Suomi
Gamereactor
arviot
Madden NFL 09

Madden NFL 09

EA Sports on lähtenyt kosiskelemaan tuoreimmalla Madden-pelillä amerikkalaiseen jalkapalloon syventymättömiä pelaajia. Sarjan veteraaneille on tarjolla vain vähän uudistuksia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Amerikkalainen jalkapallo on videopeliurheilumaailman sisäänpäinlämpiävin laji. Tästä pitävät huolen lajin lukuisat säännöt sekä äärimmäisen strateginen ja nopeaa reagointia vaativa luonne. Jopa kainalopallon ystäville siirtyminen katsojasta pelaajaksi vaatii aikansa. Madden NFL 09 pyrkii helpottamaan tätä siirtymää kahdella eri tavalla.

Kun Madden NFL 09:n käynnistää ensimmäistä kertaa, roteva (tai joidenkin mielestä jopa tukeva) valmentajalegenda John Madden tervehtii pelaajaa ja tarjoaa Madden-testiä. Testin perusteella määritetään pelaajan taito niin juoksu- kuin heittopelinkin osalta sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä. Näiden tietojen mukaan Madden NFL 09 asettaa pelaajan My Skill -taitotason.

Oma taitotaso muuttuu sen perusteella, miten kentällä pärjää. Syötönkatkoja heittämällä heittohyökkäys tippuu, onnistuneilla juoksupeleillä voi nostaa juoksuhyökkäystasoaan. Paperilla ihan kiva idea, mutta ongelma tulee vastaan, kun yhtälöön lasketaan mukaan yksittäisten kenttäpelaajien ominaisuuserot. Tai siis ei lasketa.

Taitotaso muuttuu tismalleen yhtä paljon, juoksi 150 jaardia sitten San Diego Chargersin LaDainian Tomlinsonilla (kahden edelliskauden juoksukuninkaalla) tai heittopussi Miami Dolphinsien kolmannen vitjan vaihtopelaajalla. Paremman joukkueen valitseminen johtaa siis vaikeustason nousemiseen, mikä ei aina ole tarkoituksenmukaista. Onneksi vaikeustason voi säätää osa-alueittain myös täysin oman maun mukaan.

Tämä on mainos:

Toinen noviiseja helpottava uutuus on pelityylit. Pelityylejä on neljä erilaista. Helpoimmassa peli määrittää pelattavan kuvion pelaajan puolesta, toiseksi helpoimmassa saa valita heitto-, juoksu- ja potkaisupelin väliltä. Kolmannella tasolla kuviot täytyy valita jo itse, ja neljäs taso on tarkoitettu intohimoisille videopelijenkkifutisfanaatikoille, jotka haluavat hoitaa pelin jokaisen osa-alueen itse.

Helpointa tasoa käyttämällä saattaa oppia kainalopallon strategiasta paljonkin. Mikäli aikaa halutaan kuluttaa, yritetään jaardeja kerätä juoksemalla. Kiireen yllättäessä pelataan heittopelejä kentän laitamille. Omia pelivaihtoehtoja kannattaa valita vasta siinä vaiheessa, kun strategisen puolen perusteet ovat jo jotenkin hallussa - etenkin puolustusvaiheessa.

Madden NFL 09 sisältää myös yhden ristiriitaisia tunteita herättävän uutuuden - taaksepäin kelauksen. Tätä toimintoa käyttämällä epäonnistuneen pelikuvion voi kelata alkuun ja yrittää selviytyä paremmin. Toisaalta toiminto tuntuu itkupotkuraivareita epäonnistuessaan saaville huonoille häviäjille suunnitellulta, mutta toisaalta sen avulla voi kelata takaisin epäreilun tuntuiset tilanteet, joita ei välttämättä oikeassa jenkkifutiksessa nähtäisi lainkaan. Pelityylin valinta määrittää myös kelausten määrän, ja ne saa halutessaan myös pois päältä.

Graafisesti Madden NFL 09 on melko pitkälti edellisvuosien versioiden näköinen. Valaistusta on parannettu, ja animaatiovaihtoehtoja on enemmän, mutta valtavaa loikkausta edellisvuoteen verrattuna ei nähdä. Sadekelipeleissä pelaajien peliasut likaantuvat jopa niin reippaasti, että ottelun lopussa on vaikea erotaa joukkueita toisistaan. Toisaalta juuri kentälle tulleen vaihtopelaajan bongaa helposti puhtaana kiiltävästä peliasusta tämän asettuessa rapaantuneiden joukkuekavereidensa vierelle.

Tämä on mainos:

Kuten niin monta kertaa ennenkin, selostajien juttuja ei ole läheskään tarpeeksi. Muuten asiantuntevan oloisen kaksikon turinat alkavat rassata, kun samaa lausetta kuulee lähes pelistä toiseen. Selostuspuolelle on kuitenkin saatu mielenkiintoinen lisäys, sillä epäonnistuneen pelin jälkeen hidastusta saatetaan tarkastella analyyttisesti aivan kuten oikeastikin. Silloin tällöin kommentaattoreiden neuvot kuulostavat hyvin oudoilta, mutta useimmiten hidastusta katsellessaan huomaa vapaaksi päässeen laitahyökkääjän, jota ei ollut ehtinyt huomata pelin tiimellyksessä.

Osasyy epäonnistuneisiin peleihin on myös kamerakulmassa. Kahdesta vaihtoehdosta kumpikaan ei näytä koko pelikenttää, ja kentän laidalle saattaakin usein jäädä laitahyökkääjiä, joille ei yksinkertaisesti uskalla heittää, koska sekä hyökkääjät että mahdolliset puolustajat jäävät ruudun ulkopuolelle. Kameravaihtoehtojen suppeaa valikoimaa on vaikea ymmärtää.

Madden NFL 09 tarjoaa pelaajille yksittäisten otteluiden lisäksi dynastiapelimuodon sekä Superstar-tilan, jossa pelaaja ottaa yksittäisen kenttäpelaajan haltuunsa. Supertähden elämä on melko monotonista puurtamista harjoitusten ja pelien aikana. Välillä voi käydä heittämässä ylimielistä läpyskää lehdistölle, mutta suuria muutoksia peliin tämä ei tuo.

Verkkopelin puolelle on lisätty liigavaihtoehto, mutta liigan ominaisuuksiin ei juuri ole panostettu. Liigat koostuvat jopa 32 joukkueesta, jotka pelaavat sarjamuotoisen kauden. Playoffeja saati Superbowlia ei tunneta.

Madden NFL 09 on pikkuvioistaan huolimatta erinomainen jenkkifutispeli. Viime vuoden version omistajien kannattaa harkita tarkkaan, ovatko animaatiomuutokset tai pelien taaksepäin kelaaminen tarpeeksi hyviä syitä uuden version hankintaan, mutta nykysukupolven kainalopallonoviiseille Madden NFL 09 tarjoaa mukavaa toimintaa. Kannattaa kuitenkin varata runsaasti aikaa, sillä etenkin vaikeammilla vaikeusasteilla uusin Madden on julman anteeksiantamaton.

Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
Madden NFL 09
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Parantuneet animaatiot, uudet pelityylit, realistinen kuvaus jenkkifutiksesta, analyyttiset hidastukset
-
Selostajat toistavat itseään, My Skill ei täysin toimi, ei kovinkaan paljon uutta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Madden NFL 09Score

Madden NFL 09

ARVIO. Kirjoittaja Jyri Paavilainen

Jenkkifutiskausi on aluillaan. Tuorein Madden keskittyy aloittelijoiden urakan helpottamiseen, mutta millä menestyksellä?Ladataan seuraavaa sisältöä