Suomi
Gamereactor
arviot
Kirby and the Forgotten Land

Kirby and the Forgotten Land

Hyväntuulinen tasoloikka muuntuu onnistuneesti kolmiulotteiseen muotoon

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Kirby and the Forgotten LandKirby and the Forgotten Land

Nintendon vaaleanpunainen hattarapallo Kirby on ihastuttanut pelaajia jo lukuisissa seikkailuissa vuosien ajan. Kirbyn uusin seikkailu Kirby and the Forgotten Land on sarjan ensimmäinen tulokas Nintendo Switchille, mutta samalla se myös muuttuu perinteisestä kaksiulotteisesta tasoloikasta kolmiulotteiseksi seikkailuksi. Muutoksia on siis tiedossa, mutta juuri niistähän Kirby-peleissä on kyse.

Kirby on ottamassa rennosti omalla Popstar-planeetallaan, kun pahaa enteilevä madonreikä imee hänet sisuksiinsa. Reppana joutuu madonreiän kautta oudolle planeetalle, jonka väestöä vihamielinen joukko on kidnapannut. Tällainen vääryys ei käy Kirbyn pirtaan, joten hän aloittaa välittömän pelastusoperaation.

Kirby and the Forgotten LandKirby and the Forgotten LandKirby and the Forgotten Land
Tämä on mainos:

Kirby and the Forgotten Landissa hahmoa ohjaillaan vapaasti jokaiseen ilmansuuntaan kameran eläessä ympärillä tilanteiden mukaisesti. Kirbyn vakiotoimintoihin kuuluu tattiliikkumisen ohella hyppy, joka muuttuu hetkelliseksi ilmalennoksi nappia rämpyttämällä sekä kuuluisa imeminen, joka aseistaa hahmon tai muuttaa tämän muotoa ja toimintoja imettävästä kohteesta riippuen. Aikaisempien Kirbyjen mukaisesti juuri tavaran hotkaisu uumeniinsa ja sen myötä muuttuminen on tämänkin pelin koukku. Muodonmuutokset ja erilaisten aseiden saaminen on avainasemassa etenemisessä, olipa kyseessä sitten vihollisten kukistaminen tai pienten pulmien ratkaisu. Tyypillinen tasoloikkaseikkailu rikastuu kummasti, kun hahmon varustus muuttuu muun muassa miekoista jäätäviin hönkäyksiin, tai kun itse hahmo kääntyy hetkessä vaikka katuja pitkin kaahailevaksi autoksi tai kaiken allensa hajottavaksi kaatuilevaksi limsa-automaatiksi. Muokkautumisvaihtoehtoja on lukuisia ja toinen toistaan pöhkömpiä, joiden avulla meno muovautuu ilahduttavan monipuolisesti edetessään.

Kirby and the Forgotten Landissa seikkaillaan useilla eri teemaisilla alueilla, joista jokainen muodostuu useammasta kentästä. Pelaajan ensisijainen tavoite on luonnollisesti läpäistä kenttä, jotta seuraava kenttä kohti alueellista lopputaistelua avautuu. Tämän tavoitteen lisäksi jokaiseen kenttään on lisätty erilaisia lisätehtäviä ja haasteita, joita suorittamalla Kirbyn on mahdollista pelastaa enemmän vangittuja paikallisia öttiäisiä. Pelastettujen vankien määrää on hyvä pitää silmällä, sillä alueen loppuvihollisen kimppuun pääsemiseen vaaditaan tietyn verran näitä paikallisia sorrettuja.

Mukavaksi yllätykseksi Kirbyn apuun voi rientää pelaajan kaveri suoraan sohvalta käsin. Maailmasta löydetyn öttiäisen roolin ottavalla kakkospelaajalla on pitkälti samat toiminnot kuin Kirbylläkin lukuun ottamatta muuntautumista. Vaikeustaso ei tunnu muuttuvan kahden pelaajan läsnäolosta, ja kaikki kerätyt tavarat siirtyvät suoraan Kirbylle. Keihäin varustettu apuri on varsin tehokas lisä pelissä, mutta ennen kaikkea jaettu ilohan se on paras ilo.

Kirby and the Forgotten LandKirby and the Forgotten LandKirby and the Forgotten Land
Tämä on mainos:

Pelin kenttäsuunnittelu on todella huoliteltua. Kulkureittejä määränpäähän on monia, erityistaitoja hyödynnetään paljon ja kentät kätkevät useita nokkelia salaisuuksia sisäänsä. Monipuolista pelattavaa sisältöä vaihdellaan jopa kesken kenttien, ja pelaaja pääsee osaksi hauskaa toimintaa niin maalla, vedessä kuin ilmassakin. Yltiösuloista menoa korostetaan kenttiin lisätyllä keräilytauhkalla. Kirbyllä voi haalia kolikoiden lisäksi esimerkiksi pieniä peliaiheisia keräilyfiguureja ja kaikenlaista herkullista syötävää pikaruoasta leivonnaisiin. Kerättävä roina lisää yleisesti pistesaldoa ja energiavaroja, mutta kerätyillä figuureilla voi myös koristella Kirbylle rakennettua omaa asuntoa pelastettavien paikallisten kylässä. Samainen kylä kasvaa pelastettavien olioiden toimesta sisältäen erilaista aktiviteettia aina elokuvateatterista kahvilaan. Pelaaja voi siis ottaa rennosti paikallisessa kylässä lataillen energiavarojaan herkkuja mutustellen, ja vaikka tuijotellen avautuneita videoklippejä pelin moninaisista vaiheista.

Päätehtävien ohella pelikarttaan on piilotettu erillisiä aikahaasteita suoritettavaksi. Haasteet perustuvat Kirbyn omaksumiin erityistaitoihin ja -muotoihin, ja palkitsevat pelaajaa timantein ja kolikoin, jotka toimivat pelin sisäisenä valuuttana. Valuuttaa voi tarjota esimerkiksi kylän sepälle, joka takoo Kirbyn löytämistä erityisaseista entistä tehokkaampia. Kolikot käyvät myös herkkujen ostoon tai vaikka figuuriautomaatin kahvan pyörittelyyn, joka tarjoilee uusia yllätysfiguureja keräily- ja koristelutarpeisiin.

Kirby and the Forgotten Landin yltiömäinen söpöily on pitkälti huvittavaa, mutta paikoittain se karkaa kaikkine pastelliväreineen jo hieman liian lapselliseksi. Tarinankerronta ja asetelmat ovat kuin kolmivuotiaille suunnatuista satukirjoista, ja hahmojen toiminta aina kentän läpäisytanssia myöten vaatii aikuisena hieman totuttelua. Tämän tyylinen meno syö uskottavuutta, jota esimerkiksi muissa vastaavissa seikkailupeleissä on enemmän. Maailma on kuitenkin yksityiskohtainen ja mielenkiintoisen monipuolisesti rakennettu. Hahmokaarti on todella runsas, hyvin mallinnettu ja tarjoaa kivaa vaihtelua pelin haasteisiin. Ehkä jo liikaa tottuneena 4K-resoluutioon tuntuu Kirbyn ilme hieman vanhanaikaisen pehmeältä, ja muistuttaa tämmöisenään Wii U -ajoista. Vanhan ajan tunnelmaa ei myöskään auta tavaroiden niin sanottu rasterointiläpinäkyvyys. Tämä, jo vuosikymmeniä sitten käytetty tapa näyttää tavaroiden läpi, esimerkiksi kun jotain menee kameran ja hahmon väliin, ei tunnu mitenkään modernilta ratkaisulta, ja saa muuten sulavasti pyörivän pelin nykimään paikoittain Switch OLEDilla.

Kirby and the Forgotten LandKirby and the Forgotten Land

Äänipuoli on varsin rajallinen. Perinteisiä efektiääniä lukuun ottamatta ainoastaan tekstein käydyissä keskusteluissa pulputtavat pyöreät ääniefektit. Tunnelmaa kannatteleekin lähinnä musiikki. Harmillisesti pelin biisit koostuvat toinen toistaan japanipelimäisemmistä iloisista hissimusiikeista, jotka eivät kuulosta kehittyneen eteenpäin soittimista tai melodioista mihinkään Nintendon pelivuosikymmenten aikana. Ja ettei tämä olisi jo tarpeeksi paha ratkaisu, soivat samaiset rallit aivan liian pienellä silmukalla ja aivan liian monessa kentässä, jotta asetuksista toivoisi löytävänsä valinnan hiljaisuudelle. Valitettavasti tämä jää toivomisen tasolle.

Vaikka Kirby and the Forgotten Land onkin mainio tasoloikka, ja tekee kunniaa pitkän sarjan perinteelle, ei se tule kuitenkaan täysin itsestään selvyytenä. Hieman liian lapsellinen sisältö ja vanhahtavalta tuntuvat grafiikat (rasittavaa hissimusiikkia unohtamatta) muovaavat pelikokemuksesta ajoittain turhauttavaa touhua. Mutta kun ottaa huomioon, kuinka rikas pelimaailma on, kuinka paljon hauskuutta ja vaihtelevuutta Kirbyn moninainen muuttuminen eri asioiksi tuo, ja kuinka näitä muunnoksia käytetään oivasti hyödyksi ammattimaisesti rakennetuissa kentissä, hyväntuulinen lopputulos valloittaa puolelleen. Lukuisia pelaajia varmaan mietityttää rakastetun 2D-tasoloikkasarjan kääntäminen kolmiulotteiseksi, mutta uskon ratkaisun ilahduttavan kovimpiakin faneja, sillä sen verran mukavasti aika kuluu pelin parissa.

HQ
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Kirbyn moninaiset muutokset, oiva kenttäsuunnittelu, monipuolinen maailma koettavaksi, kaksinpelimahdollisuus
-
Rasittavat ja itseään toistavat hissimusat, paikoittain liian lapsellinen, vanhahtavan tuntuisista grafiikoista huolimatta tökkii ajoittain
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä