Suomi
Gamereactor
arviot
Kona

Kona

Persoonallisella otteella yliluonnollista murhamysteeriä noir-hengessä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Korean sodan veteraani Carl Faubert on kotiuduttuaan päätynyt yksityisetsiväksi. Toimenkuvaan nähden viimeisin homma tuntuu vähintäänkin ylilyönniltä, sillä kyseessä on vandalismin selvittelyä. Toimeksiannot pienasutuksilla Kanadan metsissä eivät kuitenkaan juuri leiville lyö, joten rahan eteen voi ajaa vähän pitemmänkin matkan. Paikan päälle matkatessaan tapausta mietiskelevä Carl menettää yllättäen autonsa hallinnan ja hetkellisesti tajuntansa. Herättyään hän huomaa pirteän syksyn muuttuneen jäätäväksi lumimyrskyksi ja asutusalue on autioitunut. Taistellessaan paleltumista vastaan Carl alkaa löytää kuolleita ihmisiä ja mystisesti hohkavia kiviä pitkin hiljaista seutua. Oikean etsivän tavoin hän päättää selvittää mistä oikein on kyse.

Alkuvalikon vaikuttava lumimyrskytausta ja mieleenpainuva kitararalli luovat uskottavaa takametsien mystiikkaa 70-luvun hengessä. Itse pelin aavemainen olemus ja salamyhkäisyys korostuvat musiikin avulla, ja pientä outoutta kokonaisuuteen lisää omaperäinen kerronta. Itse pelattava hahmo ei juurikaan puhu, vaan pelaajalle välitetään tunteet ja mietteet lakonisesti asioita jaarittelevan kertojan kautta. Aluksi vähän tönköltä ja liian oudolta tuntuva tunnelmointi alkaa herättää kiinnostusta tarinan auetessa ja hetken pelaamisen jälkeen on Kona jo valloittanut puolelleen.

Ensimmäisestä persoonasta pelattava Kona perustuu tavaroiden keräilyyn, asioiden tutkimiseen ja pienten pulmien ratkomiseen. Pelkän haahuilun estämiseksi pelimaailman jäätävä ilma pakottaa pelaajaa sytyttelemään takkatulia ja nuotioita sinne tänne, ettei halla korjaisi. Kävelyn lisäksi pelaaja pääsee myös autoilemaan pitempiä matkoja. Paljolti rauhalliseen yksinkeskusteluun nojaavassa pelissä on vahva indie-leima. Pulmat on kiinnitetty arkisiin asioihin, ja asioiden käsittely on ajankuvaa myöten varsin omaleimainen eli siis valtavirrasta poikkeava. Vaikka puheissa vihjailua riittää, ei peli juuri anna valmiita vastauksia pulmiin ja joitakin tehtäviä joutuu pohtimaan pitempäänkin. Esimerkiksi jotkin tarvittavat tavarat saattavat olla vähän liiankin ovelasti piilotettu, ja peli vaatii välillä rasittavan tarkan sihdin aktivoitumiseen.

Graafisesti Konassa on omaperäinen tasapaino varsin pelkistetyn ilmeen ja realistisen otteen välillä. Välillä peli näyttää kohtuullisen halvan oloiselta, mutta hetken päästä on edessä taas jotain varsin taianomaista esimerkiksi lumimyrskyjen muodossa. Nämä eivät kuitenkaan riitä selittämään liian pitkiä latausaikoja, jotka käynnistyvät vieläpä tökerösti kesken liikkeen paikkaa vaihtaessa. Kokonaisuudesta kuitenkin muodostuu omaperäinen yhdistelmä, mikä on juuri oikeanlainen pelissä esitettävän mysteerin ja siitä kertovan tarinan luomaan tunnelmaan. Äänipuoli on aika vaatimaton tehosteiden puolesta, ja mieleenpainuvia musiikkeja on ehkä hitusen liian vähän: samaisen sävelmän kierto alkaa välillä tympiä.

Konan tunkkainen ja samaan aikaan oudolla tavalla viehättävä ilmapiiri voittaa lopulta puolelleen. Indie-hengen rosoisuus ei valtavirtaa kohauta, mutta marginaaliyleisölle pelistä kasvaa kiehtovan omaperäinen noir-mysteeri hieman Firewatchin malliin. Noin viiden tunnin läpipeluuaika tuntuu juuri sopivalta annettuun materiaaliin nähden, joten ei muuta kuin tohvelit jalkaan, piippu suuhun ja mysteeriä ratkaisemaan.

Tämä on mainos:
KonaKonaKonaKona
HQ
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Outo tunnelma, realistinen ote, sopivan mittainen
-
Outo tunnelma, tökeröt ja pitkät latausajat, turhauttavan tarkka focus point
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
KonaScore

Kona

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Persoonallisella otteella yliluonnollista murhamysteeriä noir-hengessäLadataan seuraavaa sisältöä