Suomi
Gamereactor
arviot
Gradius V

Gradius V

Gradius V on todellinen retropeli niin hyvässä kuin pahassa. Ulkoasultaan tutun turvallinen sivuttaisräiskintä on aivan liian vaikea satunnaiselle pelaajalle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Gradius V on täysiverinen klassinen kaksiulotteinen sivulta kuvattu ammuskelupeli. Tarkoituksena on lentää vasemmalta oikealle erinäköisiä ja -kokoisia vihulaisia suolaten ja niiden lukuisia ammuksia väistellen.

HQ

Selviytyminen ei kuitenkaan ole yhtä helposti tehty kuin sanottu, sillä peli on säälimättömän vaikea. Vihollisten ja niiden ammusten määrä on pahimmillaan henkeäsalpaava ja turvaa niistä saa vain muutamien pikseleiden tarkkuudella. Siinä missä vastaavat klassikkopelit, kuten Armalyte tai R-Type, innostavat pelaajaa opettelemaan vihollisten liikkeet ulkoa mahdollisimman korkeiden pisteiden toivossa, Gradius V vaatii sitä vain pitääkseen pelaajan hengissä. Useamman tunnin hikisen vääntämisen jälkeen selvisin vain toisen kentän loppuviholliseen asti, vaikka vaikeustaso oli jo asetettu helpoimmalle ja kaikki mahdolliset lisäelämät olivat käytössä. Pelin vaikeustaso ohittaa reilusti sen pisteen, jossa mielenkiinto vaihtuu turhautumiseksi kuoleman käynnistävän lakonisen piikittelyn säestämänä.  
 
Gradius V ei ole retrohengessä tehty uusi peli tai edes remasteroitu vanha klassikko. Se on 11 vuotta vanha Playstation 2 -peli ja sen valitettavasti huomaa, vaikka alustana oli tällä kertaa PS3. Vaikka alun terveysvaroitus liiallisesta pelin tuijottamisesta on miellyttävän retrohenkisesti toteutettu, väärässä kuvasuhteessa oleva suttuinen alkudemo paljastaa, ettei pelille ole tehty minkäänlaista kasvojenkohotusta. Aikanaan se on edustanut graafista loistoa parhaimmillaan, mutta nyt isolta ruudulta tarkisteltuna yksinkertaiset 3D-mallit epätarkoilla tekstuureilla saavat pelin näyttämään pitkälti vain rumalta. Harmillisesti ja ihmetyksekseni pelin kolmiulotteista maailmaa ei ole hyödynnetty millään tavalla, vaan mielenkiintoiset perspektiivimuutokset ja lentelyt syvyyssuunnissa ovat esillä vain välivideoissa.  Kokemusta ei myöskään paranna sutaisten tehty PS3-käännös, joka saa ruudun nykimään liiallisten vihollisparvien edessä. 
 
Kolikkopelimäinen alkuruutu credit -listoineen ja kliseisine äänineen on kuitenkin oiva ponnahduslauta nostalgiamatkalle. Menussa on valittavana muutama eri pelimoodi tarinavetoisesta seikkailusta erilaisiin haaste-peleihin. Tarina tarjoilee lukuisia kertoja aikaisemminkin kerrottua, mutta aina yhtä hymyn suupieliin tuovaa sankarihehkutusta uhrauksista ja taistelusta kaiken tuhoavaa pahaa vastaan. Pelin kenttäsuunnittelut mukailevat tätä suitsutusta osittain, sillä pidemmän päälle tasot tarjoilevat vain erilaisia tapahtumia ja paikkoja joissa ököjä ammutaan. Isompien vihollisaaltojen lahtaus palkitaan kerättävillä palikoilla, joiden avulla alukseen saa esimerkiksi lisää tykkejä tai enemmän nopeutta. Näillä avuilla ei kuitenkaan pitkään juhlita, sillä kuoleman korjatessa kaikki lisävarusteet kaikkoavat. Löysä ohjattavuus saa aluksen tuntumaan liian raskaalta ja hitaalta päälle painavien vihollisaaltojen edessä. Tällaisiahan pelit olivat aikanaan, mutta pelatessa kaipasin esimerkiksi Resogun -tyylisten nykypelien veitsenterävää pelattavuutta, joka mahdollistaa salamannopeat reagoinnit muuttuviin tilanteisiin.  
 
Hetken jo suuressa nosteessa olleeseen retropelibuumiin Gradius V sopii kuin pikseli Pacmanin suuhun. Se muistuttaa onnellisesta nuoruudesta, jossa pelihalli söi viimeisetkin lantit taskusta ja kotikonsoli vei kaiken mahdollisen vapaa-ajan yöunineen. Aika kuitenkin kultaa muistot, sillä näin kovaa pöllytystä en muista saaneeni sitten jäädessäni kiinni pahanteosta lapsena.  

Gradius VGradius V
Kuvat alkuperäisestä PS2-versiosta.
Gradius V
Gradius VGradius VGradius VGradius V
Tämä on mainos:
Gradius VGradius V
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Autenttinen retrotunnelma, huoliteltu kenttäsuunnittelu, monipuoliset vihulaiset
-
Järkyttävän vaikea, remasteroinnin puute, hutaistu PS3-käännös
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Gradius VScore

Gradius V

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Gradius V on todellinen retropeli niin hyvässä kuin pahassa. Ulkoasultaan tutun turvallinen sivuttaisräiskintä on aivan liian vaikea satunnaiselle pelaajalle.Ladataan seuraavaa sisältöä