Suomi
Gamereactor
arviot
Little Nightmares

Little Nightmares

Älä katso pimeään

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Jokainen meistä on nähnyt lapsena painajaisia. Monelle on varmasti tuttua pelätä sängyn alla vaanivaa tuntematonta hirviötä ja kaapin ovet kannatti pitää öisin visusti säpissä. Kuinka moni onkaan kuullut pelottavia tarinoita tuntemattomista ihmisistä ja kaapatuksi tulemisesta. Little Nightmares tarjoaa juuri näitä painajaisia kokonaisen pelillisen verran, ihanan pelottavasti paketoituna.

Pieni tyttö nimeltä Six joutuu kaapatuksi äidiltään ja päätyy palvelijaksi The Maw -nimiselle alukselle. Laiva sattuu vain olemaan erittäin pimeä, pelottava ja groteski paikka, jossa pienen lapsen ei ole hyvä olla. Pakoon on lähdettävä hinnalla millä hyvänsä, mutta valtavien ja ahneiden olentojen maailmassa turvaa on vaikea löytää. Tie vie läpi vankilan, hullun lelutehtailijan, keittiön ja muiden paikkojen läpi, jossa lähes jokainen vastaantulija on potentiaalinen uhka.

Pohjimmiltaan Little Nightmares on fysiikkapuzzleihin perustuva tasoloikka, hieman Tarsier Studiosin edellisten pelin, Little Big Planet 3:n ja Tearaway Unfoldedin tyyliin. Nyt maisemat eivät vain ole yhtä aurinkoisia, mikä näkyy myös puzzlesuunnittelussa. Esimerkiksi teurastamosta paetaan tekemällä lihamyllyllä makkaraa, jolla voi heilauttaa itsensä seinällä näkyvään luukkuun. Välillä nenä on työnnettävä sinne, minne ei todellakaan haluaisi, sillä rumankaunis ympäristö ei todellakaan kannusta tekemään ylimääräisiä liikkeitä.

Little NightmaresLittle NightmaresLittle NightmaresLittle Nightmares
Tämä on mainos:

Vaikka käytännössä peli eteneekin huone kerrallaan eteenpäin, ongelmien rytmitys ja monipuolisuus on huippuluokkaa. Joskus pakoon pinkaisu on paras ja ainoa ratkaisu, joskus taas eteenpäin pääsee vain ympäristön esineitä huolellisesti tutkimalla. Jokainen puzzle on aina hieman erilainen, mikä on hieno saavutus pelkkiin fysiikkapuzzleihin perustuvassa pelissä. Tylsää hetkeä ei myöskään pääse tulemaan, sillä hieman hiljaisempien hetkien jälkeen taas juostaan ja lujaa. Rakenne pitää mielenkiinnon peliä kohtaan yllä erittäin hyvin. Ensimmäisellä pelikerralla ei koskaan voi olla varma siitä, mitä seuraavan nurkan takana odottaa.

Erinomaiset ongelmat kuorrutetaan todella hyytävän hienolla audiovisuaalisella suunnittelulla. Ulkoasu on todella omaleimainen ja leikittelevällä tavalla karmiva. Vastaantulevat hahmot eivät ole pätkääkään sympaattisia, joten pelkkään sadetakkiin sonnustautuneen Sixin puolesta alkaa pelätä tosissaan. Kaikki on isoa ja voimakasta, mutta Six pieni ja avuton. Vikkelistä jaloistakaan ei ole apua valtavia olentoja vastaan. Tunnelma tuo mieleen Henkien Kätkemän ahdistavimmat hetket, mutta yhteen peliin kääräistynä. Äänetkin ovat olemassa muutakin kuin tunnelman luontia varten. Olennot kuulevat Sixin askeleet ja ympäristössä tapahtuvat muutokset. Välillä olentoja on hämättävä äänien avulla, joskus taas hiivittävä varovasti mattoja pitkin, etteivät askelet vain kuuluisi. Koko paketti on aivan ihanan ahdistava ja tunnelman tiiviyttä on vaikea kuvailla sanoin.

Hieman Little Big Planetin tavoin pelin ainoaksi ongelmaksi muodostuvat toisinaan epämääräiset kontrollit ja etenkin syvyyssuunnan määrittäminen. Koska Six pystyy liikkumaan ruudulla vapaasti, tarkkaa etenemiskohtaa ruudulla on joskus vaikea määritellä, mikä johtaa turhiin tyhjyyteen humpsahtamisiin ja kiireisissä paikoissa kiroiluun, kun pöydän alle ei meinaa paniikissa osua millään. Vaikka ohjaus toimiikin pääsääntöisesti hyvin, satunnaiset lepsuilut harmittavat, sillä ruudun visuaalisen hahmottamisen hankaluuteen katkeava kohtaus rikkoo muuten upeaa tunnelmaa tehokkaasti, palauttaen takaisin arkimaailmaan.

Se ei kuitenkaan muuta sitä, että Little Nightmares on todella erinomainen ja tunnelmallinen paketti, joka kannattaa ehdottomasti kokea. Mikä lapsuutesi pahin painajainen olikaan, se on pelissä varmasti jossain määrin läsnä. Peli tavoittaa todella erinomaisesti sen uhkaavan tunnelman, mitä pieni lapsi oudossa maailmassa kokee. Niiden muutamien tuntien ajan mitä pelattavaa riittää, Little Nightmares tarjoaa taatusti vastineen jokaiselle niistä. Eivätkä painajaiset ole välttämättä kovin pieniä.

Tämä on mainos:
Little NightmaresLittle NightmaresLittle NightmaresLittle Nightmares
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Hyytävän ihana tunnelma, loistavasti rytmitetty, erinomaiset ja monipuoliset ongelmat
-
Syvyyssuuntaa joskus vaikea hahmottaa tarkasti
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Petter Lundberg

Little Nightmares on mielettömällä tyylitajulla suunniteltu ja toteutettu paketti, jonka maailma on harvinaisen häiriintynyt. Katosta roikuskelevat kuristajaiilimadot, pelottavat taulut Maw-purtilon asukkaista ja Teron mainitseman teurastamon kammottavasti kiiltelevät nakit pitävät pelaajaparan hienosti varpaillaan, mutta yhdeksi Little Nightmaresin suurimmista tähdistä nousee vähän yllättäen Six-sankaritar.

Keltaiseen sadetakkiin sonnustautunut Six on animoitu eläväiseksi hahmoksi, jonka liikehdintä ja erityisesti ympäristöihin siroteltuihin esteisiin kompasteleminen ovat uskomattoman realistisesti toteutettuja. Rotsin alle piilotetussa Sixissä on luonnetta ja persoonallisuutta, jota keltainen vaate korostaa hienosti - kun varsinaisessa hahmossa ei ole nähtävää, pelaaja tulee kiinnittäneeksi huomionsa väkisinkin Sixin eloisuuteen ja uskottavaan olemukseen. Siksi hahmon karut kohtalot vihollisten kuristusotteessa kouraisevatkin harvinaisen lujaa.

Little Nightmaressa on teknisten kompurointien ja jäykän kameran aiheuttamien ja kuolettavien harha-askelten lisäksi muitakin harmistuksen aiheita. Omalla kohdallani niistä suurimmaksi nousi vihollisten väistelyyn ja pakenemiseen painottuvien kauhupelien akilleenkantapää - useamman yrittämisen jälkeen vihollisen kanssa samassa kentässä pelaaminen muuttuu mekaaniseksi vihun liikeratojen opettelemiseksi ja niiden mukaan etenemiseksi, jossa ei ole mitään jännittävää saati kauhistuttavaa. Tällaiset hetket syövät vääjäämättä Little Nightmaresin hyytävää tunnelmaa, joka on ehdottomasti vahvimmillaan Sixin tutkiessa autioita huoneita ja ratkaistessa erinomaisia aivopähkinöitä.

Samaten pelin tarkistus- ja tallennuspistejärjestelmä on todella epälooginen. Little Nightmares ilmeisesti tallentaa itseään sekä automaattisesti että kohtauksissa, joissa Six sytyttää sytkärillään kentistä löytyviä lyhtyjä ja kynttilänpätkiä. Kuoleman koittaessa Six kuitenkin löytää itsensä välillä melkoisen välimatkan päästä lähimpään valonlähteeseen nähden, ja välillä uudelleensyntyminen tapahtuu huomattavasti lähempänä kulloistakin kuolinsijaa. Tämä vaikeuttaa harmittavasti oman etenemisen seuraamista, kun pelaaja ei voi olla varma sessiota lopetellessaan, miltä kulmilta seikkailu jatkuukaan seuraavaksi.

Little Nightmares edustaa vioistaan huolimatta minulle genrensä parhaimmistoa, sillä pelin näyttävä ja karmiva maailma hahmoineen on kerta kaikkiaan upea - vaikkei siinä seikkaileminen aina olekaan niin ikimuistoista.

7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

GR Livessä tänään Little Nightmares

GR Livessä tänään Little Nightmares

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Tänään julkaistaan odotettu tasoloikka Little Nightmares. Siksi on mitä parhain hetki pelailla tuotetta GR Livessä. Liity mukaan katsomaan ja kommentoimaan klo 17:00...

GR Livessä tänään Little Nightmares

GR Livessä tänään Little Nightmares

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

GR Livessä pelätään tänään, sillä testissä on hurmaava ja kauhea Little Nightmares. Gamereactorin arvion voit lukea täältä. Liity mukaan katsomaan ja kommentoimaan klo...Ladataan seuraavaa sisältöä