Suomi
Gamereactor
ennakot
Mass Effect Legendary Edition

Mass Effect Legendary Edition

Tulossa saattaa olla laiskasti päivitetty kokoelma

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Mikäli koronaviruksen jylläys maailmalla olisi helpottanut, muutaman viikon kuluttua liikenneruuhkia olisi vähemmän. Tämä siksi, että Mass Effectin fanit olisivat vain kotonaan. Ajaton klassikoksi kasvanut Biowaren avaruusooppera on ilahduttanut jo kahta pelaajasukupolvea. Tänä vuonna saadaan kaikki kolme peliä samaan pakkaava kokoelma Mass Effect: Legendary Edition. Gamereactor pääsi näkemään pelin ennakkoon lehdistölle järjestetyssä tilaisuudessa.

Mass Effect Legendary Edition

Tunnin mittaisen esittelyn jälkeen jäi sellainen kuva, että lukuisiin pyyntöihin pitkästynyt Bioware muodosti sisäisesti pienen tiimin hoitamaan kokoelman niin sanotusti pois alta nopeasti. Kehittäjät ilmoittivat haluttomuutensa kajota alkuperäisiin teoksiin luvaten vain pieniä muutoksia. Tämä on ikävää, sillä alkuperäisessä trilogiassa oli useitakin osa-alueita, jotka olisivat kaivanneet parannuksia ja päivityksiä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, miten paljon niitä uudistuksia lopulta on tulossa.

Tämä on mainos:

Jos odottaa Mass Effect: Legendary Editionin olevan kokonaan uusiksi tehty (remake) tai edes täysipainoinen remasterointi, voi kaiken toivon heittää. Kokoelma keskittyy lähinnä parantamaan tekstuureita ja resoluutiota, parantamaan suoriutumista ja lisäämään uusia tehosteita. Ja siinäpä se sitten onkin. Kaikki muu aina liikeanimaatioista ääniin ja sisältöön asti on ennallaan. Moninpelinkin saa unohtaa.

Mass Effect Legendary EditionMass Effect Legendary Edition

Grafiikan osalta Mass Effect 2 ja 3 eivät tunnu juuri eroavan alkuperäisistä julkaisuistaan, joskin näkymä on toki aiempaa selkeämpi 4K-laadun ansiosta. Se kolmikon ensimmäinen peli hyötyy luonnollisesti eniten remasteroinnista, joskin tätä oli hankala todentaa vain muutaman kuvakaappauksen perusteella.

Pääsin näkemään mukavan mittavasti Eden Prime -siirtokuntaa, joka värien ja ympäristön puolesta muistuttaa nyt kolmannen pelin laajennusta From Ashes. Mako-ajelua ei näytetty, eikä muitakaan mainitsemisen arvoisista muutoksista muissa maisemissa kerrottu. Kenttäsuunnitteluun ei ole tehty lainkaan muutoksia. Toisin sanoen pahasti itseään toistavat sivutehtävät ensimmäisessä Mass Effectissä ovat edelleen ennallaan.

Tämä on mainos:

Biowaren mukaan sekä ampumismekaniikka että Makolla ajaminen on tehty modernien odotusten mukaisiksi. Muutaman sekunnin videon perusteella en kuitenkaan osaa sanoa, onko asia todella näin. Sekään ei ole tiedossa, onko alkuperäisen Mass Effectin tunnetusti sotkuiselle valikolle tehty mitään.

Mass Effect Legendary EditionMass Effect Legendary Edition

Erottuvin muutos näyttää olevan hahmonluonnin yhtenäistäminen kaikkien kolmen pelin osalta. Monipuolisemmat vaihtoehdot mahdollistavat aiempaa persoonallisemman hahmon luomisen, joka ei siis muutu merkittävästi pelistä toiseen siirryttäessä. Ja mukavana lisänä kokoelman nais-Shepard on oletusarvoisesti sen näköinen kuin Mass Effect 3:n kansikuvasta muistetaan. Tosin esittelyssä punaiset hiukset olivat muuttuneet enemmänkin ruskeiksi.

Mukana kulkevien erilaisten henkilöiden hahmomalleja on päivitetty, kiitos lähinnä tarkempien tekstuurien. On helppo unohtaa, että kyse on 14 vuotta vanhasta pelistä. Harmillisesti liikeanimaatioiden ja äänien osalta kaikki on ennallaan. Puhe katkeaa ajoittain kesken, ja liikkuminen näyttää kankealta. Kehittäjien mukaan liikeanimaatioiden tekeminen uudelleen olisi vaatinut liikaa työtä. Onneksi tiimi on kuitenkin korjannut useamman sata tunnettua bugia.

Ja siinäpä se sitten onkin. Mass Effect: Legendary Edition tarjoaa samassa paketissa koko avaruusoopperan laajennuksineen ja päivityksineen kauniimpana kuin koskaan. Pettymys on silti ilmeinen, sillä muutokset eivät ole läheskään niin mittavat kuin oli odotettu koskien ennen kaikkea pelien sisältöä. Suurin osa muistoihin jääneistä puutteista tulee olemaan ennallaan myös tässä uudessa kokoelmassa.

Mass Effect Legendary Edition

Entä sitten pelien lokalisointi laajennuksineen eri kielialueille? Esimerkiksi laajennukset Lair of the Shadow Broker ja Arrival jäivät useilla kielialueilla vaille lokalisointia. Esittelyn aikana kehittäjät eivät pystyneet antamaan selvää vastausta.

Tulossa on siis joka tapauksessa se paras versio yhdestä videopelihistorian parhaista tieteistarinoista 14. toukokuuta 2021. Vanhoille faneille tarjolla ei ole oikeastaan mitään sellaista uutta, joka innostaisi uudelle kierrokselle. Toistaiseksi ei ole tiedossa, millä tavalla kokoelma tehdään helpommin pelattavaksi liikunta-, näkö- tai kuulorajoitteisille pelaajille. Mass Effect: Legendary Edition olisi ollut Biowarelle loistava tilaisuus korjata kolmikon tunnetut virheet. Näin ei kuitenkaan ole haluttu tehdä. Tai ainakin sellainen kuva esittelystä jäi. Toivottavasti yllätyn tulevaisuudessa positiivisesti saadessani kokoelman käsiini.

Mass Effect Legendary EditionMass Effect Legendary Edition

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä