Suomi
Gamereactor
arviot
Halo 4

Halo 4

Legendat eivät koskaan kuole. Myös Halo-saaga jatkuu, vaikka pelisarja on karannut luojansa Bungien käsistä. Microsoftin kehitystiimi 343 Industries on nyt paljon vartijana, kun aikamme merkittävimpiin pelisarjoihin kiistatta lukeutuva Halo saa toisen trilogiansa. Näin se alkaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

"Herää, Chief". Avaruuslaiva Forward Unto Dawnin hylky on ajelehtinut muukalaisplaneetan lähelle sijoittuneen Covenant-laivaston keskelle. Kryotankissa säilytettyä sankariamme tarvitaan jälleen. Halo 4:n juoni käsittelee tekoälykumppani Cortanan henkistä kamppailua ikääntymisestä johtuvaa rappeutumista vastaan, jota voisi verrata mielisairauteen. Samalla koko ihmiskuntaa uhkaa uusi vaara menneisyydestä, kun UNSC:n joukot kohtaavat Covenant-liittoumaa vuosituhansia kehittyneemmän Forerunner-rodun. Tarina tasapainoilee henkilökohtaisen ja herkän sekä eeppisen maailmanpelastuksen välillä, ja molempien tyylilajien fanit saavat varmasti rautaisannoksen saagaa.

Tarina etenee pääosin "lennossa" Chiefin ja Cortanan välisenä dialogina. Lisäksi kenttien välillä päästään nautiskelemaan välinäytöksistä, jotka ovat huipputasoa niin graafisesti kuin kerronnallisestikin. Jen Taylor onnistuu Cortanan roolissa, vaikka toimenkuva mielipuolen tekoälyn tulkitsijana ei varmasti ole helppo. Vuorosanat painautuvat pelaajan aivokoppaan tällä kertaa myös loistavan kasvoanimaation saattelemana, mikä tekee ihmeitä kerronnalle. Oikeastaan ainoa "säröääni" kuuluu UNSC Infinityn komentajan Sarah Palmerin suusta. Hänen ääninäyttelystään nimittäin vastaa Jennifer Hale, joka loisti Mass Effectin naispuolisena Shepardina. Näyttelijät toki vetävät montaa roolia, ei siinä mitään. Siltikin aivojen synapsit menevät totaalisen solmuun, kun komentaja Shepa... ei kun Palmer puhuu.

Halo 4
Uusi maailma uusine vaaroineen odottaa - mutta fyysisesti augmentoitu supersotilas Master Chief on aina valmis toimintaan. Avuksi tarjotaan muutamia uusia aseita ja ajokkeja.

Vajaan kymmenen tunnin mittainen yksinpeli on mukaansatempaava vuoristorata-ajelu, joka vie Chiefin kumppaneineen täysin uuteen ympäristöön. Halo 4 sijoittuu mystiselle Requiem-planeetalle. Matkalla soditaan paitsi tuttuja elitejä, grunteja ja jackaleja vastaan, myös kohdataan uuden Prothean-rodun jalkaväkeä. Taattuun Halo-tyyliin taistelut vaihtelevat lentoaluksien ja ajoneuvojen tulivoimalla jyräämisestä taktisempaan mies avaruusoliota vastaan -lähikärhämään. Rytmitys pysyy läpi kampanjan hyvänä, eikä toiminta ikinä junnaa liian pitkään samanlaisena. Muutama uusi ase ja kulkupeli tuovat myös tuoreita säväyksiä toimintaan, joskaan mitään mullistavaa ei Halo 4 peruskaavaan tuo. Suurin mielenkiinto kohdistuu Promethean-vihulaisiin, joiden esittämien uusien jippojen opettelussa riittää sopivasti tekemistä.

Tämä on mainos:

Vihollisen tekoälyyn ei ole tullut selkeitä parannuksia. Pahikset eivät edelleenkään osaa etsiä näkökentästä häipynyttä pelaajaa, vaan jäävät töllistelemään paikoilleen, vaikka suojan taakse kyykkäisi kesken tulitaistelun. Tämä ei kuitenkaan ole suuri moka pelin tempon ja sarjan aiemman tason huomioiden. Lisää sitä samaa hyvää kamaa voisi olla nelososan motto.

Halo 4Halo 4
Moninpeli jakautuu kilpailulliseen Infinityyn ja tarinavetoiseen Spartan Opsiin. Infinityn puolelta löytyy mm. uudistettu Infection-moodi, jossa "tartunnan saaneet" soturit muuttuvat Floodiksi. Parasiitti on tällä kertaa syrjäytetty kampanjasta.

Kampanjan jälkeen - kuten peli itsekin toteaa - taistelu on vasta alkanut. Spartan Ops jatkaa Halon tarinaa yksinpelitaisteluiden hiljennyttyä syytämällä viikoittain joukon lisätehtäviä Xbox Liven välityksellä. Näitä voi räiskiä läpi yksin tai yhdessä kolmen kaverin kanssa. Ensimmäinen viikkoannos koostuu noin parinkymmenen minuutin rähinöistä. Pienenä pettymyksenä taistelukentät on napattu suoraan yksinpelikampanjasta, joskin etenemissuunta on muutettu ja vihollisasettelua on vaihdettu. Spartan Ops -toiminta kartuttaa kokemuspisteitä samaan pooliin normaalin moninpelin kanssa, joten kokemustasoa voi nostaa ja uusia aseita sekä varusteita haalia ilman varsinaiseen nettipeliin heittäytymistä.

Halo 4
Tunnelmallisen valaistuksen ohella myös upea äänimaailma hivelee aisteja. Suomenkielisten tekstien ansiosta dialogissa pysyy kärryillä englantia taitamatonkin, mutta käännöksen pois kytkeminen käy vain hankalasti konsolin alueasetuksista.
Tämä on mainos:

Pelattavuus on ollut Halo-sarjan ase jo ensimmäisestä, vuonna 2001 julkaistusta osasta lähtien. Nelonen ei petä tällä saralla. Kontrollit ovat partaveitsenterävät, ja ohilaukauksista voi syyttää vain itseään. Mekaniikkoihin on kuitenkin tehty joitakin päivityksiä. Halo: Reachissä debytoineet panssarivoimat on yhdistetty Halo 3:n poimittaviin varusteisiin. Lopputuloksena on valtava määrä vaihtoehtoisia tapoja antaa omalle Spartan-hahmolleen lisää puhtia. Soltun voi varustaa kahdella aseella, plasmakranaateilla, rakettirepulla, röntgenkatseella ja vahvemmalla energiakilvellä. Tulivoima on ennennäkemätön, mutta samalla kentältä poimittavien aseiden merkitys vähenee. Tietty arvaamattomuus ja epätasaisuus on poissa, piti siitä tai ei. Nyt leijonanosa taisteluista paukutellaan kiväärein. Lisäksi Halo 4 palkitsee ensimmäistä kertaa sarjassa tappoputkista Call of Dutyn tapaan. Verkkosota on muuttunut, ja Halo astuu askeleen tai pari "modernin räiskintäpelin" suuntaan.

Vasta muutama vuosi sitten koottu 343-tiimi on joutunut vaativan tehtävän eteen Bungien manttelinperijänä. Vaikka yleissilmäyksellä nelososasta välittyy tietty varman päälle pelaaminen, pienetkin hienosäädöt nettipeliin saavat aikaan isoja muutoksia. Toisille muutos voi olla tervetullut asia, mutta veteraanit saattavat nyrpistää moninpelin kehityssuunnalle. Joka tapauksessa Halo 4 on erittäin tuhti räiskintäpaketti ja kokonaisuutena arvoisensa startti uudelle trilogialle. Edeltäjänsä meriitit huomioiden, se on paljon sanottu.

Katso alta moninpelitraileri

HQ
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
Halo 4
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Yksinpelikampanjan tarina, valtavasti sisältöä, timanttinen pelattavuus
-
"Modernisoitu" verkkosota, Spartan Ops ei lunasta kaikkia lupauksia
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Petter Hegevall
Halo 4 on epäilemättä ollut kuumottava hanke Microsoftille ja 343 Industriesille. Kun lopputekstit rullaavat, ruudulle ilmestyy teksti, jossa studio kiittää Halo-faneja malttamisesta ja lupaa jatkaa työtään sarjan parissa. Mukava juttu, mutta myös selvä viesti siitä, että uuden osan julkaisu ilman Bungien osallistumista on ollut pelottava ajatus.

Halo 4 on kuitenkin hyvä. Itse asiassa se on todella hyvä. Siinä yhdistyvät tiukka pelattavuus, upea grafiikka, rikas sisältö, herkullinen suunnittelu ja erinomainen äänimaailma. Tästä huolimatta muutamat epäkohdat vaativat tulla huomioiduiksi. Vaikka tarina kuolevasta Cortanasta ja täysin uudesta planeestasta on tyylikkäästi kerrottu, jättää se silti hieman toivomisen varaa. Seikkailu loppuu turhan äkisti, pelatessani en tiennyt tarkalleen, mitä tässä nyt olisi tarkoitus pelastaa, eikä pelistä välity aivan samanlaista majesteettista tunnelmaa, mitä erityisesti ensimmäinen Halo huokui. Pidän uudesta vihollisrodusta, mutta toivoin, että vastapuolta olisi myllätty vielä enemmän. Mitä moninpeliin tulee, Halo 4 pälyilee tarpeettomasti Call of Dutyn suuntaan. Pelimekaniikat ovat äärettömän hyvin hiottuja, monipuolisia ja tasapainoisia, mutta samaan aikaan tappoketjujen ja leimojen keräily tuntuu vähän turhalta. Kiitos Forge-editorin näistä voi kuitenkin päästä eroon, mikä lopulta tekee moninpelistä briljantin sekoituksen laatuaineksia. Halo 4 on hienosti toteutettu ja kielii vahvasti siitä, että 343 kykenee astumaan Bungien saappaisiin. 8/10

Käyttäjäarviot

  • veikkah
    Hei. Eli minulla olisi arvostelussa yksi tämän vuoden odotetuimmista peleistä: Halo 4. Ensin näin perustietoina mainittakoon, että Halo 4... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Halo 4Score

Halo 4

ARVIO. Kirjoittaja Eerik Rahja

Viiden vuoden odotus on viimein ohi. Master Chief tekee näyttävän paluun Halo-sarjaan uuden kehittäjän sorvaamana.Ladataan seuraavaa sisältöä