Suomi
Gamereactor
arviot
Mass Effect 3

Mass Effect 3: Special Edition

Microsoftin yksinoikeuspelinä aloittanut Mass Effect on levinnyt EA:n omistuksen myötä useille alustoille. Nyt myös uudella Wii U:lla on "Massaa". Eerik selvitti, mitä on kolmososa ilman trilogiaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Aivan kuin Playstation-käännöksessä vuosi sitten, Nintendo-versio kertaa aiempien pelien tapahtumat interaktiivisen sarjakuvan avulla. Mukavan pitkän diashown lomassa tehdään tarinan kannalta avainasemassa olevat valinnat. Samalla tutustutaan hahmokaartiin.

Kuten arvata voi, ei vartin pikakelaus voi mitenkään vetää vertoja satatuntisen seikkailun lomassa luoduille henkilökemioille ja virtuaalisille ystävyyssuhteille - päähahmoon komentaja Shepardiin samaistumisesta puhumattakaan. Sankarimme taustatarinan ja galaksin historian pienimuotoinen opiskelu internetistä tai kirjallisuudesta on suositeltavaa, joskaan alkusarjiksen takia ei pakollista.

Mass Effect 3:ssa vuosituhansia vanha "täydellinen" konerotu on palannut siistimään universumin loiseläjistä. Ihmisten ja muiden kädellisten harmiksi Reaperit ovat hyvin suvaitsematonta porukkaa. Jättimäisten konealusten jysähtäessä Tellukselle, jossa komentajaamme on pidetty lentokiellossa eräiden tapahtumien takia, alkaa vimmattu taistelu oman selkänahan ja koko galaksin puolesta. Seikkailun tiimellyksessä kohdataan niin vanhoja ystäviä ja vihulaisia kuin uusiakin tuttavuuksia, joiden kanssa tähtien sota käydään.

Pelisarjan valttikortti, tarina, on yhtä aikaa henkilökohtaisen kimurantti sekä legendaarisen eeppinen, ja erinomaisesti käsikirjoitetut sekä näytellyt hahmot ovat sen suola. Pelisarjaan tutustuvien kannattaa valita rohkeasti pelihahmoksi naispuolinen Shepard, sillä ääninäyttelijä Jennifer Halen vuorosanojen tulkinta on valovuoden miesvastinetta edellä.

Tämä on mainos:
Mass Effect 3
Wii U:lla pelistä voi nauttia kahdella ruudulla, joka tarjoaa myös vaihtoehtoja apureiden käskyttämiseen.
Mass Effect 3
Suositut sivuhahmot tulevat nopeasti tutuiksi uudellekin pelaajalle.

Tähtitarinan kannalta vuoropuhelut ja niissä tehtävät moninaiset valinnat ovat keskeisessä asemassa, mutta leijonanosa pelistä kuluu taistellessa. Kolmannen persoonan räiskintä painottaa suojautumista vyötärön korkuisten vallien taakse, joiden takaa voi kurmottaa vihuja joko tuliasein tai erikoisvoimin. Näihin voimiin lukeutuu muun muassa Adept-hahmoluokan sähköaalto tai Pioneerin energiakilpien oikosulku. Shepardin rinnalla taistelee aina kaksi tiimikaveria, joiden taitojen oikea-aikainen käyttäminen yhdessä tai erikseen on avain voittoon. Pelkällä ammuskelulla ei pääse oletusvaikeustasoa pidemmälle.

Wii U Gamepadin kosketusnäyttö helpottaa pahisten selättämistä. Näytöstä voi sivusilmällä vilkaista pikkukarttaa, jossa näkyvät niin maaston muodot, taktisesti tärkeät objektit kuin tiimikavereiden ja vihollisten sijainnitkin. Kosketusnäytöllä voi lisäksi jaella käskyjä ja hallita sekä omia että taistelutovereiden varusteita ja erikoiskykyjä. Kosketusnäyttö korvaa siis osaltaan ajan miltei seisauttavan käskytysvalikon, joten toiminnan ei nyt tarvitse keskeytyä hetkeksikään.

Tämä on mainos:

Jos hengähdystaukoa tai miettimisaikaa puolestaan tarvitsee, vanha tuttu komentopyörylä löytyy olkanapista. "Massaa" voi pelata myös pelkällä GamePadilla, mikäli Salkkarit tai muu supertärkeä ohjelma vaatii telkun vapaaksi.

Wii U -käännös on onnistunut. Teknisesti ME 3 on aivan alkuperäisversion tasolla. Mass Effect 3: Special Edition sisältää emopelin lisäksi parannellun version parjatusta loppuratkaisusta. Maksulliset DLC-paketit kuitenkin puuttuvat. Eniten Wii U -versiota rasittaa trilogian aiempien osien uupuminen. Mutta jos vaihtoehtoina ovat joko pelkän kolmososan pelaaminen tai ei mitään, ei tarvitse miettiä kahdesti.

Mass Effect 3Mass Effect 3
Vaikka lisäsisältöä ei löydykään, riittää peruspelissä toiminnallista pengottavaa pitkäksi aikaa.
HQ
Mass Effect 3
Mass Effect 3
Mass Effect 3
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Virheetön käännöstyö Wii U:lle, kosketusnäytön toiminnot maltillisia ja fiksuja
-
Trilogian aiemmat osat puuttuvat Wii U:lta, Leviathan- ja Omega-latauspaketteja ei saatavilla
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • hippidippi
    MASS EFFECT 3 (Tämä arvostelu sisältää juonipaljastuksia!) Mass effect 3:ssa palaamme vanhan tuttumme komentaja Shephardin saappaisiin vielä... 8/10
  • FallenStar14
    Mass Effect 3 - Shepardin viimeinen taistelu (VAROITUS: sisältää spoilereita matkan varrelta!) Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Sitä en... 10/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Mass Effect 3: Special EditionScore

Mass Effect 3: Special Edition

ARVIO. Kirjoittaja Eerik Rahja

Microsoftin yksinoikeuspelinä aloittanut Mass Effect on levinnyt EA:n omistuksen myötä useille alustoille. Nyt myös uudella Wii U:lla on "Massaa".

Uusi yli puolimetrinen Garrus-patsas

Uusi yli puolimetrinen Garrus-patsas

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Mass Effect -sarjasta tutusta Garruksesta julkaistaan ensi vuoden alussa hieman harvinaisessa skaalassa oleva uusi patsas, joka on täydet 21 tuumaa korkea.

Suosituimmat Shepardit ovat...

Suosituimmat Shepardit ovat...

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

John tai Jane ovat komentaja Shepardin eri sukupuolien perusnimet, mutta kaikillehan ne eivät käy. Nyt Bioware on selvittänyt Shepardin suosikkinimet.

Piukeita Mass Effect -vermeitä Australiasta

Piukeita Mass Effect -vermeitä Australiasta

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Vaikka peleihin liittyvien asusteiden valikoimat ovatkin viime vuosina monipuolistuneet, on klassikkomalli edelleen XXL-kokoinen t-paita. Nyt australialainen Black Milk tarjoaa kuitenkin ihan jotain muuta.Ladataan seuraavaa sisältöä