Suomi
Gamereactor
arviot
Jotun: Valhalla Edition

Jotun: Valhalla Edition

Viikinkisoturin tie Valhallaan on upeasti tyylitelty tunnelmallinen sukellus Norjalaiseen mytologiaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kunniakkaasti elänyt ja taistellut hurja naisviikinkisoturi Thora, kokee äkillisen ja kunniattoman kuoleman. Tämä tarkoittaa, että Valhallan kultaiset portit eivät aukea hänelle. Tulisieluiselle taistelijalle tällainen nöyryytys ei käy päinsä, joten Thora aikoo todistaa arvonsa soturina ja oikeutensa astua ylistettyyn tuonpuoleiseen. Thora aloittaa vaarallisen matkansa kohti kultaisia portteja Jumala Odinin armosta, aseinaan ainoastaan kirkkaasti palava soturihenki ja kahden käden kirves.

Jotun: Valhalla EditionJotun: Valhalla Edition

Jotunissa yhdistyy hienosti indiepelitalon tuotoksen parhaat puolet. Niukemman budjetin sanelema kekseliäisyys, rakkaudesta syntynyt vahva tunnelataus sekä retrohenkinen erilaisuus ovat kaikki miellyttävästi läsnä pelissä. Isometrisestä vinkkelistä kuvattu hack'n'slash -tyylinen seikkailu sisältää rentoja aivopähkinöitä ja hauskoja hahmoja upeassa audiovisuaalisessa paketissa. Muinaisen norjalaisen soturikulttuuritunnelman vahvistaa oivasti mystinen viikinkikieli hahmojen puheena, sekä tunnelmalliset ja tilanteisiin sopivat musiikit.

Pelissä liikuteltava naisviikinki Thora tottelee napakasti napinpainalluksia. Perinteisen tattiliikkumisen lisäksi hahmon toiminnat on pyritty minimoimaan, mikä istuu hyvin pelin tyyliin ja vauhtiin. Yhden normaali- ja yhden tehoiskun lisäksi, pelaaja voi pyöräyttää Thoran vaaran alta suojaan ja käyttää kentistä löydettyjä jumalavoimia taistellessaan monimuotoisia olioita vastaan.

Tämä on mainos:

Pelin graafinen ilme on toteutettu käsin piirtämällä ja lopputulos on hurmaava. Väripalettien käyttö ja vähäfreimiset animaatiot ovat kuin suoraan 80-luvun piirretyistä. Erityisesti tasojen loppuviholliset ihastuttavat liikkeillään sekä olemuksillaan ja koskettavat Sky channelin äärellä varttuneita pelaajia syvältä. Tämän takia olisikin ollut kiva nähdä myös itse pelin päähahmo vähän suurempana, jotta kaikki hänen yksityiskohtansa tulisivat paremmin esiin, kuten se, että kyseessä on nainen.

Koska pelin ohjeistus on jätetty minimiin, tarkoituksella sokkelomaiset kentät saattavat turhauttaa alussa. Myös haastetta tarjoavat loppuviholliset eivät päästä pelaajaa turhan helpolla ja enteilevät ongelmia jatkossa. Peli kuitenkin valloittaa puolelleen matkan edetessä ja tunnelman kasvaessa. Varsin yksinkertaiseen pelattavuuteen tykästyy varsinkin kun kentät tarjoilevat lisää energiaa ja parempia jumalavoimia käytettäväksi. Kymmenen monipuolista tasoa loppuvihollisineen saavat päätöksen harmillisen nopeasti (noin 5 tuntia), jättäen pelaajan haluamaan lisää viikinkiseikkailuja.

Jotun on yksi helmistä indiepelien meressä. Sen piristävän erilainen tarina, vahva tunnelma ja upea ulkoasu pitävät pelaajan kiinni kirveenvarressa napakasti. Pelin Valhalla -edition sisältää erillisen jumalahaasteosion, jossa pelaaja voi ottaa mittaa pelin haastavista loppuvihollisista ilman seikkailua ja vielä vaikeammalla tasolla. Jos siis hikikarpalot eivät irronneet peruspelissä, niin viimeistään Valhalla moodi saa muinaiset viikinkipuheet muuttumaan nykypäivän rehdiksi suomikiroiluksi. Impress the Gods!

Jotun: Valhalla EditionJotun: Valhalla Edition
Tämä on mainos:
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Käsinpiirretyt graffat, omaperäinen tarina, tunnelma
-
Hieman lyhyt, vähän liian pieni päähahmo, paikoin melkein haastava
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Tero Kerttula (Nintendo Switch)

Viikinkiseikkailu Jotun on matkustanut muutaman vuoden aikana lähes jokaiselle mahdolliselle alustalle ja nyt viimein myös Switchille. Matka on kestänyt hyvän tovin, sillä nyt julkaistu Valhalla Edition sai alun perin ensijulkaisunsa muille alustoille jo kaksi vuotta sitten.

Jotun on kuitenkin kestänyt aikaa erinomaisesti. Omalaatuinen yhdistelmä puzzleratkontaa, seikkailua ja taistelua viehättää, eikä vähiten kauniin taiteensa ansiosta. Maisemat ovat upeita ja taustalla raikaava musiikki täydentää tunnelmaa erinomaisesti. Viikinkiteemaa hyödynnetään niin ikään mallikkaasti. Taiteellinen puoli on Jotunilla hienosti hallussa.

Mitä itse peliin tulee, kyseessä on ristiriitaisempi tapaus. Vaihtelua piisaa ja kentät eivät oikeastaan koskaan toistu muualla samanlaisina. Kenttien laatu ei vain ole kovin tasainen. Välillä eteen heitetään suorastaan nerokkaita ideoita, välillä taas harhaillaan ja haahuillaan seuraavaa etenemisreittiä etsien. Tylsimmilllään peli taantuu valtavien vihollisaaltojen monotoniseksi liiskaamiseksi. Pomotaistelut ovat sentään pääsääntöisesti upeita ja onnistuneita.

Hupi myös loppuu lyhyeen. Pelillä on kestoa vaivaiset kolmisen tuntia, mistä toki suurin osa on laatuaikaa. Valhalla Editionin myötä tuleva pomotaistelujen torni ei hirveästi innosta pelaamaan enää yhden läpipelaamisen jälkeen.

Switchille Jotun sopii erinomaisesti. Koskapa peli on saatu pyörimään myös edellisen sukupolven laitteissa, teknisiä ongelmia tai hidasteluja ei ole mailla halmeilla. Jotun on myös mainio matkapeli. Peli soveltuu mainiosti kenttä tai pari kerrallaan pelattavaksi välipalaksi, joten siinä mielessä Switch on kenties jopa paras mahdollinen alusta viikinkiseikkailulle.

Jotunilla on ikää, mutta se kantaa vuotensa uljaasti. Pelisuunnittelun pienet ongelmat eivät tietenkään ole muuttuneet miksikään, mutta toisaalta kokonaisuus on edelleen omalaatuinen ja viehättävä. Jos Jotun on jostain syystä jäänyt tähän mennessä pelaamatta, Switch-versioon kannattaa ehdottomasti tarttua.

8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Jotun: Valhalla EditionScore

Jotun: Valhalla Edition

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Viikinkisoturin tie Valhallaan on upeasti tyylitelty tunnelmallinen sukellus Norjalaiseen mytologiaan.Ladataan seuraavaa sisältöä