillekin ankariin työolosuhteisiin on moraalisesti vähintään arveluttavaa. Maailma ja sen tapahtumat avautuvat hiljalleen tiedustelupartioiden tutkiessa Generaattorin lähiympäristöä tarjoten kipeästi kaivattuja lisäresursseja kaupungin kasvattamiseen.

Tämä on mainos:
FrostpunkFrostpunkFrostpunkFrostpunk

Vaikeisiin valintoihin kannattaa kuitenkin tottua, sillä lämpötilan laskiessa, resurssien huvetessa ja yleisen ilmapiirin kiristyessä pelaaja joutuu vastaaviin tilanteisiin jatkuvasti. Ahdistavimmat päätökset koskevat esimerkiksi sairaiden selviytyjien päästämistä kaupunkiin jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa, jossa ruoka ja muut resurssit ovat tiukassa. Jättääkö 20 ihmistä käytännössä varmaan kuolemaan, vai ottaako riski ja kuormittaa hajoamispisteessä olevaa yhteisöään työkyvyttömillä?

Frostpunkin lumen ja jään peittämät maisemat ovat erittäin kauniita katsoa. Työläisten tallaamat reitit piirtyvät lumeen ja lämmönlähteiden hehku valaisee muuten lähes valkoista maisemaa oranssiksi. Kylmiä näkymiä tuetaan hyvin jään narskuntaa ja hyytävää tuulta sisältävällä äänimaailmalla. Erinomainen peli, jos pahimmilla kesähelteillä kaipaa pientä eskapismia.

Peruskampanjan läpipeluu kesti noin 12 tuntia ja se meni - hieman yllättäen - laakista läpi. Kaupungin moraali laski vain muutamaan otteeseen hälyttävälle taholle ja ajoittain resurssipula vaikeutti hengissä selviytymistä vaikeissa tilanteissa. Lajityypin hyvin tunteva pärjää hyvin, kunhan vaan ei lähde keulimaan liikaa rakentamalla ylettömästi tai unohtamalla jonkin raaka-aineen keruun. Pelin läpäisyn jälkeen peli tarjoaa uusia skenaarioita hieman erilaisilla voittoehdoilla ja aloitustilanteella. Frostpunkin pelaaminen kannattaakin ottaa siltä kantilta, että antaa mennä vaan sen sijaan, että jatkuvasti lataisi tallennuksia "optimoidun" pelin toivossa. Se "makrotason" kokemus ei ole yhtä ahdistava kuin This War of Minen "mikrotaso", koska yksittäisistä henkilöistä kykenee hieman etääntymään vaikeita valintoja tehdessä.

Tämä on mainos:

Frostpunk on hieno ja erilainen versio perinteisestä kaupunginrakentelupelistä, vaikka sisältääkin paljon genren perusominaisuuksia resurssien keruusta teknologiapuuhun ja niin edelleen. Se on pelillisesti kevyempi moniin muihin rakentelupeleihin verrattuna, mikä voi olla subjektiivisesti sekä hyvä että huono asia. Studio on nyt osoittanut kykynsä kahdessa eri genressä, joten siltä on lupa odottaa mielenkiintoisen ahdistavia pelikokemuksia myös jatkossa.

FrostpunkFrostpunkFrostpunkFrostpunk
HQ
HQ
HQ

Testattu Jimm's Gamer Gold 1070 V3 -pelitietokoneella. Tehomasiinan tarkat lisätiedot löydät täältä.

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Ilmapiiri ja tuore ote, ilmaston mallinnus, kaunis katsella ja kuunnella, moraaliseettisesti raskas
-
Pelillisesti kevyt, hivenen helppo perustasolla
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
FrostpunkScore

Frostpunk

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

Kylmääviä päätöksiä maailmanlopussa

0
GR Livessä tänään Frostpunk

GR Livessä tänään Frostpunk

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Frostpunk julkaistiin PC:lle huhtikuussa 2018, ja Gamereactorin arvion pääsee lukemaan täällä. Nyt peli on saatu myös konsoleille, joten on aika ottaa uusi katsaus...Ladataan seuraavaa sisältöä