Suomi
Gamereactor
ennakot
Guitar Hero Live

Guitar Hero Live

Instrumenttivetoiset musiikkipelit tulevat taas. Selvitimme mitä uusi Guitar Hero tarjoaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Guitar Hero: Warriors of Rockista on nyt vierähtänyt viisi vuotta, ja muoviset kitarat ovat keränneet siitä saakka pölyä nurkassaan. Nyt on kuitenkin uuden ajan aamunkoitto, ja Guitar Hero Liven luvataan palauttavan natinan, naksunnan sekä musiikillisen hauskanpidon pelaajien olohuoneisiin. Kävin tutustumassa tähän uuteen haastajaan sen kotikentällä, Freestyle Gamesin studiolla Britanniassa.

Freestyle on jo viides studio tämän pelisarjan kimpussa, mutta se on kehittänyt Activisionille aiemmin muun muassa molemmat DJ Hero -pelit. Tämän ansiosta studiolla osataan uusien ohjaimien kehittäminen, joka on tullut tarpeeseen, sillä klassinen kitaraohjain on vedetty osin uusiksi.

Freestylen kanssajohtaja Jamie Jackson, jonka autotallissa tämänkin ohjaimen prototyyppi syntyi, kertoi heidän halunneen päästä pois vanhojen muoviskittojen lelumaisuudesta. Ensimmäinen Activisionille lähetetty mallikappale oli suurempi ja raskaampi kuin edeltäjänsä, ja siinä oli useita oikeita instrumentteja heijastelevia yksityiskohtia esimerkiksi helmiäisupotusten muodossa.

Tämä kieltämättä komea kapine, jota pääsin itsekin hypistelemään, olisi kuitenkin maksanut pari sataa kappaleelta, joten ulkoasusta jouduttiin karsimaan. Lopullisesta versiosta näkee kuitenkin edelleen prototyypin perinnön, eikä se todellakaan ole enää lelumainen kuin aiempien pelien aikaan.

Tämä on mainos:
Guitar Hero LiveGuitar Hero Live

Miinuksena on tietenkin se, ettei vanhoja kitaroita voi enää käyttää Guitar Hero Liven kanssa, mutta uudistus saattaa olla sen arvoinen. Vanha viiden napin rivistö on muuntautunut kahdeksi kolmen napin riviksi, jotka on asetettu päällekkäin. Tämä on tietenkin ensisijaisesti siunattu laupeudentyö pelaajien pikkurilleille, mutta se mahdollistaa myös aiempaa uskottavamman soittomekaniikan.

Kuusi nappia saattaa kuulostaa haastavalta, mutta niitä ei kannata kauhistua, sillä osassa pelin vaikeustasoista käytetään vain yhtä nappirivistöä molempien sijasta. Kahden rivistön tuntuma on kuitenkin todella tyydyttävä, ja myös kaltaiseni rähmäkäpälä selvisi 80 prosentin paremmalle puolelle pienen totuttelun jälkeen. Rämpyttely tuntui selkeästi ranteessa jälkeenpäin, mutta toivon mukaan kyseessä oli vain huono ote ja kokemuksen puute, eikä laajempi ergonominen ongelma.

Ohjaimen tapaan myös itse peli on vedetty uusiksi. Guiter Hero Liveä hallitsee aiempaa aikuisempi ilme. Poissa ovat piikkilanka, liekit ja vanha logo, ja suurimpana uudistuksena ovat tietenkin oikeiden ihmisten kera kuvatut yleisöt sekä bändikumppanit, joista peli on saanut nimensäkin.

Tämä on mainos:

Freestyle on upottanut mittavan määrän aikaa ja vaivaa tämän rokkitodellisuuden luomiseen. Peli sisältää useita eri lavoja, joissa kaikissa on oma fiiliksensä, intiimistä klubimeiningistä huikeaan stadikkarokkaukseen saakka. Nämä kaikki on luonnollisesti myös kuvattu useaan kertaan, koska Livessä yleisö ja bändikumppanit reagoivat pelaajan suoritukseen dynaamisesti.

Kitarasankarin huomio on tietenkin ensisijaisesti ruudun keskellä kulkevissa "nuoteissa", mutta täytyy myöntää, että buuaus ja käsimerkit nostavat kiperien tilanteiden kuumotuksen aivan uudelle tasolle. Kehittäjien mukaan nämä komeat ja varmasti kalliit taustamateriaalit on tuotettu ensisijaisesti luomaan yleistä elävän musiikin tunnelmaa sekä viihdyttämään kotiyleisöä bilepelaustilanteissa, mutta he uskovat, että myös pelaaja pystyy keskittymään niihin enemmän, kunhan taidot kehittyvät ja biisit tulevat tutummiksi.

Tämä on varmasti tottakin, mutta se nostaa esille mahdollisen ongelman. Biisien lisäksi pelaaja oppii myös videopätkien sisällön, joten samat tuuletukset ja elehtimiset tulee nähtyä uudestaan ja uudestaan. Tämä ei ole välttämättä ideaalista peligenressä, jossa samoja suorituksia perinteisesti vedetään useita kertoja.

Oli miten oli, pelin taustamateriaali on todella laadukasta settiä ja sitä katselee ainakin aluksi mielikseen. Liike ja häsääminen eivät myöskään vieneet liikaa huomiota nuoteista. Tunnelmaa tukee pikkutarkka äänisuunnittelu, jossa peliin valikoiduista kappaleista on nokkelasti feikattu liveversioita. Myös yleisön metelöinti on nauhoitettu jokaista kappaletta varten erikseen, joten mukana on mm. biiseihin sopivaa yhteislaulua. Kaiken lisäksi tämä äänimaailma muuttuu sen mukaan missä kohtaa lavaa kitarasankari sattuu viipottamaan, joten live-tunnelmaa piisaa kerrakseen.

Guitar Hero LiveGuitar Hero Live

Live-osio on kuitenkin vain yksi osa Guitar Hero Livestä. Toisen, mittavamman osion muodostaa GHTV, joka on eräänlainen musiikkitelevision ja Guitar Heron omintakeinen sekasikiö. Kun peli julkaistaan, tarjolle tulee kaksi kanavaa, jotka soittavat musiikkivideoita tauotta ympäri vuorokauden. Pelaaja voi loikata kitaransa kera mukaan milloin tahansa, vaikka biisin kesken, ja suoritus päivittyy pistetaulukoihin, jotka elävät reaaliajassa jo kappaleen aikana.

Kanavilla on luonnollisesti hieman erilaiset profiilit, ja niissä esitettävät "ohjelmat" keskittyvät tietynlaisiin genreihin. Ne jotka eivät malta odottaa, voivat aina ostaa biisin välitöntä soittoa varten pelinsisäisellä valuutalla tai oikealla rahalla.

Tämä onkin yksi Guitar Hero Liven ongelmallisimmista ominaisuuksista. Vaikka siinä pystyykin kehräämään kasaan pelinsisäistä valuuttaa hyvillä suorituksilla, täytyy pelissä kuitenkin olla jonkinlaisia kynnyksiä, että oikealla rahalla ostamista kannattaa edes laittaa vaihtoehdoksi. Kehittäjät hakevat tällä hetkellä sopivaa tasapainoa hinnoitteluun, ja suoraan sanottuna sen täytyy osua todella nappiin toimiakseen. GHTV:n biisejä ei myöskään voi ostaa oman pysyvän kokoelmansa osiksi, vaan ne täytyy joka kerta ostaa uudestaan, jos ei siis ole valmis odottamaan, että ne sattuvat taas kohdalle osana kanavien rotaatiota.

Freestyle haluaa itsekin Guitar Hero Livestä nimenomaan bilepeliä, mutta mikä bilepeli se semmoinen on, jossa laajempaan biisivalikoimaan pääsee käsiksi tippa kerrallaan? Studio on ratkaissut tämän ongelman bilelipulla, jonka lunastamalla saa koko valikoiman käyttöönsä rajoitetuksi ajaksi. Paljonko nämä liput maksavat ja kauanko niillä saa soittaa on toistaiseksi mysteeri.

Saatan olla vanhanaikainen, mutta itse haluaisin lyödä kerran rahaa pöytään ja saada sitten soitella mitä haluan, kuinka kauan haluan. Kehittäjien mukaan uusi sukupolvi kokee asiat kuitenkin toisella tapaa, eivätkä nämä ilmeisesti enää halua omistaa mitään. Guitar Hero Live on siis GHTV:n osalta palvelu, ei tuote. Kenties kehittäjät ovat oikeassa ja olen itse vain ajastani jäljessä. On kuitenkin syytä huomioida, että peliin ei varsinaisesti tulla julkaisemaan lisäreitä, vaan kaikki uusi sisältö ilmestyy aina GHTV:n valikoimiin, omistamisen ulottumattomiin.

Toinen GHTV:n mahdollisista ongelmakohdista on tietenkin se, että se nojaa täysin striimaukseen, joten nettiyhteyden on parempi olla kunnossa, jos aikoo nauttia laajemmista biisivalikoimista. Pelin teknologia toimii ilmeisesti jotakuinkin samalla logiikalla kuin esimerkiksi Netflix, eli kuvan laatu tipahtaa automaattisesti jos bittivirta yskii ja rytmi katkeaa vasta viimeisenä.

Tokihan Live-puolelta löytyy jo nyt yli sata julkistettua biisiä, ja lista vain kasvaa ennen julkaisupäivää, joten vaikka verkko pätkisikin, löytyy pelistä aina soiteltavaa tämän perusvalikoiman verran. Se ei kuitenkaan paljoa lämmitä, jos haluaisi päästä käsiksi uunituoreeseen sisältöön. Peli ei myöskään ole taaksepäin yhteensopiva edellisten GH-pelien biisien kanssa.

Jos toistaiseksi unohdetaan verkkohuolet ja mahdolliset harmittavat ostomallit, vaikuttaa Guitar Hero Live hauskalta, hyvin tehdyltä ja modernilta musiikkipeliltä, joka on selkeästi edistyneempi versio edeltäjistään. Saatan olla vannoutunut Rock Band -entusiasti, mutta odotan tämän reissun pohjalta Guitar Heron paluuta suurella mielenkiinnolla.

Guitar Hero Live
HQ
HQ
HQ
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live
Guitar Hero Live

Aiheeseen liittyviä tekstejä

5
Guitar Hero LiveScore

Guitar Hero Live

ARVIO. Kirjoittaja Arttu Rajala

Kitarasankarit hyppäävät live-lavalle! Onko Guitar Herossa enää puhtia vai pistetäänkö paluukiertue pussiin alusta pitäen?Ladataan seuraavaa sisältöä