Suomi
Gamereactor
arviot
Metroid Prime: Federation Force

Metroid Prime: Federation Force

Metroid Prime: Federation Force vie pelisarjansa uuteen suuntaan, joka tuskin miellyttää puristisia faneja, vaikka peli itsessään ei ole hassumpi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

10 vuotta sitten Nintendo DS:lle ilmestynyt Metroid Prime Hunters oli ensimmäinen, hapuileva askel sarjalle kohti selkeämpää FPS-tyylistä ilmaisua. Hunters jakoi mielipiteitä voimakkaasti, minkä takia jatko-osan tuleminen kenties kestikin niin kauan. Oli miten oli, Federation Force on pelinä Huntersia laadukkaampi, mutta ei varmasti tyydytä jokaisen pelaajan makua, saati sitten näkemystä Metroid-pelistä.

Federation Forcen tarina alkaa ajassa kolmannen Metroid Primen jälkeen. Samus Aran on kukistanut avaruuspiraatit ja galaksissa vallitsee näennäinen rauha. Uusien piraattihyökkäysten varalle galaktinen yhteiskunta kouluttaa Samuksen aseistuksella varustettuja avaruusmariineja. Pelaaja heitetään nimettömän avaruusmariinin haarniskaan kohti tuntematonta.

Metroid Prime: Federation Force

Poissa on yhtenäinen seikkailu ja hiljalleen maailmasta keräiltävä lisävarustus. Sen sijaan Federation Force tarjoaa 22 erillistä tehtävää pelattavaksi ja vaikka haarniskan varustetaso päivittyy pelin edetessä hiljalleen, kartalta varusteita ei enää keräillä. Tehtävien rakenne on itse asiassa yllättävänkin tyypillistä FPS-kauraa. Tehtaalla tapahtuu kummia, joten menepäs tutkimaan. Listi reissulla kaikki viholliset. Kappas, pomohirviö, listipä sekin. Ja ennen kuin palaat emoalukselle, niin listi rosmoja hieman lisää. Pelin yleinen tunnelma on rakenteen ansiosta lähempänä Haloa ja jopa muinaista Dark Forcesia kuin Metroidia, mikä häiritsee hieman. Kartat itsessään tuovat kyllä Metroid Prime -sarjan mieleen ja ympäristöt ovat tuttuja. Toimintaa vain on suoraviivaistettu todella paljon, eikä muinaisten mysteerien tutkimisesta näy jälkeäkään.

Tämä on mainos:

Vaikka tehtävärakenteet ovatkin usein varsin suoraviivaisia, se ei silti tarkoita sitä, että tehtävät olisivat huonoja. Esimerkiksi jäisten jättiläisten jallittaminen häkkiin on yllättävänkin mukavaa puuhaa. Tehtävissä ei ole myöskään tyhjäkäyntiä ja jotain tapahtuu koko ajan. Siitä huolimatta FPS-kliseiden käyttöä olisi voinut vähentää rankalla kädellä.

Metroid Prime: Federation Force

Myös ohjauspuolella noudatetaan tuttuja kaavoja. Tarjolla on Splatoon-tyylinen liikeohjaus, joka toimii sinänsä ihan kivasti, kiitos viholliseen lukittautumisen ja sopivan pienikokoisten karttojen. New Nintendo 3DS -konsolin omistajat voivat valita ohjaustavakseen myös tyypillisemmän FPS-skeeman kahden tatin ohjauksineen. Jälkimmäinen tapa toimi ainakin itselleni huomattavasti paremmin, sillä lukittautuminen ei sillä tavoin ole aivan yhtä välttämätöntä kuin toisella ohjaustavalla, mikä puolestaan helpottaa isompien vihollislaumojen lanaamista sopivasti.

Kuitenkin ohjaustavasta riippumatta kontrollit ovat nappisuoritus. Ohjukset superversioineen, parannuskapselit, jääammukset sun muut löytyvät intuitiivisesti ja ergonomisesti juuri sieltä mistä toivoisi, eivätkä kädet kärsi krampeista hektisestä toiminnasta huolimatta. Myös pelin muu käyttöliittymä on nätisti viilattu. Haarniskan päivitykset ja kenttäkohtaiset bonukset - joita kartoilta keräillään heikosti piilotettuina salaisuuksina - ovat selkeitä ja järkeviä. Myös pelin varsinainen pihvi, eli moninpeli on toteutettu hyvin.

Tämä on mainos:

Federation Force on tarkoitettu nimenomaan tiimipeliksi, joten kaverien ja tuntemattomien kanssa voi pelata joko lähiverkon tai internetin yli. Peliin liittyminen käy tavanomaisen aloitushuoneen kautta ja teknisesti homma pelittää hienosti. Kesken peliä mukaan ei pääse liittymään, mikä on sinänsä järkevää, sillä nopeimmillaan tehtävät hoituvat viidessä minuutissa. Splatoonin tyyliin peliin liittyminen hoituu nopeasti ja peli itsessään rullaa verkon yli todella hienosti. Lähiverkossa en päässyt moninpeliä testaamaan, mutta on vaikea uskoa että se ainakaan teknisesti yhtään huonommin toimisi.

Kaikkein parhaana ominaisuutena moninpelissä läpäistyt kartat näkyvät läpäistyinä myös yksinpelin puolella. Tälle on paikkansa, sillä yksin pelattuna Federation Force on todella vaikea. Seinä nousee nopeasti pystyyn jo kolmannen tehtävän kohdalla, vaikka käyttäisi vain yksinpeliin tarkoitettua, tulivoiman tuplaavaa modia haarniskassaan. Kahden tai kolmen pelaajan ryhmässä peli sen sijaan toimii kuin ajatus ja kätevä kommunikointisysteemi edes auttaa tiiminä etenemistä myös satunnaisempien pelaajien kanssa.

Jonkinlaista uudelleenpeluuarvoa on tarjolla tehtävistä pisteiden myötä kerättävien mitaleiden muodossa, joiden saaminen etenkin yksin on todella haastavaa hommaa. Yksinpelinä tehtävien kimppuun ei muutenkaan käy mielellään uudestaan, sillä karttojen pienestä koosta johtuen kaikki oleellinen tulee nähtyä jo yhdellä käyntikerralla. Mukana on myös aiemmin ilmaisena julkaistu Blast Ball, joka on aivan yhtä turha ja tarpeeton esitys kuin aiemminkin.

Metroid Prime: Federation Force

Audiovisuaalinen toteutus on kohdillaan. Visuaalisesti peli edustaa 3DS:n parhaimmistoa, eikä ääniraitakaan ole lainkaan hullumpi. Tämän ansiosta pelin kimppuun käy mielellään, mutta vain lyhyinä sykäyksinä. Pidemmissä pelisessioissa Federation Force puuduttaa ja yksinpelinä myös turhauttaa. Modien keräily ja raivokas toiminta toimivat sinänsä pelin eduksi, mutta kaikki oleellinen on tarjottimella todella nopeasti.

Metroid Prime: Federation Force ei ole se Metroid-peli, jota sarjan fanit ovat odotelleet vuosia, mutta ihan toimiva FPS-rymistely silti. Sen suurin ongelma on omaperäisyyden puute, sillä vaikka Metroid-henkeä on koetettu pitää yllä, lopputulos on kuitenkin vähän geneerinen, mutta ihan maistuva scifi-FPS. Sillä ei mennä vielä Brinstarille asti, mutta ihan riittävän pitkälle kuitenkin.

Metroid Prime: Federation Force
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Metroid Prime: Federation ForceScore

Metroid Prime: Federation Force

ARVIO. Kirjoittaja Tero Kerttula

Metroid Prime: Federation Force vie pelisarjansa uuteen suuntaan, joka tuskin miellyttää puristisia faneja, vaikka peli itsessään ei ole hassumpi.Ladataan seuraavaa sisältöä