Suomi
Gamereactor
arviot
Infamous: Second Son

Infamous: Second Son

Supervoimainen Seattlessa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kolmanteen osaansa ehtinyt Infamous-pelisarja päästää taas pelaajat mellastamaan kehittyvillä supervoimilla avoimeen hiekkalaatikkoon. PS4:n alkutarjontaan osuva peli tarjoaa ympäristöksi Seattlen sympaattisen kaupungin lukuisine kahviloineen ja tarjoaa pelaajalle ei vain yhden vaan kolme erilaista kykysettiä millä leikkiä. Olo on kuin lapsella karkkikaupassa.

Kahdessa ensimmäisessä pelissä esitelty Cole MacGrath, sähkövoimiin erikoistunut antisankari, on menneen talven lumia. Second Son esittelee uuden päähenkilön, Akomish-intiaaniheimoon kuuluvan, varsin anarkistisen ja nuoruuden uhoa täynnä olevan Delsin Rowen. Delsinin voimana on kopioida toisten kykyjä. Taidot paljastuvat vahingossa, kun kloppi koskettaa vankikuljetuksessa ollutta supervoimaista ja omaksuu tämän savulla ja kipinöillä leikittelevät kikat.

Infamous: Second Son
Erilaisten kykyjen käyttäminen on hauskaa ja kaupungissa liikkuu jouhevasti.

Supersankarointi ei kuitenkaan ole mitenkään hyvä asia, sillä paksulla tussilla pahisorganisaatioksi alleviivattu Department of Unified Protection katsoo karsaasti kaikkia kyvykkäitä. Jäljittäessään vankikarkureita DUP runnoo Delsinin heimon, ja ainoa tapa pelastaa kotikunta on viedä DUP:n pomon, erinomaisen pirullisen komentaja Augustinen betonia luovat voimat. Helppo nakki.

Tämä on mainos:

Pelin aluksi Delsinillä on siis vain savusta ja kipinöistä muodostuvat voimat, joiden turvin raggari voi kepittää niin Seattlen kaduilla päivystäviä konnia kuin DUP:n sotilaitakin. Savuksi muuttuva Delsin voi tuprahtaa tuuletuskanavia pitkin kadulta katolle yhdessä kuumassa puuskahduksessa, saada vihollisensa yskimään hehkuvan kuumilla tuhka-ammuksilla ja leijua lämpimän ilman varassa. Myöhemmin Delsin saa myös neonvaloista koostuvia kykyjä, joita voi kohdistaa tarkkoina lasereina ja staasiin pistävinä kranaatteina, videopelien enkeleitä ja demoneita esiin manaavia taitoja sekä pikseleitä - kyllä, pikseleitä - ampuvan supervoiman.

Erilaisten kykyjen paletti on kiitettävä, ja vaikka kaikista löytyykin käytännössä samoja kikkoja eri mausteilla, niiden käyttäminen tuntuu täysin erilaiselta. Valosta koostuvilla neonvoimilla riehuminen on tyyliltään ja fiilikseltään ihan toisenlaista kuin näkymättömyyteen ja enkeleihin luottavilla kyvyillä temmeltäminen. Kaikilla kykyseteillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, mutta jokaisen voimin Delsin on erittäin tehokas tuhokone. Herra voi kirjaimellisesti loikata pilvenpiirtäjän katolta keskelle sotilassaattuetta ja rikkoa kaiken alta minuutissa.

Infamous: Second Son
Moraalivalinnat ovat turhan jyrkät - se rajoittaa kurjasti hahmonkehitystä.

Infamous: Second Son ei silti ole liian helppo, vaikka intiaaninuorukainen voikin patsastella useita sekunteja lyijykuurossa ennen kuin tuntuu yhtään missään. Viholliset ovat todella päteviä ampujia, ja etenkin kranaattien viskominen lähentelee yliluonnollista tarkkuutta. Delsin ehkä tointuu vammoistaan nopeasti, mutta supernopea paraneminen ei ehdi potkaista käyntiin, jos pelaaja ei saa välillä hengähdystaukoa. Suojasta suojaan syöksyminen sekä kaiken arsenaalin valjastaminen ovatkin avainasemassa menestykselle, ellei sitten erityisesti rakasta pelata siepparia vastustajien viskelemille räjähdelähetyksille. Välillä vihollisten uskomaton tarkkuus pistää ihmetyttämään, mutta koska keskitetyssä rumputulessa oleminen pakottaa jatkuvasti toimimaan aktiivisesti, vainolaisten häkellyttävän pätevän suoritustason antaa kyllä anteeksi.

Tämä on mainos:

Second Sonin pelaaminen tuntuu rautaiselta, eikä pelkästään päheiden voimien ansiosta. Seattle tuntuu elävältä kaupungilta, joka on tungettu täyteen hienoja yksityiskohtia. Korttelit eivät suinkaan ole toistensa kopioita saati sitten harmaita kerrostaloja suoraan Itä-Pasilasta, vaan maisemat ovat valoisia, värikkäitä ja jopa seesteisiä. Second Sonin Seattle vaikuttaa mukavalta paikalta asua, vaikka pelaaja tekeekin parhaansa pistääkseen kaiken pirstaksi. Koska Delsin on supervoimiensa lisäksi myös erittäin taitava parkourharrastaja, ei ole paikkaa mihin hän ei pääse kipuamaan. Onkin eittämättä siistiä, että pelaajalle annetaan näin vapaat kädet - jos pelaaja haluaa korkeimman pilvenpiirtäjän huipulle ihailemaan maisemia, sinne pääsee tuosta vain.

Tunnelmaa kohottaa loistavasti päähenkilön persoona. Toisin kuin monet toimintapelien sankarit, Delsin ei ole kalju sänkiparta, jonka möreällä äänellä heitetyt lakoniset vitsit raapivat laastit seinästä. Ehei. Delsin on innokas myöhäisteini, joka pukeutuu pipoon ja farkkurotsiin, kukkoilee minkä ehtii ja muutenkin pursuaa elämäniloa. Niin dialogi kuin välianimaatiot ovatkin harvinaisen ilmeikkäitä, ja sankarin huoletonta kekkalointia seuratessa hymy on herkässä. Myös sivuhenkilöt ovat mainioita, ja etenkin Delsinin poliisina työskentelevä veli Reggie ja DUP:n kylmän laskelmoiva johtaja Augustine ovat aina ilo silmälle.

Täysin rajatonta ei riemu kuitenkaan ole, ja pelin suurin ongelma on sen kaavamainen karmamittari. Eettinen suuntauma avaa Delsinin kykyihin erilaisia tehosteita, mutta hiukan erikoisesti hyviksille on luvassa lähinnä parantavia ja kiinniottavia voimia, kun taas pahistelevat pelaajat saavat hyökkäyksiinsä muhkeita tehosteita. Koska välimallin miehelle ei ole luvassa mitään ekstraherkkua, on käytännössä valittava oma moraalinen vaakakuppinsa ja kellahdettava siihen täysillä. On todella kurjaa, että tehosteiden kirjo on niin vahvalla joko tai -akselilla; hyvistelevälle Delsinille luulisi löytyvän edes joitakin tehokkaampia hyökkäyksiä, eikä pahispojullekaan pitäisi olla mahdoton tehtävä parantua nopeammin.

Pelottavan järeiden voimien vastuusta ja valinnoista saa parempaa tarinaa kuin niiden käytön rajaamisesta, eikä Second Son ole tässä suhteessa poikkeus. Dialogissakin ainoat kiusalliset hetket liittyvät juuri moralisointiin: kun Delsinin on tehtävä valinta hyvän ja pahan välillä, ei voi olla huomaamatta miten väkisin väännettyjä ratkaisutilanteet ovat, etenkin kun poliisin etiikan puolesta paasaava veli katsoo kuitenkin veljensä tekemää ruumiskasaa täysin läpi sormien.

Infamous: Second Son
Boom, boom, boom.

Second Sonia vaivaa hivenen myös itseään toistava sisältö. Seattle on jaettu alueisiin, joiden siivoamiseen DUP:n vallasta menee enin osa pelistä. Nämä askareet ovat kuitenkin pääosin liiankin helppoja, jopa tylsiä - kätketyn kameran löytää aina alta minuutissa ja tarinaa valottavat tallenteet paikallistetaan kätevän etäisyysmittarin kautta. Niin hauskaa kuin DUP:n kurittaminen onkin, sen lisäksi Seattlesta löytyy vain karmamittaria heilauttavia pikkupuuhia, kuten huumetrokareiden rankaisemista, supervoimaisia vastustavien mielenosoitusten hajottamisesta tahi sivullisten parantamista. Teki näistä moraalimittaria keikuttavista palveluksista sitten mitä tahansa, homma maistuu puulta alta aikayksikön.

Napinan aiheistakin huolimatta Infamous: Second Son on todella valloittava avoimen maailman supersankarointi. Seattlessa sohlaaminen on vinkeää puuhaa ja koska voimasetit ovat niin toisistaan erilaisia, ei kohkaamiseen pääse heti kyllästymään. Päinvastoin: kun keskustassa pistää tuulemaan ja kurmottaa DUP:n sotilaita oikein tosissaan, muutama tunti on kevyttä valuuttaa.

HQ
Infamous: Second Son
Infamous: Second Son
Infamous: Second Son
Infamous: Second Son
Infamous: Second Son
Infamous: Second Son
Infamous: Second Son
Infamous: Second Son
Infamous: Second Son
Infamous: Second Son
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Seattlen raikas fiilis, supervoimien erilaiset ilmentymät, persoonallinen päähenkilö.
-
Sivutehtävät ovat turhan köykäisiä, hyvä/paha-akselille jaetut kyvyt.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

 • tikki
  Infamous Second Son on pelisarjan kolmas osa. Se ei kuitenkaan liity tiiviisti kahteen ensimmäiseen osaan ja toimii vallan hyvin itsenäisenä... 8/10
 • modernipoika
  Infamous Second Son on Sucker Punchin uusin peli, joka julkaistiin maaliskuussa. Peli on kolmas osa peli sarjassa mutta sijoittuu eri aikoihin kuin... 9/10
 • kurrinen123
  Tätä peliä olin odottanut kuin kuuta nousevaa. Seuraavaa Infamousta! Kun kuulin tämän tulosta, olin haltioissani, mutta onko se odotuksen... 8/10
 • PlaystationFreak
  Infamous sarja saa hienoa jatkoa uudella sukupolvella. Voimia on tällä kertaa neljä. Ensimmäisen voiman saat jo pelin alussa, mutta viimeisen... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Infamous: Second SonScore

Infamous: Second Son

ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Valloittava avoimen maailman supersankarointi. Seattlessa sohlaaminen on vinkeää puuhaa eikä kohkaamiseen pääse heti kyllästymään.Ladataan seuraavaa sisältöä