Suomi
Gamereactor
arviot
Mario Kart 8 Deluxe

Mario Kart 8 Deluxe

Loistavan ajopelin vieläkin loistavampi päivitys

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Mario Kart 8 keräsi Gamereactorissa paljon kehuja silloin, kun se vuonna 2014 julkaistiin Wii U:lle. Nyt Nintendon rallisarjan kahdeksas osa on julkaistu ehostettuna Switchille.

Mario Kart 8 Deluxessa on kaikkiaan miltei 50 erilaista rataa, yli 40 pelattavaa hahmoa, paljon vaihdettavia autonosia, uusia ja vanhoja pelimuotoja ja muita pieniä muutoksia. Tämä kaikki yhdessä tekee Mario Kart 8:sta haastavan sitä kaipaaville, ja samaan aikaan hyvän aloituskohdan ralleiluun aiemmin tutustumattomille. Switchin suunnittelu mahdollistaa kaksinpelisessiot kaverin kanssa vaikka junassa matkustaessa. Isolla ruudulla pelatessa jälki on silkkisen sujuvaa 60 ruudun sekuntivauhdilla 1080p-resoluution voimin.

Ehkä merkittävin muutos aiempaan Wii U -versioon on kyky kantaa kahta esinettä samaan aikaan. Niiden välillä ei voi vaihtaa, mutta kentältä voi poimia kaksi mukaansa yhtä aikaa. Sama on tietysti muidenkin kisaajien tavoitteena. Tämän uudistuksen seurauksena pystyy joko saavuttamaan aiempaa helpommin edellä meneviä, tai vaihtoehtoisesti pitämään takaa-ajajat vieläkin kauempana perävaloja katselemassa. Kaksi uutta esinettä muuttaa pelaamista. Esineitä varastava Boo on mukana ralleissa, kun taas höyhenen avulla pääsee hyppäämään korkeammalle Battle Mode -kisoissa.

Deluxe pakkaa kaikki Wii U -versioon julkaistut lisälatingit mukaan pakettiin. Meno on kisoissa aiempaa nopeampaa, sillä kulmissa pitempään "slaidaaminen" avaa käyttöön vaaleanpunaisen boostin. Korkeammilla vaikeustasoilla pelaavien täytyy siis hieman muuttaa pelitapaansa pystyäkseen ottamaan uudesta lisäyksestä kaiken hyödyn irti.

Tämä on mainos:

Toisessa ääripäässä taitotason suhteen mukana on eräänlainen apuohjaus, joka tekee radalla pysyttelemisen helpommaksi uusille ja nuoremmille pelaajille. Kokeneet ketut eivät moisen suuntaan edes sylkäise, mutta lisäys mahdollistaa kaikille pelistä nauttimisen lähtötasosta riippumatta. Tällä yhdellä lisäyksellä Mario Kart 8 Deluxe muuttuu aidosti koko perheen viihteeksi.

Mario Kart 8 DeluxeMario Kart 8 DeluxeMario Kart 8 DeluxeMario Kart 8 Deluxe

Joko paikalliseen tai verkossa kavereiden kanssa käytävään moninpeli-ilotteluun ihastuneiden kannattaa katsastaa kahdeksan tähän tarkoitukseen nimenomaisesti suunniteltua rataa. Kaikkiaan viidestä pelimuodosta yksi on sarjalle kokonaan uusi nimeltään Renegade Roundup. Kyseessä on Mario Kartin versio rosvoista ja poliiseista, jossa toinen joukkue koettaa saada toisen kiinni lukiten osanottajat häkkeihin, ja tietysti estäen vapauttamisyritykset.

Uusi pelimuoto on hauska lisä, mutta silti suurin hauskuus irtoaa perinteisissä muodoissa mukaan lukien Balloon Battle ja Coin Runners. Bob-Omb Blastissa viedään tikittäviä pommeja vastustajilta, kun taas Shine Thiefissä on määrä pitää hallussa esinettä riittävän kauan voiton varmistamiseksi. Kaikki pelimuodot toimivat hyvin niin kahdella kuin neljälläkin pelaajalla paikallisesti saman laitteen ääressä. Verkossa ei peliseuraa vielä juuri näkynyt, mutta ne vähät matsit tuntuivat rullaavan moitteetta.

Tämä on mainos:

Kaikille 48 radalle on myös aika-ajonsa, ja neljän radan ryppäät muodostavat yhteensä tusinan verran cup-kisoja. Itse ajamisen ohella pelaamaan innostavat kerättävät tavarat. Kultakolikoita keräämällä saa aukaistua lisää roinaa, jolla oman ajajansa voi erottaa rahvaasta pelien aikana. Joukkoon on lisätty viisi uutta hahmoa, jotka ovat Splatoonin Inkling, Bowser Jr., Dry Bones ja King Boo. Mukana on myös Gold Mario, mutta tällä pääsee ajamaan vasta voitettuaan kaikki cup-kisat 200cc-luokassa. Vaihtoehtoja siis riittää.

Mario Kart 8 Deluxe rakentaa alkuperäisen loistavalle perustalle lisäten mukaan kaiken ajan kuluessa julkaistun lisämateriaalin muutamilla uusilla ominaisuuksilla. Kokonaisuutena saadaan lähes täydellinen paketti, joka tarjoaa jokaiselle jotain. Sisällön määrä riittää pitämään pelaajat tyytyväisinä pitkään. Switch-versio on miltei pakko-ostos varsinkin niille, jotka eivät Wii U -versioon syystä tai toisesta koskeneet.

Mario Kart 8 DeluxeMario Kart 8 DeluxeMario Kart 8 DeluxeMario Kart 8 Deluxe
HQ
HQ
HQ
Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart 8 Deluxe
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Paljon ratoja ja kuskeja, paljon avattavaa tavaraa, uudet Battle-pelimuodot toimivat, näyttää hyvältä, loistava pelattavuus
-
Mercedes-sisältö ei oikein istu muuhun kokonaisuuteen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Arttu Rajala

Uudelleenjulkaisut ovat kimurantteja arvioida. Sellainen on myös Mario Kartin debyytti Nintendo Switchillä. Mario Kart 8 nähtiin jo Wii U:lla 2014, ja sitä kuvailin silloin mahdollisesti parhaimmaksi peliksi sarjan pitkässä historiassa. Nyt mukana on kuitenkin kasa uusia lisämausteita, kaikki edellisellä konsolilla nähdyt maksulliset lisärit ja joukko pelillisiä uudistuksia. Deluxe ei siis ole missään tapauksessa huono, ja allekirjoitan kollegani Miken aatokset pelistä lähes täysin.

Minulla oli kuitenkin pari murhetta pelin parissa, jotka laskevat arvosanaa. Ensinnäkin moninpeli netissä on edelleen lastenkengissä. Monet nykyajan perusominaisuudet loistavat poissaolollaan, ja Nintendon verkkopalvelut vaikuttavat olevan herkkiä häiriöille. Kisoista putoilin vähän väliä ja verkkoviivekin kiusasi. Onneksi uusia ja hauskoja moninpelimuotoja, vanha kunnon Battle-moodi mukaanlukien, on runsaasti tarjolla, joten tältä osin Deluxe parantaa selvästi Wii U:n versioon nähden.

Toinen ongelma on jälleen hinta. Deluxe on täysihintainen kuuden kympin peli. Vaikka kyseessä on ehdottomasti huippulaatuinen julkaisu, on 60 euroa silti mielestäni liikaa varsinkin, kun pohjimmiltaan kyse on kolme vuotta vanhasta pelistä. Jos siis Mario Kart 8 on jo pelattu puhki Wii U:lla, kannattaa Deluxen hankkimista miettiä huolellisesti. Toisaalta jos Mario-kaahailu on verissä ja haluaa hankkia nimenomaan Switchille Nintendon parhainta moninpelihuvittelua, on Deluxe aika taattu ostos.

9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä