Suomi
Gamereactor
arviot
Hitchhiker - A Mystery Game

Hitchhiker - A Mystery Game

Mysteerien murtamista maanteillä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Hitchhiker - A Mystery GameHitchhiker - A Mystery Game

Hitchhiker on tänä keväänä Switchille ilmestyneiden Genesis Noirin ja Say No! Moren rinnalle helposti huristeleva indiehelmi, joka ei pyytele outouttaan tai taiteellisia onnistumisiaan anteeksi yhtään keneltäkään. Hitchhiker käynnistyy, kun muistinsa menettänyt Copernicus-päähenkilö pääsee tienvarresta mitä erilaisimpien kuljettajien ja ajopelien kyytiin - matkan tarkoitus ja määränpääkin selviävät kilometrien karttuessa.

Pelaajan ohjaama Copernicus ei pääse missään vaiheessa varsinaisesti auton rattiin, vaan seuraa tarinan etenemistä etupenkiltä kulloisenkin kuskin vierestä. Pelkääjän paikalla patsastelu ei kuitenkaan käy ollenkaan tylsäksi, sillä kukin kuskaaja on melkoinen suupaltti, ja runsasta dialogia sitten piisaakin. Meno muuttuu Twin Peaks -tasoiseksi surrealistiseksi suhaamiseksi varsin äkkiä, kun kyse on luonnollisesti vähän isommista asioista kuin pelkästä peukalokyytien kalastelusta Yhdysvaltojen maanteillä. Juonipaljastusten vuoksi välttelen tämän ihmeemmin tarinan kulmakivien kääntelyä, mutta ihailin Hitchhikerin ajo kerrallaan aukenevan juonen monikerroksisuutta ja yllättävyyttä, kun edellisten kyytien tapahtumat ja juttutuokioiden teemat lipuvat mukaan myös uusiin kohtaamisiin. Viiden eri kyydin pituudet liikkuvat jossain puolen tunnin ja tunnin välimaastossa, ja automaattisesti itseään tallentavan Hitchhikerin tarinaa voi seurata lyhyemmissäkin pelisessioissa.

Graafisesti Hitchhiker ei ole erityisen näyttävä teos, vaikka kuskeihin onkin valettu kiitettävästi persoonallisuutta ja eloakin jäykähköistä animoinneista huolimatta - hahmojen ääninäyttelijät suoriutuvat rooleistaan varsin tasaisesti. Sitä vastoin auton ulkopuolella rullaavat maisemat ovat aika karua katsottavaa. Copernicus joutuu nimittäin pelkääjän paikalta käsin lukemaan erään kaupunkimiljöön katukylttejä eräässä suunnistuskohdassa ja toisessa kohtauksessa seuraamaan tulikärpäsparvea kameran linssin läpi. Pelillisesti ympäristön kanssa vuorovaikuttaminen piristää kyllä kokonaisuutta, mutta kolholta näyttävä maailma ei varsinaisesti ole kutsuvimmasta päästä.

Tämä on mainos:
Hitchhiker - A Mystery GameHitchhiker - A Mystery GameHitchhiker - A Mystery Game

Hieman yllättäen alkavat toimintakohdat saavat pelin jakelemaan ohjeita varsin innokkaasti, joten pienen yllättymisen jälkeen pelaaja tietää onneksi suunnilleen, mitä pitäisi seuraavaksi tehdä. Auton hansikaslokeroissa ja Copernicuksen repussa olevien esineiden käyttämiseen pärähtää aika äkkiä varsin konkreettisia vihjeitä. Vihjaukset eivät varsinaisesti ammu peli-iloa ja löytämisen riemua jalkoihin, vaan homma etenee lopulta varsin luontevalla tahdilla eteenpäin.

Sitä vastoin puhtaalle fiilistelyllekin on onneksi jätetty aikaa suunpieksännän ja mainioiden esinepulmien välissä; viimeksi mainituista nostaisin esille hauskan kohdan, jossa Copernicuksen pitää koota löytämästään pikkusälästä varsin yllättävä esine. Valitettavasti tässä kohdassa peli-iloa syö ainakin Switch-versiota jäystävä ruudunpäivitysongelma, joka tekee niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin tavaroiden selaamisesta kömpelön hidasta puuhaa, kun valitsin liikkuu ruudunpäivityksen hyytyessä todella jäykästi. Sitä vastoin auton ikkunoiden takana rullaavissa maisemissa en pannut merkille ruudunpäivityksen yskähtelyä.

Hitchhiker on muutaman tunnin mittainen pikakyyti, jossa piisaa tunnelmaa ja mainioita yllätyksiä alusta loppuun. Uudelleenpaluuarvo jää varsin vaatimattomaksi uusia reissuja ajatellen, mutta tarinan omaleimaisimmat ja pelottavimmat hetket jäävät kyllä mieleen.

Tämä on mainos:
Hitchhiker - A Mystery GameHitchhiker - A Mystery GameHitchhiker - A Mystery Game
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Kiinnostava ja yllättävä tarina, mainiot hahmot ja yllättävät pulmat, lukujen luonteva ja kiinnostava rytmitys
-
Switch-version ruudunpäivitysongelmat, graafinen kulmikkuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä