Suomi
Gamereactor
arviot
Just Dance 4

Just Dance 4

Suosittu Just Dance -tanssipelisarja on edennyt jo neljänteen osaansa. Annakaisa testasi Playstation 3:lla ja Movella, miten Ubisoft tänä syksynä tanssittaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ensimmäinen Just Dance tuli markkinoille marraskuussa 2009. Ranskalaisen Ubisoftin tanssipelivaltaus oli täydellisesti ajoitettu. Peli esiteltiin ensimmäistä kertaa Saksan Gamescom-messuilla, kun salit olivat täynnä erilaisia rytmipelejä. Just Dance oli viihdyttävää katseltavaa verrattuna lähes kaikkiin muihin musiikkipeleihin. MC Hammerin "U Can't Touch This" ja muut listahitit eri vuosikymmeniltä olivat hilpeää seurattavaa. Hyvin rakennetun spektaattorikokemuksen lisäksi Just Dance oli rehellisesti ja ammattitaidolla suunniteltu bilepeli. Se toimi monella tasolla.

Pelin menestys yllätti. Brittillistoilla Just Dance syrjäytti pitkään ykkösijaa pitäneen Call of Duty: Modern Warfare 2:n. Perinteisiä suunnitteluarvoja kunnioittavat arvostelijat antoivat Just Dancesta vaihtelevaa murskakrittiikkiä. IGN arvioi pelin jopa 20 pisteen kategoriaan. Puhuttiin huonosta vasteesta, ällöttävästä biisivalikoimasta ja kamalasta grafiikasta. Peli ei kerta kaikkiaan sytyttänyt.

Tosipelaajien kokoelmiin ei välttämättä mahdu montaa levyllistä ysäriestetiikalla varustettua tanssihuumaa. Yllätyksenä voikin tulla, että pelistä on saatavilla useita rinnakkaisjulkaisuja ja kolme jatko-osaa. Wikipedia listaa Just Dancesta 15 eri versiota. Kiinnostavasti Just Dance 4 on kiivennyt Metacriticissä huomionarvoisiin lukemiin. Wii-version keskipistemäärä on 75 pistettä, ja vastaavasti Xbox 360 -versio on saanut 80 pistettä. Itse peli ei ole kuitenkaan näin merkittävästi muuttunut - sen sijaan ajat ja asenteet kenties ovat.

Just Dancessa on merkittävintä ajankohtainen biisivalikoima. Just Dance 4:n viisukokoelma rakentuu uusimmista tehosoittohiteistä, vuosikymmenien kestosuosikeista ja tanssilattioiden kuumimmista liikuttajista. Valikoiman koostaminen on herkkä prosessi: aloitusvalikkoon ensimmäiseksi lallatukseksi valittu Carly Rae Jepsenin "Call Me Maybe" on juuri tuoreesti puhki kulunut. Muita mainitsemisen arvoisia trendibiisejä ovat Maroon 5:n "Moves Like Jagger" ja Nicki Minajin "Super Bass". Listalla on jälleen hittiartisteja eri vuosikymmeniltä kuten Elvis, Rihanna, Nelly Furtado, Army of Lovers, Las Ketchup ja Europe. Mukaan on myös mahdettu nettikansan suosikki Rick Astley.

Tämä on mainos:
Just Dance 4

Grafiikat ovat lähes entisellään. Ensimmäisen Just Dancen yksinkertaistettuun neonväriseen maailmaan on lisätty tosin paljon epämääräistä ja ristiriitaista taustahälyä. Esitanssijat ovat edelleen videokuvasta vektorigrafiikkamaiseksi tyyliteltyjä hahmoja. Osa taustalla pyörivistä elementeistä on kuitenkin graafisesti hämmentäviä. Ajan hengessä tällainen yliampuvuus, rumuus ja sekavuus ovat ehkä vähän in. Tyylipuhtaasta kollaasiestetiikasta ollaan silti aika kaukana.

Iso osa ensimmäisen Just Dancen viehätyksestä oli autenttisuuteen pyrkivissä koreografioissa. Vaikka alkuperäisellä musiikkivideolla olisi ollut vain vähän tanssiliikkeitä, nämä olivat loistavasti hyödynnetty peliversiossa. Just Dance 4:ssä on pyritty osaan kappaleista tuomaan ihan uutta tunnelmaa. Siinä missä Rihannan "Umbrella" on ikonisen uskollinen alkuperäiselle tyylille sateenvarjoineen, on esimerkiksi Europen "Final Countdown" muuntunut vapaapainiotteluksi.

Just Dance 4
Tämä on mainos:

Tarinallisesti kekseliäämmät ja rohkeammat valinnat esitanssijoiden koreografioissa ovat makuasia. Toisaalta pelin pitkälliset harrastajat voivat kaivata vaihtelua, toisaalta taas ensimmäistä kertaa Just Dancea pelaavat eivät välttämättä pääse mukaan tunnelmaan. Osa helpoimpien kappaleiden tanssirutiineista on myös hämmentävää heilumista, mikä laimentaa samalla spektaattorikokemusta. Neljännen pelin kohdalla herääkin kysymys, onko kyseessä enää kaiken kansan bilepeli.

Pelin pitkäikäisyyttä lisäävät erilaiset pelimoodit, mojoa keräämällä avautuvat lisäsisällöt ja biisiversiot. Kekkereiden kohokohdaksi voivat nousta kappaleet, joissa on yhteistanssia tai kaksintaistelua. Jumppamoodissa peliä voi hyödyntää myös henkilökohtaisena kuntovalmentajana. Ubisoftin osaaminen näkyy käytettävyyden yksityiskohdissa: jos esimerkiksi biisin haluaa keskeyttää, pääsee uutta kappaletta valitsemaan suoraan pysäytysvalikosta.

Just Dance 4 nappaa useamman kärpäsen samalla iskulla: siitä on iloa bileissä, sen parissa voi kuntoilla ja se on suhteellisen pitkäikäinen hankinta. Monipuolisuudella on kuitenkin hintansa, ja neljättä Just Dancea vaivaa lievä yliyrittäminen.

Katso pelin traileri

HQ
Just Dance 4
Just Dance 4
Just Dance 4
Just Dance 4
Just Dance 4
Just Dance 4
Just Dance 4
Just Dance 4
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Tuoreimmat listahitit, monipuolisuus
-
Helpoimmat koreografiat epämääräisiä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Just Dance 4Score

Just Dance 4

ARVIO. Kirjoittaja Annakaisa Kultima

Suosittu Just Dance -tanssipelisarja on edennyt jo neljänteen osaansa. Annakaisa testasi, miten Ubisoft tänä syksynä tanssittaa.Ladataan seuraavaa sisältöä