Suomi
Gamereactor
arviot
Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V (Xbox Series X)

Lähes kymmenen vuoden ikäinen peli toimii edelleen vahvana suunnannäyttäjänä vapaan maailman seikkailupeleille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Huippusuosittu Grand Theft Auto V on taas täällä, jos se ikinä on mihinkään lähtenytkään. Vuoden 2013 hittipeli kääntyy alkuperäisen julkaisunsa jälkeen nyt jo kolmannelle konsolisukupolvelle, jotta PC-pelaajien nauttimat graafiset mahtavuudet saadaan laajemmaltikin ihasteltavaksi. Koska kyseessä ei ole varsinaisesti kuin kasvojenkohotus alkuperäispeliin, Grand Theft Auto V:n uutta graafista päivitystä syynää entistä tarkemmin. Lisäksi viimevuotisen GTA-trilogian julkaisukompurointi leijuu edelleen lähimuistissa. Vieläkö lähes kymmenvuotisessa pelissä voi riittää potkua ihastuttamaan pelikansaa?

Grand Theft Auto V heittää pelaajan eläväiseen Los Santosin kaupunkiin ja sitä ympäröivän San Andreaksen kuntaan. Nokkelasti kirjoitettu tarina poukkoilee sujuvasti kolmen taparikollisen edesottamusten välillä sitoen yhteen perhe-elämää, rikoksia ja ystävyyttä väkivaltaisesti väritetyssä vauhdikkaassa kerronnassa. Onnistuneesti kypsää huumoria ja aikuismaisia aiheita tarjoileva peli ihastuttaa toinen toistaan mieleenpainuvimmilla tilanteilla ja hahmoilla.

GTA-pelit ovat olleet avoimen maailman seikkailupelien edelläkävijöitä jo Grand Theft Auto III (Rockstar, 2002) -ajoista lähtien. Grand Theft Auto V:n vuosien kehitystyö ei ole mennyt hukkaan, sillä lähes kymmenen vuoden iästä huolimatta peli tuntuu edelleen tarjoavan ehkä eläväisimmän ja autenttisimman vapaan maailman koettavaksi. Pelaaja pystyy vapaasti suhaamaan kolmen päähenkilön puuhailun välillä tehden kymmeniä pää- ja sivutehtäviä sekä satoja erilaisia aktiviteettejä aina huvipuistoilusta kalastukseen ympäri hervottoman suuren pelialueen. Tarjolla on varastettavaksi kaikki mahdolliset ajoneuvot maalla, merellä ja ilmassa tehtävien toteutukseen ja hervoton määrä aseistusta tuhon kylvämiseen. Maailma on pullollaan tekoälyhahmoja jokaiselle toimialalle, jotka omien päivittäisten puuhailujensa lomassa reagoivat aidon oloisesti pelaajan toimintoihin aina karkuun juoksemisesta riidan haastamiseen. Näin vakuuttavassa maailmassa ajan saa kulumaan helposti annettujen tehtävien ulkopuolellakin ainoastaan kaupungin kuhinaa seuratessa varsinkin, kun sinne kylvää kaaosta mitä monipuolisimmin keinoin.

Tämä on mainos:
Grand Theft Auto V

Jos tarina on jo tullut koettua ja vapaaseen samoamiseen maailmassa haluaa lisämaustetta, Grand Theft Auto V:n ohella päivityksen koki myös pelin maailmaan sijoittuva Grand Theft Auto Online. Onlinen maailmassa on vähemmän tekoälyhahmoja kuin peruspelissä, mutta tyhjempiä katuja täyttävät nyt muut ihmispelaajat ympäri netin. Tässä erillisessä nettipelissä pelaajan tehtävänä on laittaa pystyyn rikollisorganisaatio ja saada se kukoistamaan San Andreaksen alueella. Tähän pyritään suorittamalla lukuisia erilaisia tehtävänantoja joko muiden pelaajien kanssa tai näitä vastaan. Online-puoli onkin pitänyt Grand Theft Auto V:n sisältöä tuoreena tuomalla uusia tehtäviä, hahmoja ja tapahtumia pelaajille jatkuvalla syötöllä. Eri teemaisten rikollisaktiviteettien parissa on mitä hullumpia toimeksiantoja kaikilla mahdollisilla kulkuneuvoilla ja aseilla, mitä maailmasta löytyy.

Graafisen ilmeen lisäksi Grand Theft Auto Online koki uudistuksia pelillisesti päivityksen myötä. Mukana on täysin uusi hahmonluontityökalu ja neljästä erilaisesta lähtökohdasta aloitettava opastava urapolku kohti rikollista elämäntyyliä. Valittavana on Executive-, Gunrunner-, Nightclub owner ja Biker-lähtökohta, joiden lähestyminen bisneksen hoitamiseen vaihtelee ylemmän tason lankojen vetelystä aina omien käsien likaamiseen ruohonjuuritasolla.

Grand Theft Auto VGrand Theft Auto V
Tämä on mainos:

Grand Theft Auto V oli jo julkaisussa erittäin näyttävän näköinen. Masteroinnin jäljiltä oikeastaan ainoastaan hahmojen kasvot kielivät enää siitä, että kyseessä voisi olla hieman vanhempi tuotanto. Itse maailma kaikissa upeissa yksityiskohdissaan saa jälleen kerran ihastusta osakseen loistaessaan näyttävämpänä kuin koskaan 4K-tarkkuudella. Pitkälle siintävään piirtoetäisyyteen mahtuu ällisteltävää eläväisestä kaupungista aina roskiksen päällä hyppivistä kissoista taivaalla lentäviin uutiskoptereihin saakka. Autenttisen valaisujärjestelmän avulla peli näyttää parhaimmillaan lähes fotorealistiselta, joskin enemmän pelatessa pientä laatuheittelyä yleisilmeessä on havaittavissa. Dynaamisen mallinnuksen ansiosta pelaajan toiminta jättää näkyvästi jälkensä maailmaan. Yksityiskohtien määrä oikein häkellyttää, kun perinteisten auton renkaiden jälkien lisäksi esimerkiksi veret pysyvät hahmon paidalla, pinnat heijastelevat ympäristöä, ajoneuvot pysyvät likaisina ja naarmuisina toimintojen jäljiltä ja niin edelleen. Näin yksityiskohtainen, eläväinen ja realistinen pelimaailma varsinkin tällaisessa mittakaavassa vapaasti koettavana ja näin näyttävänä on kyllä todellinen saavutus, jonka pariin uppoutuminen menee jo terapiasta. Xbox Series X pyörittää komeutta kaikilla herkuilla 60 kuvan ruudunpäivitysvauhtia mukisematta, ja aikaisemmin pelikokemusta jarrutelleet lataustauot on saatu typistettyä lähes olemattomiin.

Pelin äänimaailma ei kyllä jää yhtään häviölle graafisesta ilmeestä. Maailman äänet ovat suoraan kuin mistä tahansa suurkaupungista liikennemeluista hahmojen välisiin huvittaviin keskusteluihin saakka. Aseet paukkuvat reippaan yliampuvasti ja kulkuneuvojen moottorit hyrräävät jokainen omien nuottiensa mukaisesti. Pelin legendaariset hahmot ovat pitkälti upean ääninäyttelyn ansiota. Jokainen pelissä vastaan tuleva hahmo on tulkittu niin antaumuksella ja aidonoloisesti, että vastaavanlaista voisi odottaa suoraan oikean kaupungin kadulta. Keskusteluissa ei säästellä paukkuja ollenkaan, vaan hahmot lataavat täyden laidallisen hävyttömyyksiä ja kaikkea mitä sylki suuhun tuo aina siihen pisteeseen saakka, että posket punoittavat kaiken nauramisen ohella. Juuri tämän takia pelin hahmojenvälinen kemia onkin niin mainiota seurattavaa. Erityismaininta lähtee näyttelijä Steven Oggille, jonka ääni tekee hulvattoman hauskasta kaistapää Trevor Philipsistä yhden legendaarisimmista pelihahmoista ikinä. Ammattimaisen ääninäyttelyn ohella Grand Theft Auto V tuo ehkä kaikkien aikojen ikonisimman ja monipuolisimman ääniraidan kuunneltavaksi, mikä ei ole itsestäänselvyys ottaen huomioon aikaisempien GTA-pelien upeat musiikit. Pelaaja voi kanavasurffailla lukuisista eri aihepiirien radiokanavista ja kuunnella kovimmat hitit tyylilajista kuin tyylilajista. Listahittien soiton yhteydessä radiossa tulee vastaan myös toinen toistaan huvittavampia keskusteluja ja mainoksia, jotka saavat aina nauramaan järjettömyydellään ja nerokkuudellaan.

Grand Theft Auto VGrand Theft Auto V

Jo yhdeksän vuotta vanha versio Grand Theft Auto V:stä ansaitsee kaiken mahdollisen suitsutuksen, joten siitä vielä paranneltu versio on yksinkertaisesti riemuvoitto. Jos nyt jotain jäi masteroinnista hampaankoloon niin hahmojen kasvot eivät ole ihan muun ilmeen tasolla ja pientä heittelyä kokonaisilmeessä on havaittavissa aina silloin tällöin. Masteroinnin yhteydessä olisi ollut myös hyvä tilaisuus säätää auton ohjausta hieman vähemmän herkäksi kuin mitä se nyt on, mutta toisaalta muihin autoihin nojailu ja rälläily pitkin seiniä onkin juuri erityisen hauskaa puuhaa. Kokonaisuutena kuitenkin GTA V on edelleen malliesimerkki pelin mahtavuudesta, kun siihen oikeasti laitetaan aikaa ja rahaa. Yksityiskohtien määrä, eloisa kaupunki, realistinen ilme ja mahtava tarina eivät yksinkertaisesti voi jättää ketään kylmäksi. Ja kun soppaan heitetään vielä Online, jossa uutta pelattavaa ja haastetta riittää maailman tappiin, kyllä tätä kokonaisuutta voi vain suositella. Yksinkertaisesti Grand Theft Auto V on tämänkin vuoden paras peli, joka jokaisen pitäisi kokea.

Grand Theft Auto V
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Laaja, eläväinen ja vapaasti koettava maailma, yksityiskohtien määrä, upeat grafiikat, mahtava tarina ja hahmot, hauskaa ja monipuolista menoa loputtomiin
-
Hieman vanhentuneet hahmojen kasvot, pientä laatuheittelyä ilmeessä, herkkä auton ohjattavuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • CubaLibre
    Moraali tarkoittaa yleistä käsitystä oikeasta ja väärästä. Kaiken tarinankerronnan perimmäinen tarkoitus on tutkia ihmistä moraalisten... 10/10
  • modernipoika
    Grand Theft Auto V Päätin vihdoin ja viimein tehdä arvion pitkästä aikaa, ja tottakai vuoden 2013 odotetuimmasta ja yhdestä parhaimasta... 10/10
  • lurikka32
    Täytyy myöntää että olin pikkuriikkisen pettynyt joihinkin asioihin gta v:ssä. Ryöstöt eivät olleet mielestäni niin mahtavia kuin olin... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Grand Theft Auto VScore

Grand Theft Auto V

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Jotain on tehty oikein, kun sama peli julkaistaan kolmatta kertaa ja netti sulaa riemusta. Myyntiennätyksiä rikkonut Grand Theft Auto V on viimein saapunut PC:lle.Ladataan seuraavaa sisältöä