Karma: The Dark World on kiinalaisen Pollard Studion tekemä, ja heidän ensimmäinen pelinsä. Sitä ei huomaisi ensinäkemältä. Tämä on psykedeelinen kauhuseikkailu, ja yksi niitä pelejä, joita on vaikea kuvailla sanallisesti.
Karma: The Dark World sijoittuu vaihtoehtoiseen versioon entisestä Itä-Saksasta 1980-luvun puolivälissä. Yhteiskunta on Leviathan Corporationin rautaisessa otteessa, missä työntekijöitä valvotaan jatkuvasti, ja huume Bluebottle on ahkerassa käytössä työnteon tehokkuuden parantamiseksi.
Pelaaja on Daniel McGovern (ei kovin itäsaksalainen nimi), joka on niin sanottu ROAM-agentti Leviathan Corporationilla. Tehtävänä on ratkoa rikoksia tutkimalla rikospaikkoja, kuulustelemalla epäiltyjä ja todistajia - toisin sanoen tavallista etsivän työtä. Mukana on kuitenkin jotain, mikä ei ole tavallista: Leviathan Corporation on luonut kuulustelukeinon, jossa ROAM-agentti voi matkustaa kuulusteltavan mieleen, jos tiedon saaminen on muuten vaikeaa - tai jos muuten vain kokee tarpeelliseksi tunkeutua toisen mieleen.
Niin sanotussa "Divessa" sukelletaan kuulusteltavan mieleen kaikkea muuta kuin harmittomasti, sillä toimenpide ei ole vaaraton sen enempää kuulusteltavalle kuin agentillekaan. McGovern kokee moisen itse tutkiessaan tiedemies Sean Mehndezia, joka on kummallisesti menettänyt jalkansa työssään. Hänen mukaan hirviö vei jalan, mutta korvausta ei Leviathan Corporationilta herunut, koska yhtiön mukaan kyseessä oli itse aiheutettu onnettomuus. Samalla tuli alennus tavalliseen toimistotyöhön kera kehotuksen tehdä kovasti töitä.
Työskenneltyään melkein kellon ympäri pitääkseen yllä hyväksyttävää tehokkuustasoa Leviathan Corporationin malliin hänen perheensä hajoaa, jolloin McGovern ymmärtää, ettei kaikki Mehndezin tarinassa pidä paikkaansa. Selvästi taustalla on muutakin kuin virallinen tarina - ja se voi olla vaarallista kaikille osallisille.
Karma: The Dark World alkaa jokseenkin tavallisesti, jos niin voi sanoa, mutta kuten kaikki tietävät, voivat unet ja muistot olla jokseenkin villejä, ja se pätee nytkin. Pelin edistyessä asiat muuttuvat kummallisemmiksi ja kummallisemmiksi, ja pelin viimeinen kolmannes on kuin taide-elokuva, jossa voi olla vaikea seurata, mitä oikeastaan tapahtuu. Kuitenkin on hienoa, että joku kerrankin kunnolla kokeilee, ja on sanottava, että juuri niin Pollard Studio tekee.
Tämä ei näytä mitenkään tavalliselta peliltä, ja mukana on sama paineistettu tunnelma kuin Observerissa ja Layers of Fearissa puolalaiselta Bloober Teamilta. Peli ei ole suorastaan riipivä tai kauhistuttava - ympärillä vain tapahtuu outoja asioita, tila muuttuu silmien edessä, ja selittämättömät ja epämiellyttävät tilanteet ja tarinat antavat pelille kiihkeän tuntuman kiireestä, ja samalla aivan erikoisen tunnelman.
Pelinä ja omana itsenään ei paljoakaan tapahdu. Pelaaja kävelee ympäriinsä eri unimaailmoissa, jotka ovat toisten ihmisten muistoja ja ajatuksia, ja samalla tutkitaan ympäristöä, kerätään vihjeitä ja ratkotaan yksinkertaisia pulmia. Toisaalta ratkotaan myös varsin monimutkaisia pulmia, jotka laittavat ajattelemaan.
Kyseessä on enemmänkin kävelysimulaattori kauhulla ja pulmilla, ja sellaisenaan peli toimii varsin hyvin - mutta samalla on vaikeaa pitää pelaajan mielenkiintoa yllä pitkään, koska juuri mitään ei tapahdu.
Vetoavaa on kuitenkin luova ja erikoinen maailma, jonka Pollard Studio on luonut. Grafiikka on mahtava, ja ajoittain hyvin kummallinen runsaine tehosteineen ja hyvällä suunnittelulla siunattuna. Sellaiset asiat kuin valaistus, kamerakulmat ja hitaat kamera-ajot ovat viisaasti käytössä, ja näin kaikki näyttää muistiin jäävältä.
Karma: The Dark World ei ehkä sovellu kaikille, mutta jos piti sellaisista kuin Observer ja Layers of Fear eli sellaisista, jotka kokeilevat sitä, miten pelit voidaan esittää, silloin saattaa olla syytä pelata. Omana itsenään pelinä se on hyvin yksinkertainen, mutta kokemuksena on tarjolla jotain erityistä, eikä tällaista näe usein.
Pollard Studio on yksi monista länsimaihin laajentaneista kiinalaisista studioista - se vuoden paras peli ei ole vielä peräisin Kiinasta, mutta tässä on ainakin ehkä se erikoisin. Onkin kiinnostavaa seurata, millaisia pelejä Kiinasta jatkossa saadaan.