Suomi
Gamereactor
arviot
Gravel

Gravel

Milestonen arcade-rallissa on menneiden aikojen makua.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ajopelien fanit janoavat vauhtia, ja juuri sen ansiosta Milestonen arcade-rallipelistä voi nauttia.

Gravelin uratila on rakennettu fiktiivisen Off-Road Masters -televisiosarjan ympärille. Idea on viimeisen päälle perinteinen: ajamalla kerätään tähtiä, joilla puolestaan avataan uusia kisoja. Mitä paremmin ajaa, sitä enemmän tähtiä saa. Ajoittain vastaan tulee pomotaisto jonkun pelin nimekkään hahmon kanssa.

Pomotaistot, tai oikeastaan pomorallit, on ainakin esitelty näyttävästi. Esimerkiksi Scott Parker soittaa ilmakitaraa räjähdyksien säestämänä. Moinen tuntuu hölmöltä, ja se asettaa tunnelman koko muulle pelille. Gravel on siis hieman poikkeava verrattuna Milestonen aiempiin peleihin tässä suhteessa.

Uratila on kaikesta huolimatta hyvin rakennettu. Menneiden aikojen makua on ilmassa runsaasti, mutta toisaalta virkistävästi tarjolla ei ole suurikokoista avointa maailmaa. Toisin sanoen kisojen välillä ei tarvitse ajella mainoksia katsellen ja kokemuspisteitä keräillen. Gravel on jaettu 15 erilliseen jaksoon, joiden aikana erilaiset kisat käydään. Meno on helposti omaksuttavissa ja ymmärrettävissä, eikä pelaaminen ole tylsää.

Tämä on mainos:

Erilaisten kisatyyppien lisäksi mukana ei ole oikein mitään, joka erityisesti joukosta erottuisi. Luvassa on siis perinteisiä ralleja, aika-ajoja, eliminointikisoja ja "smash-upeja", joissa täytyy yksin ajaen törmätä oikeisiin kohteisiin tietyssä ajassa. Smash-up vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta, ja selvästi kokonaisuuden parasta antia.

GravelGravelGravel

Milestonen tapa hahmonkehityksen suhteen on Gravelissa mukavan selkeä. Ei ole erilaisia uusia autoja ostettavaksi, osia hankittavaksi tai maalauksia ansaittavaksi. Kaikki tapahtuu tähtiä kartuttamalla, ja kun kokemuspisteitä on koossa tarpeeksi, pääsee osallistumaan seuraavaan kisaan.

Autojen ohjauksen ja ajamisen tuntumat eivät ole lähelläkään simulaatiota. Meno on tietoisesti tehty pelihallimaiseksi rällättelyksi, joka tuo mieleen Sega Rallyn tai Motorstormin. Autosta riippumatta ajaminen tuntuu Gravelissa aina suunnilleen samanlaiselta. Milestone olisi kuitenkin voinut antaa ajokeille hieman enemmän massan tuntua.

Tämä on mainos:

Milestonen menneitä ajopelejä ovat muun muassa Ride, Ride 2, Moto GP ja WRC (aina WRC 4 -peliin saakka) eivätkä tuotokset ole koskaan olleet sieltä kauneimmasta päästä graafisesti. Eivät siis ainakaan vertailussa lähimpien kilpailijoiden Polyphony Digitalin, Playground Gamesin tai Ghost Gamesin kanssa. Autoista puuttuu yksityiskohtia, ja valaistus jättää paljonkin parantamisen varaa. Toisaalta peli rullaa sujuvasti, joka onkin teknisesti se Gravelin paras ominaisuus.

Musiikki on sen sijaan jokseenkin karmeaa. Luritukset ovat yleensä kuin Spice Girls heavy metal -bändin olisi perustanut, joten kannattaa pelata kokonaan ilman musiikkia. On silti sanottava, että kokonaisuutena Gravel on nautittava peli. Grafiikan maltillisuudesta ja musiikin laadusta huolimatta kyseessä on hieman retroon vivahtava arcade-rallipeli, joka keskittyy hauskuuteen. Myös pelin rakenne on selkeä ja helppo ymmärtää. Autoissa saisi kuitenkin olla hieman enemmän massan tuntua.

GravelGravelGravel
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Ajaminen on nautinnollista, vauhdin tunne, hyvät ajoradat, erilaiset pelimuodot
-
Kehno grafiikka, ajamisesta puuttuu massan tuntua, karmea musiikki
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Tero Kerttula

Milestonen pojilla oli Gravelin suhteen hyvä ja hieno ajatus. Puhdasverisistä arcade-rälläyksistä on aina pulaa, joten mikäpä sen mukavampaa kuin paahtaa soralla menemään murehtimatta muusta kuin tiellä pysymisestä ja sijoituksesta. Ikävä kyllä idea on jäänyt puolitiehen.

Päälle päin Gravel tarjoaa kivan perinteisen kaahailukokemuksen. Neljästä ympäristöstä on saatu paljon erilaisia ratavaihtoehtoja irti, ja autovalikoima on oikein tyydyttävä. Radat ja autot avautuvat hiljalleen etenemisen myötä ja erilaiset kisamuodot tarjoavat kivasti vaihtelua.

Arki iskee kasvoille kuitenkin varsin äkkiä. Jostain kumman syystä Milestone ei sitten kuitenkaan ole uskaltanut lähteä täysillä arcade-linjoille, vaan kokonaisuus on jälleen kerran yritys sekoittaa realismia ja yksinkertaisempaa kaahailua. Sinänsä kiva, mutta jos toiveissa oli kiitää kurveissa kahva edellä miljoonaa, joutuu pettymään.

Ajomallinnus on tuttua Milestonea, eli horjuvaa ja kelluvaa vähän sinne päin ajelemista. Vauhdin tunne on toisaalta kohdillaan. Silloin kun mennään lujaa, se todella tuntuu ja pelottaa. Jälkimmäistä siksikin, että ajokki ei koskaan tunnu olevan täysin näpeissä. Horjuvan ohjauksen lisäksi radalla pysymistä vaikeuttaa todella aggressiivinen tekoäly. Konekuskit runttaavat kylkeen kyselemättä, joten nykyään ilmeisesti pakollisena ominaisuutena olevaa takaisinkelausnappia saa painella kisojen aikana tuon tuostakin.

Vauhdikkuuden hintana peli on myös aika mitäänsanomattoman näköinen. Unreal Enginestä huolimatta yleisilme on yksinkertainen ja tylsä. Hurjasta ilotulituksesta ei todellakaan voida puhua. Ääniraidalla pauhaa aivan yhtä mitäänsanomaton rokettirolli.

Sinänsä Gravel on ihan pelattavaa perusrallia, mutta liian monet palikat ovat edelleen hakusessa. Tällainen kaahailu kaipaisi ehdottomasti enemmän väriä ja räjähdyksiä. Kokonaisuus on aivan liian keskinkertainen ja moneen kertaan nähty. Kun ajomallinnuskin on mitä on, syitä tarttua Graveliin ei ole montaa.

5/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Tältä Gravelin moninpeli näyttää

Tältä Gravelin moninpeli näyttää

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Milestone on julkaissut trailerin, jossa näytetään tulossa olevia moninpeliominaisuuksia ajopeli Graveliin. Single Racen ja Championshipin ohella pelaajat voivat valita...

0
GR Livessä tänään autoilupeli Gravel

GR Livessä tänään autoilupeli Gravel

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Tänään GR Livessä ajetaan kovaa, sillä työn alla on hiljan julkaistu autoilupeli Gravel. Gamereactorin arvion voi lukea täällä. Liity mukaan katsomaan ja kommentoimaan...Ladataan seuraavaa sisältöä