Suomi
Gamereactor
arviot
Korg DS-10

Korg DS-10

Musiikkipelit ovat saavuttaneet viime vuosina huoman suosion, ja musiikkipelaaminen on monipuolistunut huomattavasti. Tulevassa Guitar Hero World Tourissakin on mukana studiotila, jossa voi tehdä omia biisejään. Musiikin tekoon on tarjolla työkaluja nyt myös Nintendo DS:lle, kun Korgin MS-10-syntetisaattorista on tehty käsikonsoliversio.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Korg DS-10 on hyvin perinteinen syntetisaattori. Paketista löytyy kaksi erilaista melodiaelementtiä sekä neljän raidan rumpukone. Kaikkia ääniä voi muuttaa analogisten säätimien avulla, joten erilaisia äänivaihtoehtoja on teoriassa rajattomasti. Mukana on myös alkeellinen mikseri sekä sadan tahdin sekvensseri.

HQ

Ensisilmäyksellä Korg DS-10 vaikuttaa monipuoliselta musiikinteko-ohjelmalta, jonka kanssa on kiva puuhastella esimerkiksi bussimatkan aikana. Erilaisia potikoita väännellessä sen täydellisen saundin etsiminen tuntuu mielenkiintoiselta ja jännittävältä. DS:n kosketusnäytön avulla säätimien kääntely on suhteellisen helppoa, joskin tarkkuutta ja vakaata kättä vaativaa puuhaa. Yksittäisistä äänistä melodiaan siirryttäessä kone alkaa kuitenkin yskähdellä.

Korg DS-10 muistaa jopa 16 yhden 4/4-tahdin kuviota. Ongelmana tässä on se, että kuviot ovat vain yhden tahdin mittaisia (musiikkitermejä tuntemattomille selvennyksenä: tahti = yks, kaks, koli, neli). Melodiaa tehdessä yhden tahdin mittaiset osiot ovat toivottoman lyhyitä. Testikappaleena väkertämäni Stand By Me -biisin bassokierto vaati viisi kuviota. Varsinaiseen melodiakäyttöön Korg DS-10 on valitettavan suppea. Tahtilajia ei myöskään voi muuttaa, mikä on harmillista.

Kuvioita voi kopioida paikasta toiseen, ja tämä onkin kannattavaa, sillä kuvioissa käytettävät instrumenttien asetukset tallentuvat kuvion mukana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli ei kopioi kuviota paikasta toiseen, joutuu tekemään samat ääniasetukset uudestaan. Käytettävät saundit kannattaa säätää valmiiksi ennen kappaleen tekemisen aloittamista, sillä yksittäisien instrumenttien asetuksia - saati melodioita - ei voi kopioida erikseen, vaan koko kuvio kopioidaan kerralla.

Tässä vaiheessa monen musiikkiharrastajan pään yläpuolelle syttyy hehkulamppu: eikö olisi yksinkertaisempaa tehdä rummut ja melodia eri kuvioihin, jolloin molempien muokkaaminen ja variointi olisi helpompaa? Vastaus kuuluu: kyllä, mutta sekvensseri ei anna tähän mahdollisuutta. Sekvensseriin saa peräkkäin toki sata kuviota, mutta päällekkäisiä kuvioita ei sallita, ei vaikka niissä ei olisi päällekkäisiä elementtejä (yli kahta melodia- tai neljää rumpuraitaa).

Tämä on mainos:

Korg DS-10 on monipuolinen äänenmuokkaustyökalu. Sen skaala kulkee hyvin matalista bassoista kimeisiin diskantteihin, ja hyvät kuulokkeet ovatkin elintärkeä työkalu DS-10:n kanssa leikkiville. Käsikonsolin kaiuttimet eivät riitä matalimpien äänten toistoon lainkaan. Mikäli kärsivällisyys ja järjestelmällisyys riittää valitettavan runsaiden epämukavuustekijöiden kiertoon, Korg DS-10:llä voi saada aikaan hyvinkin laadukasta musiikkia. Se on epäilemättä uskollinen esikuvalleen, mutta musiikinteko-ohjelmien mukavuuksiin tottuneelle toimittajamuusikolle vanhanaikaiset rajoitteet ovat lähes ylitsepääsemätön ongelma.

Korg DS-10
Korg DS-10
Korg DS-10
Tämä on mainos:
Korg DS-10
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Tukevat saundit, äänten säätäminen on hauskaa
-
Kömpelö rakenne, ääniasetuksia ja melodiaa ei voi kopioida erikseen, raiturissa vain yksi kuvio kerrallaan
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Korg DS-10Score

Korg DS-10

ARVIO. Kirjoittaja Jyri Paavilainen

Klassiseen MS-10-syntetisaattoriin pohjaava musiikinteko-ohjelma tarjoaa hyvät äänenmuokkaustyökalut.Ladataan seuraavaa sisältöä