Suomi
Gamereactor
arviot
Maneater

Maneater

Tappajahain vaivalloinen matka ravintoketjun huipulle

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Lähes kymmenen vuotta sitten Hungry Shark (2012) oli kovaa valuuttaa mobiilialustalla. Veikeästä ideasta pelata saalistavalla hailla ei yllättäen kuitenkaan koskaan siinnyt mitään varteen otettavaa konsolipeliä, kunnes nyt! Tripwire Interactiven Maneater lupailee hurmoksellista hupia merten kauhun silmin, joten Tappajahai-teeman hyräilyä on mahdotonta välttää.

Toiminnantäytteisestä sisällöstään huolimatta Maneateriin on yllätyksellisesti laitettu mukaan myös tarina. Sukupolvia kestänyt viha ja sen kulminoituminen kahden lajin väliseen taisteluun sysää pelin brutaalisti liikkeelle antaen merkitystä etenemiselle. Yleinen tunnelma on hauskalla tavalla rento. Mustaa huumoria viljellään tuon tuosta, mikä onkin oiva tapa tasoittaa muuten varsin väkivaltaista sisältöä. Kokonaisuus tuntuu hyvin tasapainoiselta.

Verenhimoisen hain ohjailu on mielenkiintoinen näkökulma, ja siihen Tripwire Interactive on pyrkinytkin panostamaan toden teolla. Harmillisesti koin juuri hain liikuttelun olevan kaikessa monimutkaisuudessaan pelin suurin kompastuskivi. Pelaaja nimittäin tarvitsee molemmat ohjaimen tatit pelkästään liikutellakseen haita. Tämä, lähinnä avaruussimulaatioista tuttu kolmannen persoonan perspektiivin ohjaus, on sinänsä järkeenkäypä lähestyminen vedessä liikkumiseen, sillä siellä vapaa liikkuminen jokaiseen ilmansuuntaan on mahdollista. Kuitenkin verratessa ohjausta avaruuslentelyyn, jossa hyökättävät kohteet pysyttelevät yleensä kauempana ja aseet ovat ammuttavia, Maneaterissa hailla pitää aina saada hampaat upotettua vihollisen ihoon kiinni. Lähitaistelu aiheuttaa paljon epäselvää pyörimistä kohteen ympärillä ja harmillista sekoilua kameran tipahtaessa helposti vauhdista. Taisteluun kun lisätään vielä liikaa erilaisia toimintoja, kuten esimerkiksi väistäminen, nopea pyrähdys ja evällä lyöminen, pelaaminen alkaa käymään työstä eikä meno tunnu niin hauskalta kuin sen haluaisi olevan.

Tämä on mainos:
ManeaterManeaterManeater

Maneater hyödyntää näyttävästi ylikorostettuja värejä ja sarjakuvamaista ilmettä. Erilaisia uiskenneltavia vesiä riittää miellyttävän kirkkaista rantavesistä sameisiin jokiin, ja jokaisella alueella on omat tyylitellyt yksityiskohtansa. Vedet ovat pullollaan erilaista leijailevaa roinaa ja kasvustoa, joka todella luo tunnelmaa saalistukseen. Harmillisesti panostus ei ole riittänyt esimerkiksi animoimaan kasvustoa reagoimaan hain liikkeisiin olion ainoastaan lipuessa läpi heinien. Hain liikkeet ovat sentään todella uskottavasti animoidut, ja saavat näyttämään uiskentelun pelottavan oikealta.

Äänimaailma on myös hienosti suunniteltu. Vedenalaisessa maailmassa on sopivan vaimennettu ääniala, jota höystetään veden liplatuksella. Hain puraisut ovat napakoita, ja kuulostavat juuri niin ilkeiltä kuin mitä näyttävätkin. Ihmisten paniikinomaiset kiljumiset ja kivun aiheuttamat karjaisut ovat sopivan yliammuttuja saadakseen aikaa huvittuneisuutta. Erityismaininta tulee hyväntuulisista musiikeista, jotka hauskasti korostavat pelin hirtehishuumoria ja rentoa yleistunnelmaa kaiken väkivallan keskellä.

Maneater on konseptina mitä mainioin. Niin sanotulla pahiksella pelaaminen on kaikin puolin piristävä kokemus. Kaiken humoristisen ja rennon sisällön takaa paistaa läpi kuitenkin yliyrittämisen maku. Hain turhan monipuoliset ja monimutkaiset ohjaukset pakottavat unohtamaan hauskanpidon ja todella keskittymään saalistukseen, mikä ei ainakaan henkilökohtaisesti tunnu oikealta lähestymiseltä. Näyttävä ja persoonallinen graafinen ilme on kuitenkin omiaan luomaan hyvää tunnelmaa, jonka parissa viihtyy ohjaushaasteista huolimatta.

Tämä on mainos:
ManeaterManeaterManeaterManeater
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Hyvä idea, näyttävä grafiikka, hain liikkeet, hyväntuuliset musat
-
Liian monimutkainen ohjaus, turhia ominaisuuksia hailla
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

ManeaterScore

Maneater

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Tappajahain vaivalloinen matka ravintoketjun huipulleLadataan seuraavaa sisältöä